De Nikon AF-S 50 mm 1.8G is in 2011 op de markt gekomen om de Nikon 50 mm 1.8D af te lossen. De grootste vooruitgang is de autofocus aandrijving, deze zit nu in het objectief. Het vorige model was verstoken van een ingebouwde aandrijving waardoor dat objectief niet op alle Nikon camera’s bruikbaar was. We hebben dit objectief eerder getest met de Nikon D700. Toen was de 12 megapixel sensor de beperkende factor. Met een Nikon D800E komt ie beter uit de verf.
De Nikon 50 mm heeft veel concurrenten, denk daarbij aan de Nikon 50 mm 1.4 mm van Nikon (die e al eerder hebben getest) en van Sigma, of aan de Nikon 24-120 mm 4.0 VR. Het 50 mm objectief onderscheidt zich ten opzichte van deze zoomlens door een veel grotere maximale lensopening, noodzakelijk als je wilt spelen met scherptediepte. En werk je graag met ‘primes’, het 50 mm objectief past heel goed in het rijtje van 28 en 100 mm. In dat laatste geval is een macro lens zoals de Nikon 105 mm VR Macro een optie. Jammer dat Nikon geen beeldstabilisatie in de Nikon 50 mm 1.8G geplaatst heeft.
Nikon 50mm 1.8G AF-S Nikkor test @ Nikon D800E

Veel fotografen werken graag met een 35mm of 50 mm brandpuntsafstand op een camera met een volformaat sensor, omdat het beeld dat je in de zoeker te zien krijgt overeenkomt met wat je met je ogen ziet. Het Nikon 50mm 1.8G objectief wordt standaard geleverd met een lensetui en een zonnekap.
Bouw en autofocus
De Nikon is licht en voelt iets minder solide aan dan bijvoorbeeld de Nikon 105 mm VR Macro of de Nikon 50mm 1.4. Ben je echter kitlensjes bedoeld voor APS-C camera’s gewend, dan ervaar je deze 50 mm lens wel als een zeer degelijke lens. De scherpstelring draait heel soepel en als er een filter op het objectief zit dan draait dat niet mee. Wel zo handig bij gebruik van een polarisatiefilter. De Nikon wordt inclusief zonnekap geleverd en deze zit er stevig op.
De nieuwe Nikon 50 mm 1.8G is een AF-S type, dat betekent dat het objectief een eigen AF motor heeft. Scherpstellen verloopt snel, al had ik wat minder geluid van de AF verwacht. Van hunting bij weinig licht is, mede dankzij de hoge lichtsterkte, zelden sprake.
Lichtafval
Bij volle opening en in mindere mate ook bij diafragma 2.8 kan je in de praktijk zichtbare lichtafval tegenkomen. Dankzij in-camera correctie van lichtafval, kom je in de jpg bestanden bij f/2.8 en hoger geen zichtbare lichtafval tegen. bij volle opening is de lichtafval gehalveerd ten opzichte van de lichtafval in een RAW bestand (beweeg je muis over de afbeelding).
Vervorming
De vervorming bedraagt een fractie meer dan 1%. Voor een niet zo moeilijk te ontwerpen en fabriceren objectief als een 50 mm 1.8G hadden we een wat lagere waarde verwacht. In de praktijk zal je de vervorming softwarematig moeten aanpakken.

Isoleer je onderwerp door te spelen met je diafragma; diafragma f/8 of diafragma f/1.8 maken een wereld van verschil.
Bokeh
Als je graag de scherptediepte beperkt, als fotografisch stijlmiddel, dan kies je voor een objectief met een grote lensopening en je kiest voor een camera met grote beeldsensor. Maar dat is nog geen garantie dat onscherpe partijen op de foto ook mooi onscherp weergegeven worden. De Nikon 50 mm 1.8G stelt ons niet teleur, de bokeh van dit objectief is zonder meer fraai. Door het lichtafval, verandert de vorm van de bokeh van cirkelvormig in het centrum, naar kattenoog aan de randen en in de hoeken van het beeld. Ten opzichte van de Nikon 50mm f/1.4 zagen we eigenlijk geen verschil in kwaliteit van de bokeh bij volle opening.
Op de site van Neil van Niekerk staat ook een Nikon 50mm 1.8G review, waarin aan de hand van verschillende praktijkopnames de bokeh van de Nikon AF-S 50mm f/1.8 vergeleken wordt met de Nikon 50mm f/1.8. Ook daar zal je zien dat er vrijwel geen verschil in bokeh is tussen deze twee objectieven.
Overstraling
De Nikon 50 mm 1.8G heeft opvallend weinig last van overstraling of nevenbeelden bij een open lichtbron. Bij praktijkopnames waar de zon recht in de lens scheen, vonden we een groene nevenafbeelding terug in de schaduw.
Scherpte
De Nikon 50mm f/1.8G is een heel scherp tekenend objectief: op de Nikon D800E presteert dit objectief beter dan het veel duurdere Nikon 50mm 1.4G objectief. Het verschil in centrum scherpte van de Nikon 50mm 1.8G bij volle opening of bij f/5.6, is eigenlijk heel klein. De scherpte aan de randen en in de uiterste hoeken wordt zichtbaar beter als je twee stops diafrgameert. Het optimum wordt bereikt rond f/4- f/5.6, maar f/8 en f/11 zijn qua scherpte vrijwel gelijkwaardig over het hele beeldveld.
Chromatische aberratie
De chromatische aberratie is laag. Dat geldt zowel voor laterale als longitudinale chromatische aberratie.

Conclusie Nikon AF-S 50 mm 1.8G test
Voordelen
- Hoge scherpte in het centrum vanaf volle opening
- Mooi bokeh
- Ongevoelig voor tegenlicht
- Snelle autofocus
- Lage aanschafprijs
Nadelen
- Flinke lichtafval bij volle opening en f/2.8
- Vervorming aan de hoge kant
- Hoekscherpte tot en met f/2.8 had iets hoger gemogen
De Nikon 50 mm 1.8G presteert zeer goed qua beeldkwaliteit. Denk daarbij aan bokeh en (on)gevoeligheid voor tegenlicht. De scherpte in het centrum is zeer hoog vanaf volle opening en de scherpte in de hoeken komt vanaf f/4 tot zijn recht. De lichtafval en vervorming zijn net wat aan de hoge kant terwijl de aanschafprijs laag is. De autofocus is razendsnel en je vindt in je cameratas altijd wel een plekje voor de Nikon 50 mm 1.8G. Vergelijk je de prestatie van dit objectief met zijn duurdere broer, de Nikon 50mm f/1.4, dan zal je aan de beeldkwaliteit, inclusief de bokeh, niet gauw merken dat dit objectief zo veel goedkoper is. Het verschil in gewicht en omvang tussen beide objectieven is aanzienlijk.