Nieuw: Leica CL

0

Leica komt met een nieuwe systeemcamera in het APS-C segment. Het is de Leica CL. Van binnen is de camera gelijk aan de Leica TL2, maar van buiten is het een heel ander toestel dat veel gelijkenissen vertoont met zowel de originele Leica 1 als de analoge Leica CL meetzoeker.

 

19301 CL 11088 Elmarit TL 18 ASPH 3D RGB

Als er een camera gebruikt zou moeten worden in de nieuwste Star Wars film, dan zou het de Leica TL2 moeten zijn. De uiterst minimalistische vormgeving van de uit een stuk alumunium vervaardigde body oogt futuristisch en de TL2 is in meer dan een opzicht een camera die laat zien welke kant moderne systeemcamera’s op zouden moeten gaan. Maar fotografie is natuurlijk meer dan ratio, techniek en efficiëntie. Fotografie is ook een zaak van gevoel, en dat geldt zeker ook voor het bedienen van de camera. Daarom brengt Leica nu de Leica CL. Een op de vertrouwde meetzoekercamera’s geënte moderne APS-C systeemcamera. Waar de TL2 de toekomst wijst, leunt de CL vooral op de traditie. En daar is helemaal niks mee mis.

171102 MOUNT montsaintmichel 0190 final 1200px
Zwart wit foto gemaakt door: Ruediger Glatz

De Leica CL is een compacte camera met een ingebouwde zoeker. Wie door een zoeker wil kijken op een TL2, zal gebruik moeten maken van een losse opsteekzoeker. De TL2 wordt daarmee een stuk groter dan de CL. De CL is een camera die ook meer instelmogelijkheden biedt, in de vorm van een rij knoppen naast het scherm en een vierweg controller. Op de bovenkap zitten, net als bij de TL2, twee draaiwielen. Anders dan bij de TL2 zijn deze niet verzonken en zijn ze voorzien van een extra knop in het midden waarmee de functie kan worden gewijzigd. Op een piepklein LCD’tje tussen deze draaiwielen kan je een aantal van de instellingen aflezen. Een leuk detail is dat dit LCD vanzelf oplicht als het donker wordt. Door deze extra instelmogelijkheden ben je veel minder op het touchscreen aangewezen dan bij de TL2. De CL biedt verder al het goede dat ook in de TL2 aanwezig is zoals een 24 megapixel sensor zonder antialias filter en de mogelijkheid om te filmen in 4K en full-HD.

Tegelijk met de Leica CL introduceert Leica ook een nieuwe groothoek, de Leica Elmarit-TL 1:2.8/18 ASPH. Volgens Leica is dit de kleinste groothoek ter wereld voor APS-C camera’s en levert het objectief uitzonderlijke beeldprestaties. Vanwege de compacte afmetingen is het een ideale lens voor de nieuwe Leica CL.

171103 MOUNT montsaintmichel 0626 final 1200pxZwart wit foto gemaakt door: Ruediger Glatz

Prijs en beschikbaarheid Leica CL en de Elmarit-TL 1:2.8/18 ASPH.

De Leica CL en de Elmarit-TL 1:2.8/18 ASPH objectieven zijn vanaf eind november beschikbaar bij de Leica Store Amsterdam, Leica Store Lisse en de geautoriseerde Leica Camera Dealers in Nederland.

De adviesverkooprijs inclusief BTW van de Leica CL bedraagt € 2.530,-. De nieuwe Leica Elmarit-TL 1:2.8/18 ASPH. heeft een adviesverkoopprijs van € 1.210,- inclusief B.T.W. en is beschikbaar in zowel een zwarte als een zilveren geanodiseerde versie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in