Mooiere panorama’s dankzij Adobe

0
01PSupdateB

Photoshop CC en Lightroom CC hebben een zeer gebruiksvriendelijk interface voor het samenvoegen van meerdere opnames tot 1 panorama foto. Je kan de methode om de panoramafoto’s samen te voegen zelf kiezen, maar de software kiest vrijwel altijd de beste methode, dus je kan met een gerust hart het vakje Projectie Automatisch selecteren aanvinken. Deze week verscheen een update van Lightroom CC en Photoshop CC, waarin een aantrekkelijke panorama optie is toegevoegd. Als je meerdere opnames samenvoegt, ziet het panorama er in eerste instantie uit als een paar vervormde speelkaarten, die over elkaar heen liggen, met wat witte gaten er in. Het is dan zonde om het beeld zodanig uit te snijden, dat de witte randen aan de buitenkant wegvallen. Mooier is het om een klein beetje van de witte randen te behouden en die automatisch door Lightroom of Photoshop te laten invullen. Dat extra werk heeft Adobe ons uit handen genomen. Het werkt verrassend goed.

01PSupdateA

 

Nu is er een vakje met een schuifje bijgekomen, waarmee je witte stukken aan de randen kunt opvullen, als je de meest recente versie van Lightroom CC of Photoshop CC gebruikt. Door het vakje automatisch uitsnijden aan te vinken, krijg je meteen een beelduitsnede waar geen wit meer voorkomt aan de randen. Omdat het plakken niet helemaal goed is gegaan in dit extreme voorbeeld (zie de linker bovenkant van de grot). Heb ik in Photoshop het panorama niet laten samenvoegen tot 1 laag. Zo kon ik eenvoudig een paar van deze weeffoutjes wegwerken.

01PSupdate

Van bovenstaande opname heb ik vervolgens de kleuren en de witbalans nog aangepast. Omzetten in zwart wit en doordrukken van de voetgangster rechtsonder in beeld, leverde uiteindelijk deze opname op. Ik twijfel welke versie ik mooier vind.

01PSupdatefinalbw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in