Nikon oppermachtig bij hoge ISO

0
NikonD4s
Nikon D4s, de meest recente professionele Nikon camera. Nikon SLR

Een foto is pas een foto als je hem hebt afgedrukt. Zo was het vroeger. En zo zou het misschien ook nu nog moeten zijn. Maar wat is de hoogste ISO-instelling die nog een bruikbare print oplevert? Bijna niemand die dat nog systematisch test. Het is een dure hobby, maar het is wel de moeite van het testen waard. Want de hoogste ISO instelling van een camera zegt namelijk weinig over de kwaliteit van de camera. Sommige camera’s bieden een hoge beeldkwaliteit bij de hoogste ISO instelling, terwijl bij andere camera’s de hoogste ISO-instellingen onbruikbare resultaten oplevert.

NikonD4s

Een print ziet er anders uit dan dezelfde afbeelding op het scherm. Je moet prints ook meer verscherpen dan afbeeldingen die bedoeld zijn om op een beeldscherm te bekijken. Voor een glanzend papier verscherp je meer dan voor een mat papier. Voor de mooiste prints die ik maak, is de verscherping helemaal op maat voor printer en papier. Op het scherm ziet zo’n bestand er niet meer uit, als je het op 100% weergeeft. Maar de prints worden prachtig.

Wat geen enkele site meer altijd bij iedere cameratest uitvoert, wordt nog wel door Imaging Resource gedaan: zij beoordelen de printkwalieit van een standaard jpg bestand (standaard beeldstijl, standaard verscherping, standaard ruis-onderdrukking. etc, zoals de camerafabrikant de camera aflevert) van iedere camera aan de hand van een 20 x 25 cm afdruk. Je voorkomt met de keuze voor in-camera jpg bestanden disuissies over de juiste instellingen voor ruisonderdrukking, kleurweergave en verscherping van een RAW bestand. Bovendien zijn er steeds meer fotografen die alleen nog in jpg fotograferen. Voor hen benadert deze test het best hun eigen workflow.

In How high can your camera fly? biedt Imaging Resource ons hun “2014 High ISO showdown – an 8 x 10 printed extravaganza“. Met een knipoog naar de luchtvaart worden camera’s ingedeeld in recreatie luchtvaart (max. 800 ISO; moderne compact camera’s) tot stratosfeer luchtvaart met louter professionele Nikon camera’s (max 25.600 ISO, Nikon D800, D800E en D4S). Vlak onder de stratsfeer bevinden zich de overige volformaat camera’s zoals de Sony A7S en de Canon1Dx en daar weer onder de beste APS-C camera’s en micro-43 camera’s (Olympus OM-D E-M1, Nikon D7100, Fujifilm X-T1 en Canon 70D).

Klik op het plaatje om het artikel op Imaging Resource te lezen.

ISOchamps

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in