Test Nikon D3500 hoge beeldkwaliteit voor een prikkie

0
Misschien dacht er iemand dat de Nikon D3500 aan onze aandacht zou zijn ontsnapt. Want net als de meeste andere fotografie sites besteden we de meeste aandacht aan systeemcamera’s, zoals de Nikon Z7 en Nikon Z6, en bijbehorende objectieven. Toch is de spiegelreflex geen verleden tijd. De D3500 is een volwassen camera met bewezen technologie, zonder kinderziektes, met een hoge betrouwbaarheid, lange levensduur en  een aantrekkelijke prijs.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Nikon D3500: voor een dubbeltje op de eerste rang

Voordelen

  • startercamera met beeldkwaliteit gelijk aan veel duurdere camera’s
  • meer dan 1500 opnames op 1 accu
  • compact, licht en goedkoop
  • met 1 drup op de knop uitgebreide toelichting op menukeuzes

Nadelen

  • beeldscherm niet draai- of kantelbaar
  • geen touch screen
  • geen automatsiche stofverwijdering
  • geen 4K video

De Nikon D3500 is de instapcamera van Nikon. Hij is licht, compact en vooral heel betaalbaar. Maar vergis je niet: de D3500 is geen uitgeklede camera waar je snel uitgroeit. De camera heeft een 24 megapixel sensor zonder antialias filter. Voor camera’s met een APS-C sensor is dat het maximale dat je kan krijgen. Die sensor biedt goede prestaties bij hoge gevoeligheden en veel detail en scherpte bij lage ISO-waardes. De camera beschikt over een Guide Mode of Hulpstand die je advies kan geven over de juiste instellingen. Als beginner leer je hierdoor veel over de verschillende functies van de camera. De D3500 kan filmen in full HD tot 60 beelden per seconde, heeft een ingebouwde flitser aan boord en – natuurlijk – een metalen F-bajonet die je toegang geeft tot een van de uitgebreidste systemen in de fotografie. Delen van de opnames kan ook heel gemakkelijk, doordat je alle foto’s die je maakt heel eenvoudig via SnapBridge automatisch naar je telefoon kan streamen.

Praktijkopnames

Benieuwd naar de prestaties van de Nikon D3500 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

NikonD3500

Nikon D3500 versus Nikon D3400

De Nikon D3500 en de Nikon D3400 vertonen meer overeenkomsten dan verschillen. Dat is niet erg, want de Nikon D3400 is net als de D3500 een betrouwbare camera met een hoge beeldkwaliteit. Beide camera’s hebben een  maximum opnamesnelheid van 5 beelden per seconde en een relatief klein zoekerbeeld. Het aantal opnames dat je met een Nikon D3500 met 1 acculading kan maken is met 1550 beelden ruim 300 opnames hoger. Dat komt dan vooral door de processor, omdat de D3500 dezelfde accu heeft als zijn voorganger. De D3500 heeft ook een iets diepere grip, waardoor de camera iets prettiger is om vast te houden en te bedienen. De Nikon D3500 is 30 gram lichter, maar dat zal waarschijnlijk niemand opvallen. De knoppen van de D3500 zitten op een andere plaats en de camera heeft een aparte knop om te schakelen naar live view.

Nikon D3500 productopname

Nikon D3500 versus Canon 4000D,

Met een winkelprijs van circa 450 euro, inclusief een 18-55mm kitlens, is de Nikon D3500 een stuk duurder dan het goedkoopste model van Canon, de EOS 4000D. Beide camera’s zijn bedoeld voor starters, maar de Canon 4000D heeft een 18 megapixel sensor, die – in tegenstelling tot de sensor van de D3500 – voorzien is van een anti-aliasing filter. Zowel wat dynamisch bereik als resolutie betreft, is de Nikon D3500 duidelijk de winnaar. Ook wordt de 4000D aangeboden met een 18-55mm zonder beeldstabilisatie. En dat is wel een groot nadeel, zeker voor beginners. Als je aan hikt tegen het prijsverschil tussen de Nikon D3500 en de Canon 4000D, dan is de Nikon D3400 – zo lang die nog te koop is – een goedkoper alternatief voor de D3500. Zoals we net al schreven, zijn de verschillen tussen beide camera’s klein en als voor jou iedere euro telt, dan zou je zeker een Nikon D3400 kunnen overwegen.

Nikon’s SnapBridge app voor iOS en Android maakt een altijd beschikbare verbinding tussen de Nikon D3500 en een smartphone. Dat maakt het eenvoudiger om net gemaakte opnames met een hogere beeldkwaliteit dan van je smartphone meteen via je smartphone te delen.

Nikon D3500 body, beeldscherm en zoeker

 

De body is een fractie kleiner dan die van de D3400 en ook iets lichter, maar heeft tegelijk een diepere grip waardoor je de camera fijner kan vasthouden. De zoeker is redelijk helder maar niet al te groot met een vergroting van 0,57x. Dat kan ook niet anders als je een optische zoeker in een kleine body wilt bouwen. De zoeker laat zo’n 95% zien, dus je krijgt ook niet je hele beeld te zien. Wil je dat wel, dan moet je de live view gebruiken. Ten opzichte van de D3400 heeft er een kleine verhuizing van een aantal knoppen plaats gevonden. Zo zit de schakelaar voor live view nu op de bovenkap naast de keuzeknop voor de belichtingsinstelling. Het 3 inch achterscherm met 921.000 beeldpunten is niet draai- of kantelbaar en ook niet aanraakgevoelig en dat is iets dat langzamerhand wat ouderwets aan begint te voelen. Tegelijk mag je dat voor dit bedrag ook bijna niet verwachten.

Menu en Bediening

De Nikon D3500 heeft een instelwiel boven op de camera, die een beginner helpt met het kiezen van de juiste camera-instellingen voor actie-, macro- of portret-opnames. Bij sommige andere cameramerken vervalt de mogelijkheid om in de Auto stand ook RAW bestanden op te slaan, maar bij Nikon niet. Weliswaar zal de doelgroep van de D3500 minder snel aan de slag gaan met RAW opnames, maar de camera biedt wel de mogelijkheid om je opnames ook als RAW opname op te slaan, ongeacht de camera-instellingen die je kiest. Dat is prettig voor later: als je ooit een opname die je vroeger met de D3500 hebt gemaakt nog eens wilt bewerken met de modernste algoritmes in Lightroom of Photoshop, dan komen die RAW bestanden goed van pas. Een ander pluspunt voor beginnende fotografen is de uitgebreide toelichting die je “met 1 druk op de knop” op kan roepen als je met de D3500 aa het fotograferen bent.

Achter op de camera vind je nu alle knoppen boven en rechts naast het scherm. Linksboven de knop om de flitser uit te klappen. Rechtsboven de info-knop en de AF-L/AE-L knop voor het vergrendelen van de autofocus of de belichting.

Beeldkwaliteit en dynamisch bereik

Praktijkopname Nikon D3500 @ Barcelona Airport

De 24 megapixel sensor wordt door Sony gemaakt en is helemaal bij de tijd. De beeldkwaliteit van de D3500 is dan ook goed. Maar dat was ook al het geval bij de D3400, D3300 en D3200 die een min of meer vergelijkbare sensor hadden. Dat betekent dat de D3500 met de Nikon 35 mm 1.8G een jpg bestand levert met een resolutie in het centrum van gemiddeld (ISO 100-6400) 2650 lijnen per beeldhoogte. Het dynamisch bereik van de D3500 komt ook overeen met dat van zijn voorgangers en is  redelijk vergelijkbaar met dat van de D3200, die als eerste met deze 24 megapixel sensor was uitgerust. Dat betekent dat je een totaal dynamisch bereik mag verwachten van zo’n 10 stops, gemiddeld van ISO 100-6400. Bij 100 ISO is het dynamische bereik met 11,5 stops het hoogst. Dat is minder dan de beste full frame camera’s van dit moment maar het verschil is niet heel groot. En het is beter veel full frame camera’s van zo’n vijf jaar terug.

Video

De Nikon D3500 biedt, net als alle goedkopere Canon spiegelreflex camera’s, geen 4K video, maar heeft full-HD als maximale resolutie. Voor een beginnende fotograaf hoeft dat geen probleem te zijn. Full HD is veel makkelijker te bewerken dan de grotere 4K bestanden. De beeldkwaliteit is prima. Het geluid is wat minder. De D3500 heeft een enkele microfoon en geen mogelijkheid om een losse microfoon of koptelefoon aan te sluiten. Nikon spiegelreflex camera’s hebben een trage AF bij video, zeker als je ze vergelijkt met systeemcamera’s, maar ook in vergelijking met het Dual-AF systeem van Canon.

autofocus

De Nikon D3500 heeft 11 AF punten, die allemaal in het centrum zijn gegroepeerd. Daarmee is de Nikon D3500 geen actiecamera zoals de Nikon D500 of Nikon Z6, die AF punten over het hele beeld hebben, zodat je nauwkeurig een onderwerp kan volgen met continu-AF. De Nikon D3500 biedt meerdere opties bij continu AF, zoals 3D tracking, maar omdat de AF langzamer is dan bij andere (lees: duurdere) Nikon modellen en de AF punten in het centrum zijn gegroepeerd, krijg je ook te maken met meer missers dan bij andere Nikons als je probeert om een snel bewegend onderwerp te volgen. Toch lukte het om van wedstrijdskiers die recht op de camera toekwamen een scherpe opname te maken. Niet alle opnames zijn scherp, maar er zit wel een scherpe opname in de serie. Dat lukt je niet met een goedkope systeemcamera.

2 Aantrekkelijke  DX lenzen

De Nikon D3500 wordt als kit aangeboden in combinatie met verschillende objectieven, waarvan we er twee bij naam willen noemen. Allereerst is er de Nikon AF-P 18-55mm VR: deze standaardzoom kost je een paar tientjes als je de kit koopt, in plaats van een body, zonder lens. Een dergelijk aanbod is een no-brainer: altijd doen! Let overigens wel op dat je een kitlens koopt met VR. VR staat voor ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je in het donker minder snel een bewogen opname maakt.
De andere DX lens die we bij naam willen noemen, is de Nikon DX AF-P 70-300mm telezoom. Dit is een heel goedkope telelens, met ingebouwde beeldstabilisatie en een meer dan redelijke beeldkwaliteit.  De testopnames bij deze Nikon D3500 review zijn gemaakt met deze telezoom.

Nikon D3500 praktijkopname

 DSC0147Nikon D3500 & Nikon AF-P DX 70-300mm @ 220mm 1/100 sec, f/29 ISO 100

Conclusie Nikon D3500 test

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

In vergelijking met de Nikon D3400, die in 2016 is uitgebracht, zijn de verschillen klein. De handligging is verbeterd door een diepere grip, de D3500 is net iets lichter en de acu van de D3500 gaat nog iets langer mee. In vergelijking met andere starters- en/of budgetcamera’s valt de Nikon D3500 op met een hoge beeldkwaliteit (signaal/ruis verhouding,dankzij het ontbreken van een ant-aliasing filter, resolutie en dynamisch bereik). In vergelijking met systeemcamera’s, waar 400 opnames op 1 accu niet ongebruikelijk is, is de Nikon D3500 met 1500 opnames op 1 accu van een andere planeet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in