Nieuw in Lightroom 6 & CC

0

HDR

{youtube}7x_hJF6YJdg{/youtube}

Als je de standalone versie van Lightroom hebt (Lightroom 5), dan loont het de moeite om te upgraden naar Lightroom 6 of Lightroom CC (het Cloud abonnnement op Lightroom en Photoshop voor 12.50 euro per maand). Niet alleen is de meest recente van Lightroom veel sneller (de processor van de grafische kaart wordt nu ook ingezet en die is snel als het om beelden gaat), ook zijn een aantal veel gevraagde functies toegevoegd. In dit artikel gaan we in vogelvlucht langs de belangrijkste uitbreidingen. We hebben de Youtube filmpje van Adobe over die uitbreidingen meteen voor je toegevoegd.
Wil je meerdere verschillend belichte opnames combineren tot een HDR opname, dan moest je altijd uitwijken naar Photoshop of een HDR programma. Nu hoeft dat niet meer. In Lightroom CC en lightroom 6 kan je HDR opnames genereren zonder uit te hoeven wijken naar een ander programma.

Panorama’s

{youtube}qy_HDGx3nWs{/youtube}

Panaoram fotografie is een ander feature waarvoor je ook moest overschakelen op Photoshop of een echt panoramaprogramma, zoals PTGui. De meest recente versie van Lightroom is een volwaardig alternatief voor Photoshop.

Gezichtsherkenning

{youtube}45_zCZnqmqU{/youtube}

In de afgelopen dagen heeft mijn PC uitgebreid staan ratelen om gezichtsherkenning uit te voeren in de vele duizenden opnames in mijn privé archief. Ik kende deze functionaliteit al van Picasa, waar het programma zelf namen kon toekennen aan nieuwe foto’s’, zodra je voldoende opnames van iemand had toegevoegd. Lightroom is wat voorzichtiger en geeft een suggestie, maar kent niet automatisch een naam toe. Het is wat meer werk om je gezichtenarchief op te bouwen, maar het voorkomt fouten. Gezichtsherkenning verloopt erg goed. Ten eerste worden de meeste gezichten gevonden en zijn er relatief weinig andere patronen die door de gezichtsherkenning heen komen. Het is leuk om te zien met welke suggesties Photoshop komt. Grappig om te zien dat mijn nichtje herkend wordt als mijn haar oma..

Slideshows

{youtube}LoMPDc_11cQ{/youtube}

Steeds meer fotografen laten hun werk zien op internet. wat mij betreft kan deze module dan ook niet genoeg uitgebreid worden. Zelfs al gebruik ik hem maar zelden; het is leuk dat als je hem gebruikt, je er alles mee kan dat je zou willen. Zo ver zal het nog niet zijn. Ik kom er op terug als ik de tijd heb gehad om er naar te kijken. Eerst mijn gezichtsherkenningsproject afronden.

Lightroom Mobile

{youtube}5H4Yo90AESE{/youtube}

In een tijd waarin steeds meer fotografen hun werk in de Cloud zetten, is het fijn dat je Lightroom Mobile op smartphone of tablet kan gebruiken om foto’s te bewerken of te tonen. Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar ben wel erg benieuwd hoe het werkt.

Dat is nog niet alles…

{youtube}1GZErV1m1uQ{/youtube}

Als laatste heeft Adobe nog een video toegevoegd met een aantal praktische tips die ik jullie niet wil onthouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in