Uit onze enquête bleek dat jullie veel met telelenzen fotograferen. Daarom zijn we meer objectieven met lange brandpuntsafstanden aan het testen. Met deze Nikon 70-300 mm VR test als eerste resultaat. Een paar weken gelden testten we het Nikon 80-400 mm VR II objectief; een uitstekend objectief met – helaas – een bijbehorend prijskaartje. De Nikon AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G IF-ED is een veel aantrekkelijker geprijsde telezoom, die net als zijn grote broer zowel op FX als op DX te gebruiken is. Het objectief heeft een adviesprijs van 691 euro en is toch voorzien van lenselementen van ED-glas (Extra-low Dispersion) en de tweede generatie van Nikon’s systeem voor vibratiereductie (VR II).

Het 4.3x zoombereik van deze Nikon 70-300mm zoomlens is ideaal voor natuuropnames. We hadden helaas erg slecht weer tijdens het maken van praktijkopnames.
Bouw
De bouw van het objectief is zeer solide; zoals we van Nikon gewend zijn. Om zo veel mogelijk gewicht te besparen is het lenshuis grotendeels van hoogwaardig kunststof. De lensbajonet is van metaal. Het objectief heeft een traditioneel venster waar je de afstand waarop is scherpgesteld, kan aflezen.
Een gewicht van 750 gram en een filtermaat van 67 mm zijn bescheiden voor een 300 mm telelens voor FX camera’s met ingebouwde beeldstabilisatie. Het objectief wordt geleverd inclusief een zonnekap en een “Ballistic Nylon Lens Case”.
In-camera lenscorrectie
Nikon camera’s corrigeren jpg bestanden voor chromatische aberratie. Het is Nikon te prijzen dat dit niet alleen bij Nikon’s eigen objectieven gebeurt, maar ook bij objectieven van andere merken. Ook zijn alle objectieven te corrigeren op lichtafval. We hebben deze lenstest uitgevoerd met de in-camera lichtafval correctie van jpg bestanden ingesteld op Normaal. Verder hebben we de jpg bestanden gecorrigeerd voor vervorming.
Autofocus
Dankzij de SWM (Silent Wave Motor) en IF (Internal Focusing) stelt de Nikon 70-300 mm snel, en erg stil, scherp. De interne scherpstelling zorg er voor dat de lengte van het objectief onveranderd blijft en dat de frontlens niet meedraait tijdens het scherpstellen. Dat is prettig bij het gebruik van een polarisatiefilter of een grijs verloopfilter. De AF-tijd is eventueel te verkorten door gebruik te maken van de Focus limiter schakelaar. Door het scherpstelbereik op korte afstand uit te sluiten, doorloopt de AF een veel kleinere scherpstelgang en is het dus sneller klaar met scherpstellen.
Beeldstabilisatie Nikon 70-300mm VR
We hebben de beeldstabilisatie van de AF-S NIKKOR 80-400 mm f/4.5-5.6G ED VR getest op een Nikon D800E op een brandpuntsafstand van 70 mm.
De beeldstabilisatie is uitermate effectief: een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/100 seconde zonder beeldstabilisatie is net zo scherp als een opname gemaakt met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/6 seconde. Wel leek de VR iets minder stil dan de VR van andere Nikon objectieven die we eerder hebben getest. Maar het verschil is klein.
Resolutie
De Nikon 70-300mm levert mooie scherpe opnames bij alle brandpuntsafstanden. Boven de 200mm neemt de scherpte af, zoals gebruikelijk bij consumenten telezoom objectieven. Toch zal het de meest kritische fotografen opvallen dat de centrumscherpte bij volle opening en de scherpte in de hoeken bij de Nikon 70-300 mm VR lager is dan dan bij de Nikon 80-400mm VR II. Je krijgt qua resolutie meer kwaliteit bij de Nikon 80-400mm, maar je zal zelf uit moeten maken of dit verschil je een paar duizend euro waard is.
Lichtafval
Bij volle opening kan je in sommige situaties zichtbaar lichtafval tegenkomen, zoals in de praktijkopname hiernaast. De lichtafval in jpg bestanden is in de worst case minder dan 1 stop, wat deels een verdienste is van de in-camera correctie van lichtafval door de Nikon D800E. Maar ook in RAW bestanden zonder de in-camera correctie doet dit objectief het met maximaal 1,25 stops erg goed voor een objectief op een camera met een volformaat sensor. Een klein beetje diafragmeren zorgt er voor dat niet alleen de scherpte hoger wordt, maar ook dat alle lichtafval verdwijnt. Bij f/8 zie je er niets meer van.
Vervorming
Zelfs op een camera met een FX sensor is de vervorming van de Nikon 70-300 mm VR in de jpg bestanden zo laag, dat je er in de praktijk geen last van zal hebben, ongeacht de brandpuntsafstand die je kiest. In niet-gecorrigeerde RAW bestanden is de vervorming hoger, maar dat is eenvoudig in Capture NX, Photoshop of Lightroom weg te poetsen.
Bokeh Nikon 70-300mm VR
Met dit objectief is het leuk om te spelen met de scherptediepte. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde lamellen, die een mooie bokeh opleveren. De bokeh is iets minder rustig dan bij de duurdere telezoomlenzen van Nikon die we eerder hebben getest, zoals de Nikon 70-200 mm f/2.8 of de Nikon 70-200 mm f/4. Een lichtbron op de achtergrond laat een kleine cirkel aan de rand van de bokeh zien (beweeg je muis over de opname hiernaast). Je ziet het alleen maar als je opnames gemaakt met de verschillende objectieven naast elkaar legt. Zie de Nikon 70-300mm VR test van Ken Rockwell voor een groot aantal bokeh opnames gemaakt met verschillende Nikon objectieven die in het zoombereik van de Nikon 70-300 mm VR liggen.
Overstraling
Nikon’s exclusieve Nano Crystal Coating voorkomt daadwerkelijk vrijwel alle overstraling en nevenbeelden. In de praktijkopnames zijn we geen overstraling of nevenbeelden tegen gekomen. In de studio zagen we alleen overstraling en 1 nevenbeeld (gemarkeerd met een witte pijl) als een felle lichtbron rechtstreeks in beeld was. Op dit onderdeel is de Nikon 70-300mm VR ongeveer even goed als de duurdere Nikon telezoom objectieven. Erg goed, dus.
Chromatische aberratie
Ondanks de toepassing van twee lenzen die uit ED glas bestaan, hebben met name de RAW bestanden bij langere (200 mm en hoger) brandpuntsafstanden zichtbaar last van chromatische aberratie in de vorm van blauwe en gele randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld. Hiernaast zie je een 100% beelduitsnede van een RAW opname gemaakt bij 300 mm f/5.6.
Op dit punt presteert de Nikon 70-300 mm VR duidelijk minder dan de duurdere Nikon telezoom objecteven. Met Capture NX, Lightroom of Photoshop is chromatische aberratie goed te corrigeren.
Conclusie Nikon 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR AF-S test
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit; hoge resolutie, weinig lichtafval, geen zichtbare vervorming en geen chromatische aberratie in de jpg bestanden
- effectieve ingebouwde beeldstabilisatie
- Snelle en stille AF
- Degelijk gebouwd
- Lichter, compacter en goedkoper dan de Nikon 80-400 mm VR
Nadelen
- Lagere scherpte aan de randen
- Zichtbare chromatische aberratie in RAW bestanden
De scores van de Nikon 70-300 mm VR in deze test zijn iets lager dan de scores van de 80-400 mm VR II, die we een paar weken geleden hebben getest. Maar de verschillen zijn klein en het prijsverschil is groot. Door bij de langere brandpuntsafstanden je RAW bestanden wat meer te verscherpen en de laterale chromatische aberraties weg te poetsen, kan je deze verschillen nog wat verkleinen.
Voor een statisch onderwerp op grote afstand is dit een heel aantrekkelijke lens met een hoge beeldkwaliteit en een handzaam formaat. De zeer effectieve ingebouwde beeldstabilisatie weet de beperkte lichtsterkte goed te compenseren, waardoor je ook in het donker nog scherpe opnames kan maken. Voor actiefotografie is een objectief met een hogere lichtsterkte, desnoods zonder VR, een betere keuze dan de Nikon 70-300 mm VR.
Wie besluit om dit objectief aan te schaffen, zal er zeker heel veel plezier aan beleven. Zeker als het weer wat mooier is dan het weer dat wij hadden tijdens de praktijktest.