Als je fotografeert met een Nikon DX camera (D3200, D5200, D7100), maar van plan bent om eens een Nikon FX camera te kopen, dan is de Nikon 24-85mm zoomlens mogelijk een aantrekkelijke optie. Als je dan ooit die gedroomde Nikon FX-camera koopt, kan je dit objectief gebruiken als echte FX lens.
De Nikon 24-85 VR is de opvolger van de Nikon 24-85mm f/3.5-4.5G IF-ED uit 2002 en is ontworpen voor gebruik in combinatie met volformaat / FX-formaat spiegelreflexcamera’s en heeft een – voor een volformaat lens – aantrekkelijk prijskaartje. Het zou ons niets verbazen als dit een van de populairste Nikon zoomobjectieven voor dagelijks gebruik met FX-formaat spiegelreflexcamera’s wordt. Deze test is voor fotografen die nu nog fotograferen met een DX camera, maar ooit de overstap naar FX willen maken en voor fotografen die zowel een Nikon FX als DX camera gebruiken. We hebben de Nikon 24-85 mm lens getest in combinatie met de Nikon D3200.

Bouw en autofocus Nikon 24-85 VR
De bouwkwaliteit van de Nikon 24-85 mm is goed, zoals we van Nikon gewend zijn. De body is gemaakt van hoogwaardig kunststof en de vatting van metaal. De vatting is voorzien van een rubberen ring waardoor camera en objectief beter beschermd zijn tegen stof en spatwater. De Nikon 24-85 mm weegt 465 gram en wordt geleverd inclusief objectieftas en zonnekap.
Dankzij de IF scherpstelling verandert het objectief niet van lengte bij scherpstellen en draait de frontlens niet. Dat is van belang bij het gebruik van polarisatie of grijsverloop filters. Sommige zoomlenzen worden fors langer als je inzoomt, maar dat valt bij deze lens reuze mee.
Dit objectief is voorzien van een ingebouwde AF motor, waardoor je ook bij camera’s zonder ingebouwde AF-motor (Nikon D3200, Nikon D5200) de beschikking hebt over AF. De SWM (Silent Wave Motor) doet zijn naam eer aan en zorgt inderdaad voor een stille en nauwkeurige autofocus. Zoals vrijwel alle Nikon objectieven zit er op de lens een schakelaar voor twee AF standen: M/A (autofocus met handinstellingsprioriteit) en M (handmatige scherpstelling).{insertgrid ID = 288}
Beeldstabilisatie Nikon 24-85 VR
De ingebouwde beeldstabilisatie (VR) wordt bediend via een aan/uit schakelaar op de lens. Duurdere lenzen hebben naast de aan/uit schakelaar ook een optie voor VR tijdens het meetrekken met bewegende onderwerpen. Dat heeft de Nikon 24-85 mm VR helaas niet. Het vibratiereductiesysteem (VRII) maakt het volgens Nikon mogelijk om uit de hand opnamen te maken met sluitertijden die tot vier stops langer zijn. We hebben de VR getest in onze Nikon 24-85mm test op een Nikon D800E bij een 85mm brandpuntafstand. Toen maakten we bij een brandpuntafstand van 85 mm en een sluitertijd van 1/6 seconde alleen maar scherpe opnames als de VR was ingeschakeld. Een topprestatie! Het Nikon VR werkt ook nog eens volledig stil. Omdat de VR is ingebouwd in de lens, verwachten we dat deze conclusie ook op zal gaan voor opnames gemaakt bij een brandpuntsafstand van 85mm (136mm @ FF) en een sluitertijd van 1/10 sec op een Nikon D3200. Maar we hebben het niet gecontroleerd.
Lichtafval
In de praktijk zal je bij gebruik van de Nikon 24-85mm VR op een Nikon camera met een DX sensor vrijwel nooit last hebben van lichtafval. Op een camera met een volformaat sensor is het niet ongebruikelijk dat je te maken krijgt met 1 stop of meer lichtafval. Op een camera met een DX sensor zie je daar niets meer van terug, omdat je alleen het centrum van het beeld gebruikt.
De Nikon D3200 camera stond ingesteld op correctie van lichtafval (Normal) in jpg bestanden. Daarmee wordt de lichtafval bij volle opening nog lager dan zonder correctie. Bij de overige diafragma’s zijn de verschillen verwaarloosbaar.
Vervorming Nikon 24-85 mm VR @ DX
Zoals veel zoomobjectieven vertoont de Nikon 24-85 mm VR een zichtbare vervorming bij brandpuntsafstanden onder de 35mm. In RAW bestanden zonder in-camera correctie is er bij 24 mm en 33 tonvormige en bij 85mm kussenvormige vervorming zichtbaar. Bij ingeschakelde in-camera correctie van vervorming wordt het beter, maar blijft met name bij 24 mm en 33 mm nog steeds zichtbare tonvormige vervorming aanwezig.
Omdat vervorming eenvoudig softwarematig te corrigeren is, weegt dit onderdeel relatief weinig mee in het eindoordeel van de Nikon 24-85 mm VR. Toch moet je er bij het maken van een opname al rekening mee houden dat je het perspectief achteraf gaat corrigeren, omdat een gedeelte van het beeld aan de randen weg zal vallen.
Overstraling
Nikon Super Integrated Coating vermindert daadwerkelijk nevenbeelden en lichtvlekken als gevolg van overstraling. Toch is het objectief niet in alle situaties vrij van overstraling of nevenbeelden. In het voorbeeld hiernaast is er een relatief groot overstraald gebied rondom de zon..
Scherpte
Mede dankzij het gebruik van elementen van ED-glas is de scherpte van het Nikon 24-85 mm objectief hoog. Na 1 stop diafragmeren wordt de hoogste scherpte bereikt. Aan de randen en in de hoeken is de scherpte meetbaar, maar niet zichtbaar, minder dan in het centrum.
Chromatische aberratie Nikon 24-85 mm VR
Chromatische aberrtaie is goed gecorrigeerd. Dat is niet verwondelijk, omdat je alleen het centrum van de lens gebruikt op een DX camera, terwijl de Nikon 24-85 mm ontworpen iss voor gebruik op FX camera’s. Om de chromatische aberratie (eventuele blauwe en rode randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) zo laag mogelijk te houden, zijn bij het ontwerp van de Nikon 24-85 mm VR een lenselement van ED-glas (extra lage dispersie) en drie asferische lenselementen toegepast. Ten opzichte van een camera met een FX sensor is er minder CA zichtbaar, omdat je in dit geval alleen het centrum van het beeld gebruikt. Nikon camera’s corrigeren autiomatisch voor chromatische aberratie als je de bestanden als jpg in de camera opslaat.
Conclusie Test Nikon 24-85 VR @ DX
Voordelen
- Hoge centrumscherpte
- Compact, aantrekkelijk geprijsd zoomobjectief met een veelgebruikt zoombereik
- Effectieve ingebouwde beeldstabilisatie
- Geschikt voor FX en DX
Nadelen
- Gevoelig voor nevenbeelden
- Groot voor een DX lens
De Nikon 24-85 mm is qua afmetingen, gewicht, degelijke bouwkwaliteit, ingebouwde beeldstabilisatie en relatief lage prijs een aantrekkelijk objectief voor elke DX fotograaf, die ooit nog eens wil overstappen op FX. Omdat je bij gebruik op een DX camera alleen het centrum van het objectief gebruikt, komt de beeldkwaliteit van de Nikon 24-85 mm, met name chromatische aberratie, vervorming, lichtafval en scherpte in de hoeken, in deze test nog meer tot zijn recht.