In 2006 kwam Nikon uit met de Nikon 18-55 mm, voluit: Nikon AF-DX 18-55 mm 3.5-5.6 G VR. Dit is de eerste kitlens van Nikon voorzien van een Silent Wave Motor. Eerder hebben we de Nikon 18-55 mm getest op een Nikon D5100, maar nu ook op een Nikon D3200. De optische prestaties van deze lens, met name resolutie en chromatische aberratie, profiteren duidelijk van de hogere resolutie en de in-camera correctie van jpg bestanden van de 24 megapixels Nikon D3200. Deze kitlens wordt vaak geleverd samen met één van de goedkopere camerahuizen van Nikon. Zowel de lichtsterkte als het zoombereik zijn wat beperkt. Een alternatief voor de Nikon 18-55 mm is de Sigma 18-50 mm, ook deze is voorzien van beeldstabilisatie maar is een halve stop tot twee stops lichtsterker.

Nikon AF-S DX 18-55 mm 3.5-5,6 G VR @ 18 mm

Nikon AF-S DX 18-55 mm 3.5-5,6 G VR @ 55 mm
Bouw en autofocus
Zowel het huis als de vatting is van kunststof gemaakt en tijdens het scherpstellen draait het filter mee. Dat is niet handig indien je een polarisatiefilter gebruikt. De scherpstelslag is erg kort, handmatig scherpstellen is daardoor moeilijk. De scherpstelring en de zoomring draaien heel soepel zonder dat het objectief goedkoop aanvoelt. De aandrijving van de autofocus gebeurt met een Silent Wave Motor. De aandrijving gaat nagenoeg geluidloos en snel. Het scherpstellen gaat met een Nikon D5100 snel; van 15 meter naar 1,5 meter in 0,23 seconde. Van pendelen bij weinig licht is zelden sprake.
Beeldstabilisatie
De effectiviteit van de ingebouwde beeldstabilisatie is gemeten bij een brandpuntafstand van 55 mm. De effectiviteit bedraagt ongeveer 3 stops.
Lichtafval
De lichtafval wordt uitgedrukt in stops is voor de Nikon 18-55 mm op een Nikon D5100 bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s opvallend laag. Hiernaast zie je de resultaten voor een andere copie van deze lens op een Nikon D3200. Nu is lichtafval zichtbaar bij volle opening.
Vervorming
De vervorming van jpg bestanden, uitgedrukt in procenten, is bij 18 en 24 mm fors maar bij de andere brandpuntsafstanden mooi laag. Vervorming kan met software bestreden worden.
Overstraling
Het objectief heeft last van overstraling en lichtvlekken bij een open lichtbron. In de praktijk zal daar rekening mee gehouden moeten worden.
Scherpte
Het scheidend vermogen, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte, bereikt meteen bij volle opening in het centrum in het hele zoombereik mooie waarden. De scherpte in de hoeken blijft achter op de scherpte in het centrum. Maar dankzij de hoge resolutie van de Nikon D3200 is zelfs de scherpte in de hoeken, hoewel lager dan in het centrum, nog steeds hoog .
Chromatische aberratie
Op dit gebied presteert de Nikon 18-55 mm bij 18 mm redelijk als er geen in-camera correctie wordt toegepast. In situaties van hoog contrast zal de chromatische aberratie softwarematig bestreden moeten worden. De Nikon D3200 corrigeert in-camera de chromatische aberratie, waardoor de jpg bestanden gemaakt met die camera en de Nikon 18-55 mm, geen zichtbare chromatische aberratie laten zien.
Conclusie test Nikon AF-S DX 18-55 mm 3.5-5.6 G VR
Voordelen
- Goede scherpte; vooral in het centrum
- Lage lichtafval
- Lage aanschafprijs indien gekocht samen met camera
- Snelle autofocus
- Compacte bouw
Nadelen
- Groot verschil in scherpte tussen centrum en hoeken
- Lichtzwak
- Beperkt zoombereik
- Flinke vervorming bij 18 mm
- Gevoelig voor tegenlicht
- Voor RAW bestanden of jpg bestanden op oudere Nikon camera’s: Hoge chromatische aberratie bij 18 mm
De Nikkor AF-S DX 18-55 mm/3.5-5.6 G VR is compact gebouwd en licht van gewicht. Eerder hebben we de Nikon 18-55 mm getest op een Nikon D5100, maar nu ook op een Nikon D3200. De optische prestaties van deze lens profiteren duidelijk van de hogere resolutie en de in-camera correctie van chromatische aberratie in jpg bestanden van de 24 megapixels Nikon D3200. Het objectief heeft wel beperkingen. Het zoombereik is wat beperkt en de lichtsterkte is gering. De scherpte is in combinatie met de Nikon D5100 over het hele beeldveld hoog, maar hoger in het centrum dan in de hoeken. Bij sterk tegenlicht kan de hoge chromatische aberratie roet in het eten gooien, deze lensfout kan softwarematig bestreden worden. Indien de Nikon 18-55 mm samen met een camera aangeschaft wordt dan is de aanschafprijs laag.