Test Nanguang CN-ST288Cx2 LED Flex Panel

0

Welke lichtbron gebruik je zonder angst voor kortsluiting bij opnames in vochtige ruimtes of in de regen? Eerder dit jaar publiceerden we een aankondiging van een waterdicht en flexibel LED paneel van LedGo. Dat LED flexpaneel prikkelde mijn nieuwsgierigheid, want een waterdichte oplossing voor (LED) licht is heel zeldzaam. Dat geldt ook voor de fysieke eigenschappen. Het Nanguang CN-ST288Cx2 LED Flex Panel is niet alleen flexibel (2mm), maar ook heel licht (140 gram). De kleurtemperatuur is traploos af te stemmen op het omgevingslicht (van 3200K tot 5600K).
Combineer deze eigenschappen en je hebt een uniek veelzijdige lichtbron, die net iets meer weegt dan een zakje drop. Ik legde de Nanguang CN-ST288Cx2 LED Flex Panel op een opname tent, zonder dat de boel instortte. Dat lukt me niet met het Barn door LED paneel dat ik normaal gebruik.

Specificaties Nanguang CN-ST288CX2
bi-color, flexibel, waterbestendig LED licht

 • CRI RA95
 • Kleurtemperatuur instelbaar (3200K-5600K) 
 • Power: 28.8W x 2
 • Lichtopbrengst: 3414 LM
 • Power Adapter of V-Lock batterij of Sony F750/970
 • Gewicht: 140 gram 

Een groot voordeel van LED licht ten opzichte van flitslicht, is dat het ook te gebruiken is voor video opnames en flitslicht niet. Het lage energieverbruik van LEDs zorgt in vergelijking met andere continu-lichtbronnen voor veel minder warmte ontwikkeling en een langere opnameperiode op 1 acculading. Je hoeft ook niet zo’n grote accu te gebruiken. Ik heb de test uitgevoerd met een FXLION BP-250S, die ik gebruik voor langdurige video-opnames, waardoor ik nooit zonder stroom heb gezeten. Een kleinere, nog goedkopere voeding had meer dan voldoende geweest. 
Onderstaande product opname laat duidelijk zien dat het Nanguang Flexpanel bestaat uit twee verschillende soorten LEDs. Dat is ook het geheim achter de nauwkeurige kleurweergave, waarover straks meer. Beide groepen van 288 LED’s zijn afzonderlijk dimbaar, waardoor de kleurtemperatuur instelbaar is tussen 3200 en 5600 K. Hierdoor kan je de kleur van het kunstlicht afstemmen op bestaand licht. Dat is ideaal voor situaties waar je kunstlicht mengt met bestaand licht. Omdat je de kleur van het kunstlicht (what you see is what you get: WYSIWYG) zonder gebruik van filters aanpast op het licht ter plaatse, bespaar je tijd op de nabewerking. Opnames met verschillende lichtbronnen die van kleur verschillen, zijn soms mooi, maar meestal een ramp om achteraf te corrigeren.
LG ST288 square open

Flex paneel en frame, waarbij de flexpanelen naast elkaar – in plaats van boven elkaar zoals in een opname even verderop in deze test – zijn geplaatst. Het meegeleverde doek dat je eenvoudig op het LED paneel bevestigt, maakt dat het licht zachter wordt, zoals bij een soft-box van een flitser. Als het LED paneel op de achtergrond in beeld komt, zorg er dan voor dat het onscherp is. Ook als het doek er voor zit, zie je nog wel de afzonderlijke LEDs.

Kleurweergave LED Flex panel

Kleurtemperatuur

Drie opnames die het traploze bereik van deze lichtbron illustreren. De linkeropname komt het meeste overeen met daglicht, maar voor een warmere sfeer of ter afstemming met een andere lichtbron kies je eenvoudig een lagere kleurtemperatuur.

Nauwkeurigheid kleurweergave Nanguang LED licht Flex panel

De kleurweergave van de Nanguang Flex paneel doet niet onder voor de lichtbron die we gebruiken voor het testen van camera’s.

Fabrikanten geven de nauwkeurigheid van een lichtbron vaak op aan de hand van de CRI score. Een lage CRI score (onder de 90) is een belangrijke indicatie dat de kleurweergave niet natuurgetrouw is. Maar een hoge CRI score is geen garantie voor een nauwkeurige kleurweergave, omdat de CRI score wordt bepaald aan de hand van een aantal kleuren waarin bijvoorbeeld huidtonen ontbreken.  We hebben de nauwkeurigheid van de kleurweergave getest met een Nikon D7200 (automatische witbalans, standaard beeldstijl). Je test dan een worst-case, omdat je de fouten van de lichtbron en de camera (automatische witbalans en de beeldstijl) bij elkaar optelt. Je krijgt de allerhoogste kleurnauwkeurigheid door een camera te kalibreren en handmatig de witbalans aan te passen op de lichtbron. Maar dat was allemaal niet nodig. De kleurweergave van de Nanguang Flex paneel doet vrijwel niet onder voor de flits testopstelling die we gebruiken voor het testen van camera’s. Een gemiddelde ΔE94 van 4,7 en een ΔC94 van 3,5 ( hoe lager, hoe beter) zijn erg goed: dat krijg je alleen voor elkaar met een camera en een lichtbron van hoge kwaliteit. Ter vergelijking: bi het testen van camera’s in onze studio scoren camera’s gemiddeld een ΔE94 van 5,9. Bij veel LED lampen zit er een karakteristieke piek in het groenblauwe licht, die we hier niet tegenkwamen. Aan de grijstinten in de onderste rij kan je zien dat er een kleine kleurzweem aanwezig is, die we met een handmatige keuze van de kleurtemperatuur eenvoudig hadden kunnen elimineren voor een nog hogere score. In de praktijk werken de meeste fotografen echter met automatische witbalans, dus laten we juist die resultaten zien.

Wibalans

Spelen met LED licht

Ik ben niet zo’n waterrat. De waterbestendigheid heb ik getest met een plantenspuit – alles bleef het gewoon doen – om me daarna zo snel mogelijk op andere onderdelen te richten. Flexibiliteit en brede inzetbaarheid zijn voor mij persoonlijk dan ook belangrijker argumenten om voor de Nanguang te kiezen. Dus bij het het testen van het Nanguang LED Flex Panel heb ik me gericht op de brede inzetbaarheid van deze lichtbron.  Allereerst vond ik het prettig dat het panel wordt geleverd inclusief statief en een frame waarin het eenvoudig met klittenband bevestigd wordt. In de linkerfoto hieronder, zie je rechtsonder de voeding, die via een meegeleverde adapter op het meegeleverde statief is geklemd. Deze adapter is niet waterdicht, maar dat is eenvoudig op te lossen. In de regen zou ik er een plastic zakje over heen doen. Je bevestigt de accu op vier pennen van de adapter. Bij mijn testexemplaar zat dat niet klemvast. Dat was eenvoudig op te lossen door de accu iets schuin op de adapter te plaatsen en alleen de bovenste twee pennen te gebruiken voor de bevestiging. 

VerticalNuanguang

Je kan de twee LED panelen naast elkaar, of boven elkaar in een frame plaatsen. Met name de mogelijkheid om een lang gerekte soft-box te maken, zoals hierboven, sprak mij aan. Vrijwel het hele onderwerp is egaal verlicht en je hebt geen last van felle reflecties van een puntvormige lichtbron. Extra handig aan het frame vond ik dat je het paneel ook kan kantelen, waardoor je het recht omhoog of recht omlaag kan richten, wat heel handig is voor table-top fotografie.

 DSC5319

Omdat het paneel lekker smal is, hield ik voldoende ruimte over om een opname recht van boven te maken:

 DSC5343

Met het paneel recht achter het onderwerp, krijg je een totaal ander beeld:

 DSC5331

Door het langwerpige paneel horizontaal te draaien, kon ik een mooie tegenlicht situatie creëren.

{insertgrid=379}

 DSC5325

Conclusie Test waterbestendig NanGuang LED paneel

CN ST288CX2 a 500x500

Voordelen

Nadelen

 • Inzetbaar in vochtige omgeving
 • Flexibel en licht
 • Inclusief frame om te gebruiken als soft-box
 • Variabele kleurtemperatuur
 • Zuinig; lage warmteproductie
 • Waterbestendig
 • Zeer nauwkeurige kleurweergave
 • Handige draagtas
 • Minder lichtopbrengst dan een studio LED-paneel
 • Bevestiging voeding op adapter niet klemvast
 • LED paneel is waterdicht, maar de voeding niet

Welke lichtbron gebruik je bij opnames in vochtige ruimtes of in de regen? Een Nanguang CN-ST288Cx2 LED Flex Panel, als je de voeding beschermt met een plastic zakje. Waterbestendigheid, flexibiliteit en het lage gewicht van het paneel zijn handig voor wie graag met licht en/of water speelt. Toch gaat de inzetbaarheid van deze LED flexpanels veel verder dan vochtige ruimtes. Een variabele kleurtemperatuur zonder gepruts met kleurfilters, je ziet meteen hoe je opname zal worden, de geschiktheid voor video en het lage energieverbruik zijn grote voordelen ten opzichte van flitsers. De nauwkeurigheid van de kleurweergave is verrassend goed. Voor felverlichte onderwerpen is de lichtopbrengst te beperkt. Daar staat weer tegenover dat LED panelen zeer zuinig zijn, zodat je aan een relatief kleine accu meer dan genoeg hebt om langdurig te filmen of fotograferen. Binnen of ‘s avonds in de regen kan je je uitleven met een waterdicht LED flex paneel voor table-top opstellingen of als diffuus invullicht op locatie. De Nanguang CN-ST288Cx2 LED Flex Panel is een lichtbron voor creatieve fotografen, waarmee ze dingen zullen uithalen, die je niet voor mogelijk hield.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in