Megaview ULTRA telescoop mast test

0
Megaview ULTRA sample image
Een paar maanden geleden testten we de XTRA fotomast van de Nederlanse firma Megaview. Nu publiceren we een Megaview ULTRA fotomast test. Dat is het kleinere broertje van de Megaview XTRA. Ingeklapt zijn beide fotomasten even groot, maar uitgeschoven kan de ULTRA tot 7 meter hoog, in plaats van 8,4 meter. De onderste buis van de Xtra heeft een diameter van 5 centimeter, terwijl de Ultra een diameter van 4 centimeter heeft. Waar de Megaview XTRA geschikt is om te gebruiken met hele zware professionele spiegelreflexcamera’s, is de Megaview ULTRA bedoeld voor camera’s tot anderhalve kilo (inclusief lens). Deze fotomast is dus geschikt voor alle compact camera’s, micro-43 camera’s en NEX camera’s, maar ook nog voor amateur spiegelreflexcamera’s zoals de Nikon D3200 of Canon 650D.Megaview ULTRA sample image 

 

Keuze uit 3 telescopische fotomasten

 
 1. Megaview ULTRA 7 meter glasfiber mast voor camera’s tot 1500 gram.
  Ingeschoven 1,9 m, 4 kg excl. camera, vanaf 739 euro excl. BTW.
 2. Megaview XTRA 8,4 meter carbon/glassfiber geschikt voor de zwaardere spiegelreflexcamera’s.
  Ingeschoven 1,9 m, 4,5 kg excl. camera, vanaf 999 euro excl. BTW.
 3. Megaview Sonic, 13 meter carbon mast in twee versies: met aluminium driepootstatief of met een roestvrijstalen trekhaak basis.
  Ingeschoven 2,2 meter, 20 kg  excl. camera, vanaf 3.750 euro excl. BTW.

Megaview ULTRA fotomast specificaties:

 • glasfiber telescopische mast, lengte 7 m volledig uitgeschoven
 • 1,90 m. volledig ingeschoven
 • Aluminium driepoot
 • Manfrotto snelkoppeling voor de camera
 • Zender en ontvanger met 3,5″ kleuren LCD monitor, ontspanknop en regenkap
 • Live-view aansluiting
 • ca 3 kg (excl. camera)
 • 2 jaar garantie

De Megaview XTRA fotomast wordt geleverd met een driepootstatief dat op 2 punten wordt vastgedraaid aan de mast. Het driepootstatief is simpel te verwijderen, al is het werken met de Megaview XTRA als monopod veel zwaarder. Op de middenzuil zit een stevige zwenk/neigkop (van Manfrotto). Alles is zeer robuust uitgevoerd. Ingeschoven is de mast ongeveer 1 meter 90 lang, en met de meegeleverde tas nog iets langer. Wij kregen hem zonder moeite in een middenklasse auto door de rugleuning van de rechterstoel wat achterover te zetten. Bij auto’s met neerklapbare achterbank is vervoer helemaal geen probleem.

Megaview Ultra Photomast
megaview fotomast review

Zender en ontvanger

 
De Megaview ULTRA wordt inclusief een Aputure Gigtube GW 2 zender en ontvanger met een 3,5 inch kleurenmonitor geleverd. Het Aputure systeem werkt met Nikon, Canon, Olympus en Sony DSLR camera’s met een aansluiting voor een afstandsbediening. Wil je het exacte beeld hebben, met als bijkomend voordeel dat je een rooster in beeld kan weergeven voor de compositie, dan kan je gebruik maken van live-view. De Live-view aansluitmogelijkheid zit op de zender en verdient voor een serieuze fotograaf absoluut de voorkeur (“What you see is what you get”). Meer over de Aputure Gigtube kan je lezen in onze Megaview XTRA test. Het systeem werkt goed, al is het jammer dat je de  camera instellingen, met name sluitertijd en diafragma, niet op afstand aan kan passen. Je kiest daarom diafragma, sluitertijd of programma voordat je de camera de lucht in schuift. Ook de hoek die de camera maakt ten opzichte van de mast, stel je vooraf in.Monitor and transmitter mini

Voor de meeste foto’s zul je de camera iets voorover willen kantelen. Daarmee kan je nog wel wat smokkelen door de mast een beetje te kantelen, of door het extra leverbare voetje voor een van de drie statiefpoten te gebruiken maar dit is geen aanrader omdat de mast daardoor minder stabiel wordt.

Op verzoek kan deze fotomast ook tegen een kleine meerprijs geleverd worden met een zender / ontvanger van Camranger. Met een Camranger zijn de camera instellingen van diverse Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s, zoals sluitertijd en diafragma, wel vanaf de grond aan te passen. Op dit moment is Camranger alleen leverbaar voor IOS gestuurde devices ( IPAD/IPHONE/IPOD). Binnenkort is het ook beschikbaar voor smart phones met een Android besturingssysteem. Het bedienen van spiegelreflex en compacte systeem camera’s met een smartphone, door middel van een Wifi verbinding, zal in de nabije toekomst ook tot de mogelijkheden gaan behoren. Wifi bediening van een camera staat nog in de kinderschoenen, maar zal naar verwachting snel volwassen worden.

Megaview ULTRA in de praktijk: Huizen fotograferen

Wanneer je de mast, met daarop je kostbare camera, voor het eerst omhoog schuift, vraag je je onwillekeurig af: gaat dit wel goed? Is de mast stevig genoeg? Waait de zaak niet om? Is er geen sprake van bewegingsonscherpte? Wees gerust, de mast is erg stijf door de grote diameter glasfiber buis die ervoor gebruikt is. Hij buigt (tot 7 meter uitgeschoven) naar schatting 10 cm door. Maar de driepoot onderaan is zo breed dat het geheel, mits het niet te hard waait, goed stabiel blijft staan. Vertrouw je het niet, of moet je perse met veel wind werken, hou dan de mast met een hand vast. Wij stelden bij het testen eerst de driepoot goed op, en maakten daarna de twee klemmen waarmee de middenzuil vast zit, iets los en daarna weer vast. De middenzuil zakt dan tot op de bodem en dat geeft extra stevigheid. Ook wanneer de mast enigszins heen en weer beweegt, ondervonden wij geen problemen met bewegingsonscherpte.
LelijkPerspectiefPerspectief

Makelaars fotograferen een huis vaak noodzakelijkerwijs met een groothoeklens vanuit de voortuin. Bijvoorbeeld omdat een heg het zicht op het huis blokkeert. Een opname gemaakt van dichtbij en onderaf met een groothoeklens geeft een onnatuurlijk plaatje, omdat rechte lijnen naar boven toe steeds smaller worden. Ook zie je niets van het dak. Door de Megaview ULTRA te gebruiken op een hoogte van circa 4,5 meter, krijg je een veel natuurlijker plaatje met rechte lijnen. Je krijgt door het iets hogere standpunt wat meer van het dak te zien. De mast van de geteste ULTRA reikt tot 7 meter. Bij een gemiddelde woning is dat tot aan de bovenkant van de tweede verdieping. Dat is voor architectuurfoto’s voldoende. Zelfs is het niet altijd aan te raden de mast maximaal uit te schuiven omdat je dan veel ‘dak’ en weinig ‘gevel’ op de foto krijgt.

Voor architectuuropnames wil je in de regel de camera zuiver waterpas opstellen. Door de doorbuiging van de mast lukt dat niet altijd. Op de mast is een neigkop gemonteerd; die kun je in zo’n geval het best iets achterover zetten. De kop is niet van beneden af te verstellen. Enig uitproberen is de eerste keer onvermijdelijk. Het gebruik van Liveview met een rooster in de zoeker afgebeeld is een aanrader, omdat je dan later geen foto’s hoeft recht te zetten. Dat scheelt je een extra bewerking in Photoshop om het perspectief te corrigeren.

Megaview ULTRA in de praktijk: Panoramafotografie

Vanaf de grond wordt het uitzicht vaak belemmerd door heggen, struiken en bomen. De Megaview Ultra biedt je de mogelijkheid om daar boven uit te stijgen. Bijzonder fraaie resultaten ontstaan wanneer je een serie foto’s maakt en die later softwarematig aan elkaar plakt tot een panoramafoto. Je kunt ‘pannen’ door de mast onderaan een stukje te verdraaien, je hoeft hem daarvoor niet in te schuiven en je kunt de driepoot gewoon laten staan. Op de monitor kun je zien of je voldoende overlap hebt. Zie het voorbeeld hieronder, dat is gemaakt met een Panasonic GH3 via een WIFI verbinding.

Voor het maken van video-opnames lijkt mij de Megaview Ultra minder geschikt. Je kunt de camera alleen draaien via de mast; dat geeft schokkerige bewegingen, en de mast zwiept iets te uitbundig heen en weer. Soms worden voor dergelijke video-opnames kleine vliegtuigjes of helikopters ingezet, maar die zijn wel veel duurder, en je moet behalve kunnen fotograferen er ook voor kunnen vliegen! Daarom moet je in Nederland ook een vergunning hebben om met zo’n klein vliegtuigje of helikopter te vliegen.

Parklaan-panorama

Conclusie Megaview ULTRA fotomast test

 

Voordelen

Nadelen

 • Originele resultaten door het vogelperspectief
 • Handige hulpcamera op flitsschoen, werkt ook bij camera’s zonder Liveview
 • Stevig gebouwd
 • 500 gram lichter dan de Megaview XTRA
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Sluitertijd/diafragma niet standaard op afstand instelbaar (wel met de Camranger module)
 • Statiefkop niet op afstand draai- of kantelbaar
De Megaview ULTRA fotomast biedt, voor een billijke prijs, de mogelijkheid om te fotografen vanaf een hoog standpunt. Dat kan interessant zijn bij het fotograferen van gebouwen (om geen last te hebben van geparkeerde auto’s, vuilnisbakken enz), evenementen (over de menigte heen), maar ook bij technische onderwerpen, landschaps- of architectuurfotografie (hoog standpunt = ongebruikelijk perspectief). De mast is eenvoudig in het gebruik, goed gebouwd en staat redelijk stevig. Erg handig is de bijbehorende afstandsbediening die in de hotshoe van de camera geschoven wordt en die beschikt over zijn eigen camera en monitor. Voor een kleine meerprijs kan de Megaview Ultra geleverd worden met een Camranger zender / ontvanger waarmee je, in tegenstelling tot de standaard zender/ontvanger, op afstand de sluitertijd en het diafragma van de camera kan aanpassen.Megview-bag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in