Test Nikon AF-S VR Micro 105 mm 2.8G (N DX)

0
Nikon 105,Nikon 105 macro test,Nikon 105 test,macrolens

Het meest opvallende verschil met de voorganger van de Nikon 105 mm VR Macro, is dat de nieuwe versie is voorzien van beeldstabilisatie. De toevoeging van de VR is er waarschijnlijk ook de oorzaak van dat deze Nikon 105 mm macro een grotere diameter heeft dan zijn voorganger. Maar het objectief is ook herberekend en de coating is verbeterd. Van de niet camera gebonden merken is Sigma de enige aanbieder van macro-objectieven met beeldstabilisatie, waaronder bijvoorbeeld de Sigma 105 mm OS Macro.

Nikon 105,Nikon 105 macro test,Nikon 105 test,macrolens

Bouw en autofocus Nikon 105 mm macro

De bouw en afwerking van de Nikon 105 mm macro is zoals we van professionele Nikon objectieven gewend zijn van grootse klasse. De afstandring is breed en draait spelingsvrij. De frictie is over de gehele instelslag gelijk, maar had wat mij betreft net wat hoger mogen zijn. Belangrijk voor de macrofotograaf die graag handmatig scherpstelt, is dat de instelslag ruim 180 graden is. Het filter draait tijdens het scherpstellen niet mee, wat prettig is bij het gebruik van grijs verloopfilters of polarisatie filters. Uitzonderlijk voor een macrolens is dat de lengte van het objectief onveranderd blijst als je scherp stelt in het macrogebied.

Het objectief beschikt over een eigen snelle en stille aandrijving. Scherpstellen met de Nikon D3200 verloopt snel. Ook bij macrofotografie, bijvoorbeeld wanneer het AF punt nèt verkeerd zit en over een grote afstand scherp gesteld moet worden, stelt de camera snel scherp.
Bij onderwerpen met een laag contrast werd niet altijd optimaal scherp gesteld.

Beeldstabilisatie Nikon 105 mm macro

We hebben de beeldstabilisatie / vibratiereductie van de Nikon 105 mm macro al eerder getest in combinatie met de Nikon D700. In die test realiseerden we met de beeldstabilisatie aan een winst van 3 stops. Deze winst is gemeten op een paar meter afstand en neemt sterk af naarmate je dichterbij instelt.Nikon 105,Nikon 105 macro test,Nikon 105 test,macrolens
Nikon AF-S VR Micro 105 mm 2.8G @ f/7.1

Lichtafval Nikon 105 mm macro

De lichtafval van de Nikon 105 mm macro is een halve stop bij volle opening. Bij macrofotografie zal je daar geen last van hebben, omdat je daar diafragmeert om meer scherptediepte te krijgen.
Van de lichtsterkte van f/2.8 blijft in het dichtbij gebied weinig meer over. Is de instelafstand op zijn kortst, dan bedraagt de maximale lichtsterkte f/4.8. Dat is gebruikelijk voor macrolenzen.Nikon-105--jpg-vignetting-D3200

Vervorming

De vervorming in jpg bestanden van de Nikon 105 macro VR op een Nikon D3200 is, net als we eerder zagen in de test van de Nikon 105 mm macro in combinatie met een Nikon D700 volformaat camera, erg laag. In de praktijk zal bij gebruik van dit objectief geen vervorming, zowel in RAW als jpg bestanden, zichtbaar zijn.

Nikon-105-mm-distortion-jpg-D3200

Bokeh

Bij macrofotografie heb je bijna altjd een onscherpe voor- of achtergrond. Daarom is de kwaliteit van de bokeh voor deze lenzen extra belangrijk. De bokeh wordt door de Nikon 105 mm VR Macro mooi weergegeven. Bij volle opening verandert de bokeh, als gevolg van lichtafval, aan de randen in een kattenoog bokeh.

bokeh-Nikon-105mm

Kleurbokeh

Kleurbokeh is een vorm van chromtische aberratie die voorkomt bij lenzen met een hoge lichtsterkte. Kleurbokeh is te herkennen aan groene en paarse vlekken in partijen die achter en voor het scherpstelvlak liggen.

overviewColorbokeh

Overstraling

Bij een sterke open lichtbron zien we bij gebruik van de Nikon 105 mm macro overstraling en, in geringe mate, wat nevenbeelden.

Nikon-105mm-macro-flare

Scherpte Nikon 105 mm macro

De testcamera, een Nikon D3200, heeft 24 megapixels en dat levert voor de Nikon 105 mm macro een aanzienlijke verbetering op van de resolutie, ten opzichte van onze eerdere test van deze lens op een 12 megapixel Nikon D700. Bij volle opening worden al goede prestaties voor de resolutie neergezet. Nergens blijft de scherpte in de hoeken achter op het centrum. De hoogste prestaties voor de resolutie worden gerealiseerd bij diafragma 8.   

Nikon-105mm-micro-resolutie-D3200

Chromatische aberratie

De laterale chromatische aberratie van de Nikon 105 mm macro is in jpg bestanden van de Nikon D3200 volledig afwezig bij alle diafragma’s. Zelfs bij grote vergrotingen zal je geen laterale chromatische aberratie (blauwe en magenta vlekken) tegenkomen.
Anders is het met longitudinale chromatische aberratie. Paarse en groene vlekken in onscherpe partijen als gevolg van longitudinale chromatische aberratie kan je tegenkomen als je het objectief bij volle opening gebruikt. Zie het voorbeeld in de bokeh paragraaf. Met behulp van software, bijvoorbeeld Capture NX, is kleurbokeh eenvoudig te corrigeren. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld in de Nikon D800E test.  

Nikon-105-mm-chromatic-aberration-D3200

Conclusie test Nikon AF-S VR Micro 105 mm 2.8G

Voordelen

  • Zeer goede scherpte vanaf f/2.8
  • Lage vervorming en laterale chromatische aberratie
  • Fraai bokeh
  • Zeer snelle autofocus
  • Degelijke bouw

Nadelen

  • Net zichtbare lichtafval bij volle lensopening
  • Grootste opening f/4.8 bij kleinste instelafstand
  • Kleurbokeh / longitudinale chromatische aberratie bij volle opening
  • Hoge aanschafprijs

De Nikon 105 mm VR Macro levert een zeer hoge beeldkwaliteit met vanaf f/2.8 scherpe beelden, van hoek tot hoek. De vervorming is laag en de lichtafval is na 1 stop diafragmeren niet meer zichtbaar. Van de tamelijk hoge maximale aanvangsopening, f/2.8, blijft in het macrobereik bij maximale afbeeldingmaatstaf slechts f/4.8 over. Uniek voor een macrolens is dat de lengte van het Nikon 105 mm macro-objectief onveranderd blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in