Nieuwe Tilt-Shift lenzen van Canon

0
tse50 28 macro side hiRes

Canon heeft drie nieuwe tilt-shift objectieven uitgebracht. Twee daarvan, de TS-E 50mm f/2.8L Macro lens en de TS-E 90mm f/2.8L Macro lens vervangen min of meer de bestaande 45mm en 90mm. De TS-E 135mm f/4L Macro lens is volledig nieuw. Met deze objectieven biedt Canon weer nieuwe mogelijkheden voor architectuur-, portret- en studiofotografen.

tse50 28 macro side hiRes

Het heeft even geduurd, maar ze zijn er nu eindelijk: de vernieuwde 50mm en 90mm TS-E objectieven. En om geen half werk af te leveren heeft Canon ook maar meteen een splinternieuwe 135mm erbij gedaan. Nadat Canon al weer enige jaren geleden de 24mm TS-E had vervangen door een versie II met niet alleen beter optiek, maar ook een veel betere tiltverstelling, leek het zo logisch om ook snel de 45mm en de 90mm te vervangen. Verstellingen van het scherpstelvlak (tilt) zul je nu eenmaal meer gebruiken met wat langere objectieven dan met groothoeken als de 24mm TS-E en de 17mm TS-E.

Uitgebreide verstelmogelijkheden

De nieuwe 50, 90 en 135mm objectieven beschikken inderdaad over dezelfde verstelmogelijkheden als de huidige 17 en 24mm TS-E objectieven. Het grote verschil met de oudere tilt-shifts is dat je de voorzijde met de tiltverstelling kan roteren ten opzichte van het lensgedeelte waar de shiftverstellling in zit. Hierdoor zijn het verschuiven van de lens (shift) en het verstellen van het scherptevlak (tilt) onafhankelijk van elkaar geworden en dat geeft veel meer vrijheid bij het instellen. Bij de oudere objectieven waren de tilt- en shiftverstelling aan elkaar gekoppeld. Wilde je de een in een bepaalde richting doen, dan moest de ander ook in diezelfde richting.

Nieuw glas en coatings

tse90 28 macro 3q hiRes
Naast het nieuwe mechaniek met extra grote knoppen en extra blokkeermogelijkheden om ongewild verstellen te voorkomen, zijn de objectieven ook optisch sterk verbeterd. De nieuwe objectieven zijn voorzien van asferische lenselementen en bijzondere glassoorten en de allernieuwste coatings. De 50mm en de 135mm zijn voorzien van een
SWC (SubWaveLength Structure Coating ) en daarnaast beschikken de 50mm en de 90mm over een ASC (Air-Sphere Coating). Die Air-Sphere Coating zou vooral extra effectief moeten zijn om reflecties tegen te gaan bij lichtstralen die onder een hele schuine hoek op het glas vallen.

En macro

tse135 4 macro side 1200
Uit de naam van de objectieven blijkt ook al dat ze over nog een bijzondere eigenschap beschikken: het zijn namelijk macro-objectieven. Of eigenlijk halve macro’s. De maximale vergrotingsmaatstaf bedraagt namelijk 1:2, en niet 1:1. De 50mm macro kan wel worden uitgebreid met een hulpstuk om 1:1 te bereiken, al zal natuurlijk een tussenring ook best werken. Die macromogelijkheid is een welkome aanvulling voor natuur- en studiofotografen die nu ook bij hele kleine onderwerpen de ligging van het scherptevlak en de scherptediepte perfect kunnen manipuleren.

Verwacht wordt dat de nieuwe canon Tilt Shift objectieven in november 2017 leverbaar worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in