Nikon SLR met draaibaar touchscreen
De Nikon D5500 is de nieuwe APS-C spiegelreflex voor amateurfotografen van Nikon, met een 24 megapixel sensor. Er is sprake van een geheel nieuwe body, kleiner en vooral lichter dan dat van zijn voorganger. De camera is rijkelijk uitgerust met instelmogelijkheden en heeft een fraai LCD-scherm dat kan opklappen en draaien en nu ook fungeert als aanraakscherm.De `Nikon D5500 is nòg kleiner dan de voorganger, de D5300. Zeker wanneer de body voorzien is van een compact objectief zoals de inklapbare Nikon 18-55 mm VR II, past hij in een tas, en misschien zelfs wel in een grote jaszak. Het is een echte all-round familiecamera, met diverse scene- en effectstanden maar tegelijk ook geschikt voor serieuze fotografie. Er is een ingebouwde flitser, een sluiter tot 1/4000 seconde en een ISO-bereik tot 25.600. Wij testten de camera met diverse lenzen, waarbij we voor de praktijkopnames gebruik maakten van een 50 mm f/1,4 objectief.
Een zonnige opname in een Zeeuwse badplaats, gemaakt met 1/320 seconde bij f/7,1, 100 ISO.
Nikon D5500 versus D5300 en de D7200
De Nikon D5500 vervangt de Nikon D5300. Daarbij zijn vrijwel alle specificaties behouden; alleen de GPS is gesneuveld. Met de Nikon GP-1A GPS unit is het altijd nog mogelijk om deze camera van GPS te voorzien. Het ISO bereik van de Nikon D5500 1 stop groter dan van zijn voorganger. Er zijn meer mogelijkheden en functies beschikbaar in de Nikon D5500 om beelden te bewerken, bijvoorbeeld met extra filters. Het meest opvallende verschil is wel de compactere en vooral lichtere behuizing: de Nikon D5500 is 6 mm platter en weegt maar 420 gram. Dat is mogelijk geworden door het gebruik van een nieuwe, vezelversterkte kunststof die moet zorgen voor de vereiste stijfheid. Ondanks het miniformaat houdt de camera prettig vast, mede dankzij een ver vooruitstekende greep voor de rechterhand. Het LCD-scherm is gegroeid tot 3,2 inch, het klapt en het draait, en je kunt het als aanraakscherm gebruiken voor het instellen van zaken als belichting, ISO, witbalans en picture control. Er is beperkte WiFi connectiviteit; zo kan met sommige smartphones de sluiter bediend worden. De videomogelijkheden zijn uitgebreid met 1080 60p.
Ongeveer tegelijk met deze Nikon D5500 hebben we Nikon’s D7200 getest. Dat is echt een heel andere camera: hij heeft ook een 24 megapixel sensor, maar is groter en zwaarder, en beter afgedicht tegen spatwater en stof. Hij is uitgerust met meer instelmogelijkheden, maar is ook aanzienlijk duurder. We gaan ervan uit dat de D5500 voor veel kopers hun eerste of tweede spiegelreflex zal zijn, terwijl de clientèle voor de D7200 hoogstwaarschijnlijk bestaat uit mensen die al de nodige fotografische ervaring hebben opgedaan.
Nikon D5500 versus Canon 750D / 760D
Met 6000 pixels aan de langste zijde heb je natuurlijk een uitstekende resolutie! Deze opname was met 1/400 bij f/8, ISO 100. De tekst op het reclamebord rechts naast de huizen is moeiteloos te lezen: “De jaren dertig vertaald naar nu”. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Bouwkwaliteit en vormgeving Nikon D5500
Over de vormgeving van de Nikon D5500 spraken wij hierboven al. Let op de diepe handgreep (foto rechts; er is ook een rode versie) die het vasthouden makkelijk maakt, ondanks het kleine formaat. De body is gemaakt van vezelversterkte kunststof en dus erg licht. Alles ziet er netjes uit, maar de weerbestendigheid is minder dan bij de Nikon D7200. De Nikon D5500 is – net als bijna alle amateur camera’s – geen camera voor extreem zwaar weer. De accu is de EN-EL 14, volgens Nikon goed voor 800 opnames, en in onze test voor ruim 500. Dik voldoende voor amateurgebruik dus.
Zoeker en Bediening
Omdat het camerahuis van de Nikon D5500 zo klein is, was het voor de ontwerpers woekeren met de ruimte. De bedieningsknoppen zijn dus verdeeld over voor-, boven en achterzijde. Geen aparte knop voor ISO of AF. Er is maar één instelschijf en verder de bekende vierwegschakelaar. Daarvoor kan je de Fn knop gebruiken. Het is allemaal priegelwerk in vergelijking met de D7200 of de D750, vooral het minieme drukknopje voor de sluiter (zelfonspanner, continustand) ergens op de voorkant is lastig te vinden. Veel functies werken via het menu, maar het is veel handiger het i-knopje achterop in te drukken waarna je de meest gebruikte instellingen op het scherm te zien krijgt en je ze via aanraking kunt bedienen.Het scherm zelf is prima; er is een oogsensor waardoor het vanzelf uitgaat als je de oogzoeker gebruikt. Tenzij je onder lastige hoeken (op de grond bijvoorbeeld) moet fotograferen raden wij het gebruik van een LCD-scherm als zoeker altijd af. Het doet ons gewoon pijn wanneer we zien hoe sommige SLR-bezitters de camera recht voor zich houden als ware het een telefoon! Het beeld door een optische zoeker is immers zoveel mooier en vollediger. Er wordt ook nog wat opnameinformatie in die zoeker getoond, maar de lichtsterkte daarvan laat wat ons betreft te wensen over. In de buitenlucht is het slecht te zien.
Autofocus
Scherpstellen kan op de ‘normale’ manier via fasedetectie, en via Live View. Snel schakelen tussen AF-S en AF-C en de verschillende veldstanden vereist een ingreep via het snelmenu, er is geen apart knopje voor. Er zijn maximaal 39 scherpstelpunten. De fasedetectie AF is redelijk snel, in onze standaardtest ongeveer een halve seconde. Hij werkt ook bij heel weinig licht. In Live View duurt het een stuk langer: meer dan anderhalve seconde. Dat is langzaam als je er op staat te wachten.
De continustand
De Nikon D5500 beschikt natuurlijk over een continustand. De maximale snelheid in JPEG is 5,2 bps. Minstens zo belangrijk vinden wij de buffer, dat wel zeggen het aantal opnames dat je maximaal achter elkaar kunt maken. In JPEG large/fine hebben wij 13 shots gemeten, dat is dus een reeks van 2,5 seconden. Een dikke voldoende dus. In RAW echter kwamen wij niet verder dan 6 shots in 1,3 seconden. Dat is aan de zeer magere kant. Voor het actieve werk moet RAW dus vermeden worden.
Menu en special features
De Nikon-menus zijn traditioneel erg lang en je moet er verticaal doorheen scrollen. Sommige instellingen verlopen via het menu Persoonlijke Instellingen. Het is altijd weer even zoeken. Een aantal opties die we van de duurdere Nikon-modellen kennen ontbreken. Zo is er geen AF-fijnafstelling. De zelfontspanner moet je voor elke opname weer opnieuw activeren, da’s ook niet handig. Er zijn niet minder dan 26 scene-voorinstellingen waarbij belichting, ISO, AF-veldstand en flitser worden aangepast aan het onderwerp. Met de Effects-instelling kun je al gemaakte opnames nog wijzigen.
Er is ingebouwde WiFi waarmee je kunt uploaden en waarmee je de camera op afstand kunt besturen met sommige smartphones. Het werkt niet bij alle merken en types, en de instelmogelijkheden zijn beperkt.
Hoge resolutie
Opname met 1/80 seconde, f/13, ISO 400. De boomstam lag op de grond, en dat vraagt om Live View met uitgeklapt LCD-scherm. De scherpstelling is bij dit soort dichtbij-opnames altijd erg kritisch, maar dat is hier perfect gelukt.
Pixels in overvloed bij deze camera! 6000×4000, elke pixel meet 0,004 mm! Wie had vijf jaar gelden kunnen denken dat dergelijke aantallen, destijds voorbehouden aan kostbare middenformaatcamera’s, mogelijk zouden worden voor consumentencamera’s. De D5500 heeft geen anti-aliasfilter meer; dat voegt bij deze pixelaantallen niets meer toe. In theorie maak je met een perfect uitgevoerde D5500-opname een perfecte poster op A1-formaat. Dan moet wel aan alle voorwaarden worden voldaan: geen bewegingsonscherpte (nog altijd de belangrijkste reden voor kwaliteitsverlies) en een goede lens ingesteld op een diafragma in het middenbereik, zeg maar tussen f/4 en f/8. Bij grotere openingen worden vaak lensfouten zichtbaar en bij kleinere openingen daalt de resolutie onvermijdelijk door het natuurkundig fenomeen van de diffractie.
De resolutie van de D5500 is zeer goed, en doet niet onder voor die van de veel duurdere D7200 – niet helemaal onlogisch want ze hebben dezelfde sensor. Ook bij hoge ISO blijft de camera goed presteren.
Bij zoveel pixels is de scherpstelling uiterst kritisch. Met de 50 mm f/1,4 met volle opening op de D5500 maakten we onder een hoek van 45 graden opnames van de redactionele boekenkast, op zoek naar afwijkingen in de scherpstelling – het zg. front-focus/back-focus effect. De foto hieronder toont een reeks opnames, van links naar rechts met de diafragma’s 1,4, 2,0, 2,8, 4,0 en 5,6. Wij stelden scherp op het getal 10 op het meegefotografeerde meetlatje. Bij volle opening is dat precies het scherpstelpunt, en zo hoort het ook. Bij het diafragmeren blijkt het scherpstelpunt zich naar achteren te verplaatsen, en tot wel 3 cm bij f/4. Dit is een lens-fenomeen, geen body-fenomeen, dat veel vaker voorkomt. Bij nog verder diafragmeren neemt de scherptediepte zozeer toe, dat het scherpstelpunt er niet echt meer toe doet. De D5500 heeft géén mogelijkheid voor AF-fijnafstemming, maar dit zou ook niet geholpen hebben omdat de camera nu eenmaal altijd scherpstelt bij volle opening.
Wat wij hiermee willen zeggen is beslist niet bedoeld als diskwalificatie van de body of de lens. Het dient ter illustratie van het feit dat het pixelaantal van bodies als deze de geringste afwijking zichtbaar maakt. Wij gebruikten hier een prime lens met zo ongeveer de grootste lichtsterkte die er te koop is. Bij het gebruik van minder lichtsterke zooms en consumentenobjectieven zul je zoiets nooit opmerken.
Nog een zonnig plaatje met 1/2500 seconde bij f/8.
Dynamisch bereik
Het dynamisch bereik is de eigenschap om zowel zeer lichte als zeer donkere partijen nog weer te geven. Je kunt het al zien op het histrogram, bij de Nikon D5500 op te roepen met een paar klikken op de vierwegschakelaar: is het bereik te klein dan zie je links en rechts pieken die op afgeknepen partijen duiden. In onza laboratoriumtest kwam de camera er dan ook net als eerdee Nikon camera’s goed uit. Met de D-light instelling wordt de belichtingscurve aan beide zijden wat opgerekt maar zonder dat daardoor het dynamisch bereik verbetert. Het viel ons op de camera dat bij alle Scene-instellingen die D-light-optie automatisch inschakelt.
Video
De Nikon D5500 kan filmen in full HD, 1080 60p, dat wil zeggen met 60 beeldjes per seconde. Om te filmen haal je het Live View hefboompje over dat naast de instelschijf zit. Kiezen tussen fotograferen en filmen (zoals bij de duurdere modellen van Nikon) hoeft niet. Er is een aparte start-stopknop voor filmen. Erg handig. De beeldkwaliteit van Nikon video opnames is met de jaren toegenomen. Het zijn mooi schone beelden met een lage signaal ruisverhouding en een mooi neutrale kleurweergave.
Conclusie Nikon D5500 test
Voordelen
- Hoge beeldkwaliteit
- Compact en vederlicht
- Veel mogelijkheden
- Onderdeel van een groot systeem; veel lenzen en accessoires beschikbaar
- Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen
- Geen GPS
- Geen extra bescherming tegen stof en water
- AF in Live View langzaam
De Nikon D5500 is een buitengewoon handzame camera met veel mogelijkheden en een perfecte beeldkwaliteit. Ten opzichte van de Nikon D5300 is de toename van beeldkwaliteit bescheiden, maar het gebruiksgemak is door het uitklapscherm dat nu ook als aanraakscherm is te gebruiken, sterk toegenomen. Velen zullen dat als handig ervaren. Vrijwel alle features die je als amateurfotograaf kunt wensen, zitten er op. Het pixelaantal is voor een APS-C sensor enorm, de resolutie en het dynamisch bereik zijn hoog. Wil je alles uit de camera halen, investeer dan ook in een kwaliteitslens. De Nikon D5500 is geen echt instapmodel, dat is de goedkopere Nikon D3300, maar de prijs/kwaliteitsverhouding van de Nikon D5500 is goed.