In december 2012 startte de verkoop van de Nikon D5200. Toch werd in oktober 2013 al de Nikon D5300 aangekondigd: opnieuw een 24 megapixel Nikon DX-formaat D-SLR. Een hypermoderne camera met ingebouwde Wifi en gps en -net als bij de Nikon D7100 – een sensor zonder laagdoorlaat filter.
Het weglaten van dat filter leidt in theorie tot een hogere resolutie en een betere signaal-ruisverhouding bij de hogere ISO waarden. En – eveneens in theorie – het weglaten van dat filter vergroot het risico op moiré: een storend interferentiepatroon bij zeer fijnmazige, regelmatige patronen.De Nikon D5300 is overigens niet gekomen omdat er iets mis is met de beeldkwaliteit of het gebruiksgemak van de Nikon D5200. Die zijn top. De Nikon D5300 is gekomen om fotografen die fervent gebruik maken van social media van dienst te zijn. De vraag die wij proberen te beantwoorden is natuurlijk of je in de praktijk iets merkt van deze theoretische voor- en nadelen die we net hebben genoemd.
Connectivity: “I AM SHARING MY VIEW”
Foto’s gemaakt met de Nikon D5300 kunnen direct worden gedeeld via de ingebouwde Wifi-functie, die de camera rechtstreeks verbindt met een smartphone of tablet. Het is allemaal redelijk eenvoudig. Download eerst de gratis software “Wireless Mobile Utility” op je smartphone en je kan aan de slag. Hier komen we later uitgebreider op terug.
De Nikon D5300 onderscheidt zich van de meeste moderne spiegelreflexcamera’s door de ingebouwde gps, die automatisch de locatie waar een opname is gemaakt, opslaat in de EXIF informatie (“geotagging”). Dat is niet alleen handig voor wie aan Social Media doet: Bekijk je een opname in Lightroom, en weet je niet meer waar je die genomen hebt, dan klik je op de gps coördinaten en wordt Google maps geopend op de locatie waar de foto gemaakt is. Verwacht niet dat de lokatie tot op de meter nauwkeurig vastgelegd wordt. Onze buren hebben meer Nikon D5300 testopnames gemaakt dan wij, als je de gps gegevens mag geloven. Hiernaast zie je een rood kruis op de plaats waar we vijf buitenopnames maakten met de D5300, en 5 labels van de gps informatie die in de RAW bestanden werd opgeslagen. Niet perfect, maar meer dan goed genoeg voor mij.
Vormgeving
De afdeling Research en Development had heel weinig tijd tussen het verschijnen van de Nikon D5200 en de Nikon D5300 om wijzigingen door te voeren. Er zijn dus meer overeenkomsten dan verschillen. Beide camera’s liggen prettig in de hand en zijn snel en makkelijk te bedienen.
Toch zijn er wel een paar uiterlijke verschillen te ontdekken tussen de D5300 en de D5200. Zo is de vormgeving van de Liveview hendel aan de bovenkant van de camera (1) veranderd. En er is een inkeping naast het beeldscherm gekomen (2), waardoor je het draai- en uitklapbare beeldscherm eenvoudiger kan uitklappen. Daardoor zijn een paar knoppen op de achterzijde iets van plaats veranderd. Ook is de i-knop rechts naast het oculair iets groter geworden, waardoor je waarschijnlijk minder gauw per ongeluk de diopter instelling van de zoeker verdraait.Jammer dat beeldtransport knopje, dat zich op de Nikon D5200 rechts naast de PASM knop bevindt, op de D5300 is verdwenen ten gunste van de WiFi en GPS logo’s.
Nikon D5300 versus D5200
- WiFi
- Ingebouwde GPS
- De Nikon D5300 heeft een ander sensor unit zonder laagdoorlaat filter
- Modernere processor (Expeed 4) ter verbetering van ruisreductie, witbalans en kleurreproductie
- Dankzij de nieuwe processor is video op de hoogste framerates met 50p en 60p (in plaats van 50 i en 60i) mogelijk.
- Twee nieuwe Effecten: Toy Camera en HDR Painting (in-camera effecten worden in toenemende mate toegepast voordat opnames op Social Media geplaatst worden)
Nikon D5300 versus de concurrentie
Er zijn niet veel spiegelreflexen met een klapscherm. De Panasonic GH3 is een compacte systeemcamera met een klapscherm en een mooie elektronische zoeker. De Olympus OM-DE M5 en OM-D E-M1 en de Sony SLT-A58 hebben een kantelbaar, maar niet draaibaar scherm. De optische zoeker van de Nikon D5300 is kleiner dan optische zoekers volformaat camera’s en high-end elektronische zoekers
Wanneer het draaibare scherm geen belangrijk item voor je is, dan zijn de Nikon D3300 en de Nikon D3200 logische alternatieven met 24 megapixel sensoren die qua beeldkwaliteit vrijwel niet voor de D5300 onderdoen.
Zoeker, beeldscherm en menu
De Nikon menu’s zijn traditioneel lang. Gelukkig kun je via het i-knopje rechtstreeks naar de meest gebruikte instellingen toegaan zonder het menu te hoeven gebruiken.
Het zoekerbeeld dekt 95% van het beeld, met een vergroting van 82%. Zou je een grotere zoeker op een Nikon DX-camera willen hebben, dan zal je moeten wachten tot Nikon een DX-camera met een elektronische zoeker uitbrengt. Binnen twee jaar is het zo ver, gok ik.
Scherpte: resolutie Nikon D5300
De Nikon D5300 heeft – net als de Nikon D7100 – een sensor zonder laagdoorlaat filter. Het weglaten van dat filter leidt in theorie tot een hogere resolutie, een betere signaal-ruisverhouding bij hogere ISO waarden en vergroot het risico op moiré: een storend interferentiepatroon bij zeer fijnmazige, regelmatige patronen. Bij onze resolutietesten fotograferen we Siemens sterren, die in het centrum zeer fijnmazige patronen hebben, die gevoelig zijn voor interferentie. We hebben in deze opnames niet meer moiré kunnen vaststellen dan bij opnames gemaakt met camera’s die wel een laagdoorlaatfilter op de sensor hebben.
Qua resolutie zien wij geen verschil tussen de Nikon D5300 of de Nikon D7100. Ter illustratie zie je hieronder een beelduitsnede van de testopname die hiernaast is afgebeeld, waar we het beeld hebben uitvergroot tot 200%. Eventuele verschillen in scherpte worden eerder veroorzaakt door subtiele verschillen in het punt waarop scherp is gesteld, dan door de resolutie van de sensoren.
Dynamisch bereik Nikon D5300
Een camera met een hoog dynamisch bereik is prettig om te hebben. Zelfs onder extreme situaties waarbij tegelijkertijd hele donkere partijen en hele lichte partijen in beeld komen, hoef je niet bang te zijn voor gelijktijdig overbelichte hooglichten en onderbelichte schaduwpartijen. Voor HDR fotografen is een hoog bruikbaar dynamisch bereik belangrijk, omdat juist bij HDR fotografie de ruis in schaduwparijen veel meer zichtbaar wordt. Qua dynamisch bereik scoort de Nikon D5300 erg hoog; beter dan veel andere camera’s met een volformaat sensor.
Hieronder zie je ter illustratie onze meetresultaten voor het dynamisch bereik van een 100 ISO jpg bestand (standaard beeldstijl). Met een totaal dynamisch bereik van 10.9 stops en een bruikbaar dynamisch bereik van 7.61 stops is het dynamisch bereik van de Nikon D5300 gelijk aan dat van de Nikon D7100, waarvoor we eerder een totaal dynamisch bereik van 11 stops hebben gemeten voor een 100 ISO jpg bestand.
Ruis Nikon D5300: DX vs FX
De Nikon D5300 levert – ook bij de hogere ISO instellingen – mooie ruisvrije opnames. Zelfs ten opzichte van camera’s met een veel grotere volformaat / FX sensor slaat de Nikon D5300 geen gek figuur. Ten opzichte van de Nikon D800E – die ook qua signaal/ruisverhouding tot de beste camera’s behoort die we tot op heden hebben getest – scheelt het ongeveer 1 stop. Voor een foto gemaakt bij 200 ISO op een Nikon D5300 meten we ongeveer dezelfde signaal-ruis verhouding als een 400 ISO opname gemaakt op een Nikon D800E. Met het blote oog moet je goed kijken om de verschillen te kunnen ontdekken. Hieronder staan ter illustratie twee 100% beelduitsnedes van testopnames gemaakt van dezlfde testopstelling bij 6400 ISO met de Nikon D5300 en de Nikon D800E.
Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie.
Kleurweergave Nikon D5300
De kleurweergave en de witbalans bij daglicht en bij gebruik van de autowitbalans van zowel RAW als jpg bestanden (neutrale beeldstijl) zijn zonder meer goed. Je kan de kleurweergave in de camera naar je hand zetten door andere beeldstijlen te kiezen in de camera of voor RAW bestanden. In Lightroom kan je een ander camera calibratieprofiel instellen dan “Adobe standaard”. Deze andere calibratieprofielen imiteren de beeldstijlen die je voor jpg bestanden in de camera kiest.
Bij kunstlicht laat de Nikon D5300 – net als vrijwel alle andere camera’s die we tot op heden getest hebben – een duidelijk zichtbare oranje kleurzweem zien in onze testopnames, die eenvoudig te corrigeren is door de witbalans handmatig achteraf te corrigeren.
Nikon D5300 kleurweergave bij daglicht
Kleurweergave bij kunstlicht
Autofocus snelheid en nauwkeurigheidDe autofocus is snel en betrouwbaar. Ten opzichte van andere spiegelreflexen in het consumentensegment van Nikon kunnen we geen significante verschillen vaststellen. Veel hangt natuurlijk af van de body/lens combinatie; bij weinig presteert een lichtsterke vastbrandpunt lens beter dan een minder lichtsterke kitlens. De AF van de Nikon D5300 heeft meer velden dan de D3200, maximaal 39 in plaats van 11.
Conclusie Nikon D5300 review
Voordelen
- Zeer hoge beeldkwaliteit op alle fronten
- Zeer geschikt voor social media: veel filters en bewerkingsmogelijkheden; ingebouwde gps en Wifi
- Onderdeel van een groot systeem, veel accessoires en objectieven leverbaar
- Handig klapscherm
Nadelen
- Minder knoppen dan de Nikon D7100
- Geen touch-screen
- Optische zoeker kleiner dan optische zoekers volformaat camera’s en high-end electronische zoekers
De Nikon D5300 is licht, handige en prettig te bedienen. In vergelijking met de (goedkopere) Nikon D3200 biedt de D5300 niet alleen GPS en WiFi, maar heeft de D5300 bovendien een klapscherm, bracketing- en HDR-mogelijkheden, en meer AF-velden.
Het weglaten van een laagdoorlaatfiler leidt in theorie tot een hogere signaal-ruisverhouding bij hoge ISO waarden, een hogere resolutie en een grotere kans op moiré. In de praktijk zal je daar niets van merken. Qua beeldprestaties behoort de Nikon D5300 tot de allerbeste APS-C camera’s van dit moment. Deze camera is net zo goed als de Nikon D5200 of Nikon D7100. De Nikon D5300 onderscheidt zich van beide andere Nikons – en de meeste andere moderne spiegelreflexcamera’s – op het onderdeel connectiviteit. Maak je graag foto’s van professionele kwaliteit en wil je die geotaggen, in de camera verfraaien en vervolgens op social media zetten, dan is dat een kleine moeite. In onze test van de Nikon D5200 vermeldden we dat we het jammer vonden dat er geen WiFi en GPS op zat. Die minpunten zijn snel door Nikon weggewerkt.