De Nikon 24mm 1.4G is een groothoekobjectief uit 2010, dat is ontworpen voor gebruik met FX camera’s zoals de Nikon D600 of Nikon D800E. Toch kan de Nikon 24mm 1.4G op een DX camera ook goede diensten bewijzen als een lichtsterk 35mm (FX equivalent) objectief. Uit onze Nikon 24mm test op en Nikon D800E bleek dat dit objectief inderdaad ongelofelijk scherpe beelden geeft, dankzij het grote diafragma (f/1.4) zelfs bij weinig licht. Het objectief is ter voorkoming van overstraling voorzien van Nikon’s Nano Crystal-coating, zodat het ook in het donker is te gebruiken. Voor een objectief met een vaste brandpuntsafstand is deze Nikon 24mm lens groot en zwaar. De 77mm filtermaat is indrukwekkend. De Nikon 24mm 1.4G heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar de hoge lichtsterkte en de korte brandpuntsafstand maken veel goed. Je zou het ook kunnen omdraaien: dit is een perfecte lens om te fotograferen in situaties met weinig licht, waar beeldstabilisatie niet kan voorkomen dat het onderwerp beweegt. Denk aan sportfotografie en concertfotografie.
Een objectief met een brandpuntsafstand van 24 mm heeft op een camera met een DX sensor een beeldhoek die overeenkomt met een 35 mm lens op een camera met een volformaat sensor. De hoge lichtsterkte maakt het objectief ook heel geschikt voor het maken van opnames bij weinig licht. Daarmee is de Nikon 24 mm f/1.4 ideaal voor concert, reportage-, straat- of reisfotografie.
Bouw en autofocus
De kwaliteit en afwerking van dit objectief is erg hoog. Deze Nikon 24 mm 1.4G is gebouwd als een tank om de zwaarste praktijksituaties te doorstaan. Dit objectief wordt geleverd met een etui en een plastic bloemvormige zonnekap. Voor een kostbaar objectief dat ontworpen is voor gebruik onder de meest extreme omstandigheden, zou een metalen zonnekap misschien nog beter zijn?
Op de lens zit een schakelaar voor AF/MF en een venster waar je kan aflezen op welke afstand de lens staat ingesteld en hoe groot de bijbehorende scherptediepte is. Voor een groothoeklens liggen alle waarden zo dicht op elkaar, en is de scherptediepte moeilijk uitleesbaar, dat je daar in de praktijk weinig aan hebt.
De aandrijving van de autofocus is stil en snel. Dankzij de hoge lichtsterkte heb je zelfs in het donker geen last van zoeken door de autofocus. Tijdens het scherpstellen draait de frontlens niet en blijft de lengte van het objectief onveranderd.
Lichtafval
We hebben de lichtafval gemeten in RAW bestanden en in jpg bestanden die in de Nikon D3200 zijn opgeslagen. Lichtafval werd door de camera gecorrigeerd in de stand normaal. Eigenlijk is er geen enkele brandpuntsafstand waar je in de praktijk ooit last zal hebben van lichtafval. Hiernaast zie je een worst case ter illustratie. Geheel onverwacht is het natuurlijk niet dat de lichtafval van de Nikon 24mm 1.4 zo laag is op een Nikon D3200. Het objectief is ontworpen voor gebruik op een FX camera en een Nikon D3200 heeft een kleinere DX sensor.
Vervorming
Bij het testen van lenzen stellen we de camera zo in, dat alle mogelijk lensaberraties door de camera in jpg bestanden worden gecorrigeerd. Het lijkt er op dat de Nikon D3200 toch nog een kleine correctie uitvoert, ondanks dat de geringe tonvormige vervorming in RAW bestanden geen correctie nodig heeft. In RAW bestanden metten we -0.5% tonvormige vervorming en in (gecorrigeerde) jpg bestanden was dat 0.15% kussenvormig. In beide gevallen zal je het niet met het blote oog zien.
Nikon 24mm 1.4G Bokeh
Bij volle opening levert de Nikon 24 mm 1.4G met de Nikon D3200 een hele mooie bokeh op, zoals je in de afbeelding hiernaast – een beelduitsnede van onze testopstelling voor bokeh – kan zien. Onder f/2.8 is de bokeh mooi rond. Boven f/2.8 begint de hoekige vorm van de diafragmalamellen zichtbaar te worden in de bokeh. Lichtsterke objectieven, met een diafragma van f/2 of groter, vertonen soms kleurbokeh / axiale chromatische aberratie. Het verschil tussen kleurbokeh en laterale chromatische aberratie is, dat chromatische aberratie zichtbaar is in de hoeken, terwijl kleurbokeh in het hele beeld voorkomt. Bij gebruik van de Nikon 24mm 1.4G kan je soms zichtbare kleurbokeh tegenkomen in de vorm van groene randen bij alles wat er achter het onderwerp ligt waarop scherpgesteld is en rode randen bij alles wat er voor ligt. De remedie tegen kleurbokeh, of: longitudinale vervorming, is diafragmeren. Boven diafragma 2.8 zie je er niets meer van.
Overstraling
Het diafragma van de Nikon 24mm 1.4 bestaat uit 9 lamellen. Een sterke lichtbron in beeld kan bij kleine diafragma’s resulteren in ster diffractie / zonnesterren met 18 stralen, zoals in de opname hiernaast gemaakt bij f/4.5. In diverse praktijkopnames zijn we nevenbeelden gekomen in de kleuren van de regenboog, ondanks Nikon’s Nano Crystal Coating. Gebruik van de meegeleverde zonnekap is dus een goed idee.
Scherpte Nikon 24mm 1.4G op DX
In combinatie met de Nikon D800E behoort het Nikon 24 mm 1.4 objectief tot de scherpste objectieven die we tot nu toe hebben getest. De scherpte van dit objectief was zo hoog, dat de we schaal van onze grafieken er op aan hebben moeten passen. In combinatie met de Nikon D3200 is de resolutie natuurlijk lager dan met de Nikon D800E, omdat de Nikon D3200 24 megapixels heeft en de Nikon D800E 36 megapixels. Maar de pixels op een Nikon D3200 sensor zitten ook veel dichter op elkaar dan de pixels op een Nikon D800E. Als de pixels op een Nikon D800E net zo dicht op elkaar zouden zitten als op de Nikon D3200, dan zou de D800E 58 megapixels hebben gehad in plaats van 36.
De Nikon D3200 sensor stelt dus nog hogere eisen aan een objectief, als het gaat om resolutie, dan een Nikon D800E. Dit objectief laat zijn beste prestaties zien tussen diafragma 4 en 11. Maar zelfs bij volle opening is het resultaat al heel aardig, al zie je daar nog wel dat de scherpte aan de randen en in de hoeken achter blijft op de centrumscherpte. voor veel doelen zal de scherpte bij f/1.4 al volstaan. Toch zie je bij rechtstreekse vergelijking van een opname gemaakt bij f/1.4 en bij f/4, dat de scherpte bij f/4 hoger is.
Chromatische aberratie
In RAW bestanden scoort dit objectief erg goed op het onderdeel chromatische aberratie. Wie de jpg bestanden uit de Nikon D3200 gebruikt, is zelfs nog iets beter af. Nikon past standaard in-camera correctie van chromatische aberratie toe op jpg bestanden, zonder dat je daar als gebruiker invloed op uit kan oefenen. Sommige fotografen voelen zich er ongemakkelijk bij dat de CA correctie in jpg bestanden niet uit te schakelen is door de gebruiker. Ik zie niet in waarom je de CA correctie uit zou willen zetten; het leidt alleen maar tot een hogere beeldkwaliteit.
Conclusie Nikon 24mm 1.4G test
Voordelen
- Fantastische beeldkwaliteit
- Gebouwd als een tank
- Stille en snelle AF
Nadelen
- Groot, zwaar en duur: Nikon 35mm f/1.8G heeft weliswaar een iets minder grote beeldhoek, maar is op een DX camera net zo goed qua beeldkwaliteit, een stuk lichter en goedkoper
De Nikon 24 mm 1.4G is ontworpen voor een camera met een FX sensor. Gezien het prijskaartje van dit objectief, zal het ook voornamelijk door (professionele) FX fotografen worden aangeschaft. Heb je zowel een FX camera als een DX camera, dan kan je de Nikon 24 mm 1.4G gebruiken als een groothoeklens op je FX camera en als reportage objectief op je DX camera. In beide gevallen krijg je mooie resultaten. Voor wie alleen een DX camera heeft en op zoek is naar een lichtsterk standaardlens of reportagelens, dan lijkt een Nikon 35 mm 1.8G een goedkopere en meer voor de hand liggende oplossing.