Test Nikon 11-27.5mm (Nikon 1)

0
Nikkor 11-27

Nikon 1 11-27.5mm f/3.5-5.6 Nikkor & Nikon J2 Test (N CX)

Nikon timmert aardig aan de weg met het Nikon 1 systeem. Niet alleen met de introductie van de Nikon J2 en Nikon V2 camera’s, maar ook met de uitbreiding van de Nikon 1 lenzen. De Nikon J2 is als kit verkrijgbaar met een nieuw Nikon 11-27.5 mm objectief. Het 2,5 x zoombereik van de Nikon 11–27,5 mm dekt de meeste alledaagse situaties, terwijl het zeer platte objectief gewoon op de camera kan blijven als je het in een broekzak of jaszak stopt. Als optionele accessoires zijn een zonnekap, filters en een lenstas verkrijgbaar voor de Nikon 1 11-27.5mm. Zou een Nikon 1 bezitter moeten kiezen voor een Nikon 10-30 mm of toch voor deze nieuwere, nòg compactere Nikon 1 11-27.5 mm?

Nikkor 11-27

Nikkor 11-27 test
Beeldhoek Nikkor 11-27 @ 11mm
Nikon lens test
Nikkor 11-27mm @ 27 mm
Het zoombereik van dit Nikkor 11-27,5 mm objectief komt overeen met de beeldhoek van een 30–74 mm lens op een camera met een volformaat sensor. Het is meer een standaardlens dan een groothoeklens, portretlens of telelens. Toch levert dit objectief, zoals je in bovenstaande opnames kan zien, levert het 2.5 zoombereik totaal verschillende opnames op, die desondanks vanaf hetzelfde standpunt zijn genomen.

Bouw en autofocus

 

De Nikkor 11-27mm wordt los verkocht in een zwarte of witte uitvoering. De combinatie van een Nikon J2 camera met deze lens wordt ook gemaakt in een aantal opvallende kleuren, zoals hiernaast is afgebeeld. Smaak is iets persoonlijks…..
De Nikon 11-27.5mm kan tijdens transport worden ingeklapt tot een heel klein lensje, zoals hiernaast is weergegeven. Voor gebruik druk je op de knop aan de linkerkant van de lens  (op de foto hiernaast) in en draai je aan de zoomring, waarna het objectief bijna twee keer zo lang wordt en klaar is voor gebruik. Als je de camera wilt uitschakelen, trek je op dezelfde wijze het objectief weer in.

Automatisch scherpstellen met deze lens verloopt snel en stil. De Nikon 11-27 heeft motorbestuurde scherpstelling. Wil je handmatig scherpstellen, dan doe je dat door middel van de knoppen op de camerabody en niet door aan een ring op de lens te draaien, zoals spiegelreflexcamera gebruikers gewend zijn.

{insertgrid ID = 288}

Beeldstabilisatie

 

panorarma-Nikon-J2

De Nikon 11-27.5mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Ik denk dat de doelgroep voor deze camera daar niet al te zwaar aan zal tillen, en andere dingen, zoals de panorama functie van de Nikon J2 belangrijker vind:
Bij een brandpuntafstand van 11mm (zodat je zo veel mogelijk op je panorama krijgt) is dit een leuk objectief om samen met de Nikon J2 een panoramafoto te maken. Je maakt als het ware een filmpje, door de camera rond te draaien. Zonder dat je er omkijken naar hebt, wordt het filmpje omgezet in een panoramafoto.  

Lichtafval

 

Lichtafval is vanaf volle opening laag bij alle brandpuntafstanden. Dat zijn simpelweg uitstekende prestaties voor een zoomobjectief. Alleen bij een 11m brandpuntafstand zal je in de praktijk een enkele keer zichtbare lichtafval tegen kunnen komen, als je bijvoorbeeld een egaal blauw lucht zou fotograferen.

Beweeg je muis over de afbeelding voor een praktijkopname van een egaal belicht vlak bij een brandpuntafstand van 11mm, diafragma 3.5.

Vignet

Vervorming

 
Zoals gebruikelijk bij zoomobjectieven met een grote beeldhoek, laat ook de Nikon 11-27.5mm bij de korte brandpuntafstanden een zichtbare tonvormige vertekening zien. Als in een landschapsopname de horizon niet in het midden is geplaatst, of als je een opname maakt met veel verticale lijnen (wolkenkrabbers), dan zal je die vertekening herkennen. Vervorming is goed achteraf te corrigeren met behulp van software, maar ik vraag me af of de doelgroep voor deze lens (fotografen die willen overstappen van een compactcamera naar een veelzijdiger camera met verwisselbare lenzen) dat snel zullen doen. Het zou mooier zijn als Nikon in een toekomstige Nikon J3 of Nikon V3 automatische lenscorrectie inbouwt, zoals nu al het geval is bij spiegelreflexcamera’s zoals de Nikon D3200 Distortion

Bokeh

 
Een standaardlens op een camera met een kleine sensor levert zo veel scherptediepte op, dat het eigenlijk niet meer mogelijk is om een onderwerp te isoleren van de achtergrond. Ter vergelijking zou je eens moeten kijken naar een opname van hetzelfde onderwerp, maar dan gemaakt met de Nikon 25-85 mm VR objectief op een camera met een volformaat sensor (Nikon D600). no-bokeh

Overstraling

 
Ondanks het kleine aantal lenzen dat gebruikt is bij het ontwerp van dit Nikon 11-27.5mm objectief, is dit objectief gevoelig voor overstraling en nevenbeelden. Oppassen met licht dat recht in de lens schijnt, dus. Op dit punt deed de Nikon 10-30 mm lens het beter. flare

Scherpte Nikkor 11-27mm

 

Volgens Nikon is bij het ontwerp van de Nikon 11-27.5mm gebruik gemaakt van elementen van dure (ED) glassoorten en speciaal ontworpen (asferische) lenselementen om een zeer hoge resolutie en een uitstekend contrast te realiseren. Op dit punt scoort de Nikon 11-27.5mm inderdaad erg goed: de scherpte en het contrast zijn inderdaad hoog en er is bij volle opening geen sprake van lagere scherpte in het centrum of aan de randen, zoals je dat wel vaak aantreft bij grotere en duurdere lenzen die bestemd zijn voor een spiegelreflexcamera. Qua scherpte kan je zorgeloos fotograferen met dit objectief: het is altijd goed van centrum tot in de uiterste hoeken.

Resolution

De Nikon 1 serie camera’s en lenzen zijn klein, maar dat betekent nog niet dat de prestaties onder hoeven te doen voor grotere en duurdere spiegelreflexcamera’s. Ter illustratie van de hoge randscherpte hiernaast een uitvergrote beelduitsnede uit een klein stukje in de uiterste hoek van een testopname.

Klik op de afbeelding voor een vergelijking met een 100% beelduitsnede gemaakt met een 50 mm lens op een spiegelreflexcamera.

Nikon1-scherpte

Chromatische aberratie

 

Chromatische aberratie van de Nikon 11-27.5 mm is bij alle brandpuntafstanden zo laag in jpg bestanden, dat je er zelfs bij grote vergrotingen geen last van zal hebben. Zelfs in RAW bestanden is de chromatische aberratie vrijwel afwezig. Een goede prestatie van dit kleine Nikon objectief.

Klik op de afbeelding voor de overige Imatest resultaten voor chromatische aberratie van de Nikon 11-27.

CA

Nikon 10-30 mm vs Nikon 11-17.5 mm

 

De lens in onze Nikon 11-17.5mm test lijkt qua brandpuntafstand sprekend op de Nikon 10-30mm. Het lijkt misschien vreemd dat Nikon 2 zoomobjectieven met bijna hetzelfde brandpuntafstandbereik aanbiedt. Maar de Nikon 11-17.5 mm is ingeklapt 1 cm of 33% korter dan de Nikon 10-30 mm . In onze test tekent het Nikkor 11-27.5 objectief op een Nikon J2 iets scherper dan de Nikon 10-30 mm , die we  op een Nikon J1 hebben getest. Met het blote oog zal je geen kwaliteitsverschillen tussen beide objectieven ontdekken.
Ik wil nog wel een lans breken voor de Nikon 10-30 mm : 10% meer beeldhoek in het groothoek bereik maakt dat je veel meer op de foto krijgt en ook de grootste brandpuntafstand van de 10-30mm levert portretten op, waar je model een minder lange neus heeft. Zeker als je gewend bent om met een spiegelreflexcamera te fotograferen, is dit misschien een belangrijkere overweging dan het verschil tussen compact (Nikkor 10-30mm) en super compact (Nikkor 11-27.5mm).

Nikkor-11-27-product
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie test Nikon 1 11-27.5mm f/3.5-5.6 Nikkor

Nikon 1 Nikkor 11-27

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Goede optische eigenschappen:net zo goed als een SLR lens
  • Hoge scherpte over het hele beeld vanaf volle opening,
  • Lage chromatische aberratie en weinig lichtafval
  • Compact, zeer licht en toch degelijk gebouwd
  • Handige knop om camera aan te zetten

Nadelen

  • Zichtbare vervorming bij 11 – 14 mm
  • Gevoeligheid voor nevenbeelden en overstraling
  • Geen mooie bokeh
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon 11-27.5mm is een licht en zeer compact objectief met een breed toepasbaar zoombereik. Qua beeldkwaliteit doet het niet onder voor een spiegelreflexcamera lens. Het objectief levert bij alle diafragma’s scherpe beelden van centrum tot in de uiterste hoeken. Terwijl lenzen voor een spiegelreflexcamera bij volle opening meestal minder scherp in de hoeken zijn dan in het centrum. Ten opzichte van de Nikon 10-30 mm is het Nikkor 11-27.5mm objectief 1 cm of 33% korter dan het Nikon 10-30 mm objectief. In onze Nikkor 11-27.5 test tekent dit objectief op een Nikon J2 iets scherper dan de Nikon 10-30 mm , die we op een Nikon J1 hebben getest. Maar met het blote oog zal je geen kwaliteitsverschillen tussen beide objectieven ontdekken.
Stap je over van een compactcamera op een Nikon 1 camera? Kies dan voor de Nikkor 11-27.5 mm vanwege het kleine formaat. Fotografeer je normaal gesproken met een spiegelreflexcamera en wil je een Nikon 1 als tweede camera, dan is de Nikon 10-30 mm vanwege het grotere zoombereik en de lagere gevoeligheid voor overstraling een goede keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in