Test Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ART

0
De Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art is een nieuwe lichtsterke groothoek in de Sigma Art serie. De Art-serie is synoniem aan het worden voor optische perfectie. Ook de nieuwe Sigma 28mm f/1.4 is weer iets bijzonders. Beeldkwaliteit van topklasse, niet alleen als je twee stops diafragmeert, maar direct vanaf volle opening

Sublieme, lichtsterke Groothoek: Sigma 28mm f/1.4 DG HSM

TESTRESULTATEN Sigma 28mm f/1.4 Art:

VOORDELEN

  • Hoge bouwkwaliteit
  • Stof- en spatwaterdicht
  • Uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit: beste 28mm van dit moment
  • Extreem hoge lichtsterkte
  • Goedkoop voor een lichtsterke groothoek

Nadelen

  • Meer dan 1000 euro
  • Groot (11cm lang) en zwaar (865 gram)

Veel merken brengen voornamelijk lichtsterke 24mm en 35mm objectieven uit voor reportagefotografie. Sigma is de Art-serie langzamerhand heel compleet aan het maken en daar hoort ook een 28mm bij. Een 35mm zit toch vrij dicht bij de standaardobjectieven, een 24mm is meteen weer echt serieus groothoek. Een 28mm zit daar mooi tussenin. Het is wel een groothoek, maar geen hele extreme. Echt een mooi objectief voor subtiele groothoekfotografie. In combinatie met een hoge lichtsterke moet je met deze 28mm zelfs gebruik kunnen maken van mooie selectieve scherpte in je foto’s. Daarmee is het een ideaal objectief voor heel veel toepassingen: hoofd en schouderportretten als je niet te dichtbij komt, architectuur en interieurs, landschap en reportage. Doordat coma en chromatische aberraties tot een minimum beperkt blijven is het ook een goede keus voor nachtfotografie. De Sigma 28mm f/1.4 DG HSM is verkrijgbaar in  verschillende uitvoeringen. De Nikon versie wordt geleverd met electro-magnetisch diafragma en de Canon versie kan gebruik maken van de lenscorrecties in de camera. Verder is het objectief ook leverbaar in Sigma-vatting en Sony vatting en kan de Canon versie met de MC-11 adapter ook op Sony camera’s met een E-vatting gebruikt worden. En wissel je van systeem, dan kan je dit objectief met Sigma’s Mount Conversion ook om laten bouwen naar een andere bajonet. Ook is er een optionele USB Dock voor het uploaden van nieuwe firmware naar het objectief en het aanpassen van de autofocus.

kloeke knaap met hoge bouwkwaliteit

SIGMA 28 14 a019 01De Sigma 28mm f/1.4 DG HSM is geen licht of compact objectief. Dat is wellicht het enige dat je er op aan kan merken. Hij is bijna 108mm lang en net geen 83mm in doorsnede. De filtermaat is 77mm. Dit objectief zal niet direct een eerste keus zijn voor reis- en reportagefotografie, tenzij je veel gebruik wilt maken van de hoge lichtsterkte en je de hoogste beeldkwaliteit wilt op ieder diafragma. Het objectief is gebouwd om onder alle omstandigheden gebruikt te worden en is uitgebreid voorzien van pakkingen tegen stof en vocht. De frontlens is voorzien van een speciale coating, die vet en vuilwerend is zodat viezigheid zich niet zo makkelijk kan hechten op het glas.

Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 12 groepen. Het achterste element is asferisch en diverse lenselementen zijn gemaakt van bijzondere glassoorten. Niet uniek, maar wel bijzonder is dat de voorste en achterste lensgroep ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, om ook op de kortste instelafstand te beeldkwaliteit hoog te houden. Die kortste instelafstand is 28cm, wat zorgt voor een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,18x.

SIGMA Konstruktion 28mm F14 DG HSM Art

Kijken we op de site van de fabrikant naar de MTF-kaarten (rekening houdend met diffractie) van de 28mm, dan beloven deze een hoge scherpte. Vignettering zal je op volle opening wel duidelijk kunnen zien. Maar dat is niet perse een minpunt. Veel reportage- en portretfotografen gebruiken het ook vaak als een stijlmiddel. Bovendien is lichtafval eenvoudig achteraf te corrigeren. Het optische ontwerp (17 elementen in 12 groepen, met onder andere twee ‘F’ laag dispersie (FLD) glaselementen, drie speciaal laag dispersie (SLD) glaselementen en drie asferische lenselementen voor correctie van chromatische aberratie) moet zorgen voor een hoge beeldkwaliteit, een prachtig bokeh en een lage vertekening van minder dan 1,5%. Axiale chromatische aberratie en coma zouden vrijwel afwezig moeten zijn. 

SIGMA EffektiveVerzeichnung 28mm F14 DG HSM Art

Autofocus snelheid: in 0,3 sec van onendig naar 1,5 meter

De HSM (Hyper Sonic Motor) moet zorgen voor een redelijk snelle autofocus. Het diafragma bestaat uit 9 , afgeronde bladen. Samen met het optisch ontwerp dat een hoog contrast in het scherptevlak geeft maar ook een mooi verloop naar een zachte onscherpte voor een mooi bokeh.

Beeldkwaliteit

 IVO9544Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn: de Sigma 28mm f/1.4 Art is zonder lenscorrecties de best presterende 28mm van meer dan 100 objectieven die we hebben getest bij een 28mm beeldhoek. Dat zegt alles over het lensontwerp: dat is van uitzonderlijke klasse. Kijken we naar de testresultaten van gecorrigeerde jpg bestanden, dan presteren een aantal andere objectieven, waaronder de Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art, min of meer gelijkwaardig aan de Sigma 28mm f/1.4 Art. Maar nog altijd worden die andere 28mm objectieven door de Sigma 28mm f/1.4 Art verslagen, als het gaat om lichtsterkte en bokeh. 

jpgrezz

Niet verrassend scoort de Sigma 28mm f/1.4 Art wat beter dan de Sigma 24mm f/1.4 Art als het aankomt op vignettering. De lichtafval is bij volle opening zichtbaar aanwezig bij f/1.4, met meer dan 2 stops. Met iedere stop diafragmeren neemt de lichtafval met 30% af. 

jpgvignet

Sigma 28mm Art vs Sigma 24mm Art

In vergelijking met de Sigma 24mm f/1.4 Art scoort de Sigma 28mm f/1.4 Art 10% beter voor scherpte dan de 24mm. Na twee stops diafragmeren zijn de rollen omgedraaid. In beide gevallen is het verschil zo klein, dat je er in de praktijk niets van merkt. Bij volle opening is de 28mm zichtbaar scherper inde uiterste hoeken, maar na twee stops diafragmeren zijn ze volledig aan elkaar gewaagd. De keuze tussen 24mm en 28mm Art zal je, kortom, moeten maken op basis van beeldhoek, niet op basis van  beeldkwaliteit. 

 IVO9508Zowel met als zonder lenscorrecties meetten we een vervorming van 0,5%. Voor een groothoek objectief is dat mooi. 

Bezoek onze gallery met praktijkopnames van de Sigma 28mm f/1.8 Art, waar je de opnames kan downloaden in volledige resolutie :

Tip: bekijk ook de Sigma 28mm f/1.4 Art praktijkopnames op de Global site van Sigma zijn, net als onze praktijkopnames, te downloaden in volledige resolutie.

Conclusie Sigma 28mm f/1.4 Art @ Canon 5DsR

De Sigma 28mm f/1.4 Art heeft een complex lensontwerp zonder compromissen, dat zich uitbetaalt in uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit.

Vroeger waren 28mm objectieven veel populairder dan 24mm objectieven, onder andere vanwege de hogere prijs/kwaliteitsverhouding. Er zijn vrijwel geen 28mm objectieven met een f/1.4 lichtsterkte. En dat is niet voor niets, want beeldfouten nemen kwadratisch toe met toenemende lichtsterkte. Door bij het ontwerp niet te bezuinigen op de lengte of het gewicht van het objectief, is Sigma er in geslaagd om met een complex lensontwerp van 16 lenselementen met diverse hoogwaardige glassoorten een groothoek te maken met een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit. De keuze voor f/1.4 betaalt zich hierdoor uit in een onvergelijkbaar mooie combinatie van scherpte  en onscherpte.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in