Nieuw: Leica Thambar-M 1:2,2/90

0

Leica brengt een nieuw objectief uit. Of beter gezegd: Leica brengt een klassiek ontwerp uit 1935 opnieuw op de markt. Het gaat om de Leica Thambar-M 1:2,2/90. Het is een 90mm teleobjectief voor de Leica M. De lichtsterkte is f/2.2.

Leitz Thambar Leica Thambar M RGBDe Thambar heeft het klassieke ontwerp met vier lenselementen in drie groepen van zijn voorganger, maar deze zijn in de nieuwe versie wel (enkelvoudig) gecoat. Dat is meer om het glas tegen corrosie en weersinvloeden te beschermen dan om het beeld contrastrijker of brillianter te maken. Het belangrijkste kenmerk van de Thambar is namelijk juist dat het objectief een softfocus effect en een beetje overstraling heeft. Dat geeft foto’s die met dit objectief worden gemaakt een bijzonder karakter. Het softfocus effect is het gevolg van het ondercorrigeren van de sferische aberratie. Het effect neemt toe naar de randen van het beeld en is groter bij volle opening. Bij diafragmeren neemt het softfocus effect af.

Het diafragma van de Leica Thambar-M 1:2,2/90 is traploos instelbaar en wordt gevormd door maar liefst 20 lamellen. Uiteraard zorgen deze voor een prachtig ronde diafragmaopening, ook wanneer er gediafragmeerd is. Het bokeh van de Thambar is mede hierdoor prachtig zacht, wat bijdraagt aan de bijzondere tekening van dit objectief. Ook worden lichtbronnnen in de achtergrond hierdoor prachtig rond weergegeven. De Thambar heeft grotendeels het klassieke uiterlijk behouden van het origineel uit 1935. Allee zijn er een aantal kleine aanpassingen gedaan aan onder ondere de inscripties en kartelingen om de Thambar ook enigszins in lijn te brengen met de moderne M-objectieven.

De Leica Thambar-M 1:2,2/90 heeft een Leica M-vatting en is in eerste instantie natuurlijk vooral bedoeld voor de Leica M-camera’s. Maar met een adapter is dit objectief natuurlijk ook prima bruikbaar op spiegelloze camera’s zoals bijvoorbeeld de Sony A9 en A7 modellen. Het objectief wordt geleverd in een hard leren koker in de kleur ‘vintage bruin’. Een centerspot filter voor het opheffen van de lichtafval wordt net als in 1935 meegeleverd. Het objectief zal vanaf eind november 2017 verkrijgbaar worden via geselecteerde dealers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in