TEST: NIKON Z 24-70mm f/4 S

0
001Nikon 2470 f4S
001Nikon 2470 f4S
Nikon heeft zijn nieuwe spiegelloze camera’s, de Z7 en Z6, voorzien van een geheel nieuwe, veel grotere bajonet, die ook dichter op de sensor zit. Voor die nieuwe bajonet worden nieuwe objectieven ontwikkeld. De eerste zoomlens is de Nikkor Z 24-70mm F4 S. Dit is een compact objectief dat goed past bij de afmetingen van de nieuwe Z camera’s. Met een praktisch bereik, van 24mm groothoek tot 70mm licht tele, is dit een ideaal objectief om altijd bij je te hebben.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

EEN NIEUWE GENERATIE: NIKON NIKKOR Z 24-70MM F4 S

De Nikon Z 24-70mm f/4S is misschien niet de meest spectaculaire zoomlens om bij een nieuw systeem uit te brengen, maar wel een hele praktische en bruikbare. Dit objectief is van het inschuifbare type. Dat wil zeggen dat je het na gebruik nog verder in elkaar kan draaien zodat het tijdens transport heel weinig ruimte in neemt. Dat betekent wel dat je het voor gebruik weer even uit moet draaien, maar dat gaat heel snel en went heel snel. Je zal er in de praktijk geen opname door missen. In zijn kleinste vorm past het objectief perfect bij de compacte Nikon Z6 en Z7 camera’s. Dit is een ideaal objectief voor op reis, of gewoon als lens om lekker mee rond te lopen. Vergeleken met een Nikon spiegelreflex met 24-70mm objectief heb je dan een duidelijk veel kleinere en lichtere set bij je. De lichtsterkte is met f/4 niet spectactulair, maar is ook niet ongewoon voor standaardzooms en de beeldkwaliteit is dik in orde. Koppel dat aan een gunstige prijs, zeker in combinatie met de aanschaf van een van de Z-camera’s, en je hebt een lens die eigenlijk in geen enkele Z-set zou mogen ontbreken.

Bouw 

NikkorZ2470f4S

De Nikkor Z 24-70mm F4 S is een licht en compact zoomobjectief. Het gewicht is 500 gram en het is 78mm in doorsnee en 89mm lang. Die compactheid wordt bereikt doordat je de zoomring voorbij de 24mm stand kan draaien. Het objectief schuift hierdoor nog iets verder in elkaar. Voor gebruik moet je het dan natuurlijk wel eerst weer een stukje uitdraaien. Het objectief wordt hierdoor zo’n 2 centimeter langer. Het is voor een groot deel opgebouwd uit een magnesiumlegering. Dat zorgt voor het lage gewicht en maakt het objectief ook stevig. Het optisch ontwerp is redelijk complex, met 14 elementen in 11 groepen, een asferisch ED lenselement, een ED-element en 3 ‘gewone’ asferische elementen. Het objecitief is voorzien van Nikon’s Nano Crystal coating en een fluorine coating op het voorste element zodat vuil en vocht zo van het glas afglijden. Het objectief heeft een brede zoomring aan de voorzijde die je eigenlijk niet kan missen en een vrij smalle ring voor de autofocus dichter naar de body toe. Er is voorzien in een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen. Het is weerbestendig en voorzien van de nodige pakkingen om vocht en vuil buiten te houden. De kortste instelafstand is 30cm en dat levert een maximale vergrotingsmaatstaf op van 0,33x. Het beschikt niet over beeldstabilisatie, maar dat hoeft ook niet, omdat dat in de Z-camera’s is ingebouwd. De filtermaat is 72mm.

Autofocus

Het autofocussysteem van de Nikkor Z 24-70mm F4 S is van het ‘fly-by-wire’ type. Dat houdt in dat de stappenmotor die de scherpstelling verzorgt wordt aangestuurd vanuit de camera. Wil je handmatig scherpstellen, dan stuurt de scherpstelring een signaal naar de camera en zorgt de camera ervoor dat de motor gaat draaien. Veel moderne objectieven werken tegenwoordig op deze manier. De  Nikon Z 24-70mm f/4S stelt heel snel scherp en de autofocus is heel nauwkeurig, zoals je tegenwoordig mag verwachten van spiegelloze systemen met scherpstelling op de sensor. Nikon heeft ervoor gekozen om het systeem niet lineair te laten werken. Hoe sneller je aan de scherpstelring draait, hoe korter de slag is die je nodig hebt om scherp te stellen. Draai je langzaam, dan veranderd de ingestelde afstand ook in hele kleine stapjes. Hierdoor kan je voor fotografie de scherpstelling heel nauwkeurig regelen. Voor video is dit minder ideaal, omdat je hierdoor eigenlijk geen goede focuspulls kan maken, tenzij je iedere keer precies even snel aan de scherpstelring kan draaien. Het zou mooi zijn als een firmware aanpassing ook een lineaire scherpstelling mogelijk maakt.

Wat de Nikkor Z 24-70mm F4 S wel heel geschikt maakt voor video is de geluidloze werking van de autofocusmotor en het feit dat het objectief gecorrigeerd is voor ‘focus breathing’. Bij objectieven met focus breathing lijkt het brandpunt te veranderen als je de scherpstelling veranderd. De beeldhoek wordt wijder of nauwer als de scherpstelling verlegt van dichtbij naar veraf of terug. Het lijkt hierdoor alsof je tegelijk zoomt en dat maakt je opnames onrustig. De Nikkor Z 24-70mm F4 S is zo ontworpen dat dit verschijnsel tot een minimum beperkt blijft. Verder is het objectief ook voorzien van een programmeerbare ring. Deze kan je gebruiken voor het traploos instellen van het diafragma en dat is natuurlijk heel mooi voor het regelen van de belichting tijdens het filmen.

Lichtafval, overstraling en vervorming

Lichtafval en vervorming worden tegenwoordig bij spiegelloze camera’s vrijwel standaard in de camera gecorrigeerd. Je ziet namelijk het effect van de correcties direct in de zoeker en dus is er geen enkele reden om het niet te doen. Op volle opening zie je zowel in de raws als de jpegs bij de Nikon 24-70 f/4 S best wel wat lichtafval, tot bijna 2 stops in de uiterste zoomstanden. Het wordt minder op f/5.6 maar je moet naar f/8 voor het vrijwel niet meer zichtbaar is. Ook zie je in raw wel wat vertekening, van 1,5% tonvormig in de groothoekstanden tot 1,5% kussenvormig in de telestand. De vertekening kiept bijna abrupt van het een naar het ander en is niet – zoals bij veel andere lenzen – in een wat breder zoombereik gering tot neutraal. De correcties in de camera rekenen daar heel effectief mee af, zodat je er in de jpegs niets van ziet. Het corrigeren van de vertekening zorgt voor wat verlies aan scherpte in de hoeken, omdat daar de meeste pixels bijgerekend moeten worden en de correctie van de lichtafval zorgt voor een iets lager dynamisch bereik in de hoeken omdat die opgehelderd moeten worden. Maar als je een objectief hebt met een hoge scherpte en een sensor met veel dynamisch bereik, zoals het geval is bij deze 24-70mm op de Z7, dan kan je die kleine beetjes verlies best lijden en heb je er in de praktijk vrijwel geen last van. Wat je daarvoor terug krijgt, zijn mooie opnames zonder storende donkere hoeken en kromme lijnen. 

JPGdistort

De Nikon Z 24-70mm f/4S kan je ook redelijk goed gebruiken met tegenlicht. Weliswaar zie je dan in het ergste geval wat kleurige vlekken in de zonnesterren, maar het contrast van de opname blijft prima en je krijgt nergens lelijke schittering. De coatings van de Nikon Z 24-70mm f/4S doen hun werk heel goed.

004Nikon 2470 f4Sbeeldkwaliteit en bokeh

De beeldkwaliteit van de Nikon Z 24-70mm f/4S is over het algemeen heel goed. Op full frame zie je op volle opening in de 24mm stand wel dat de hoeken nog niet optimaal zijn. Wat diafragmeren, of beter nog, een klein beetje inzoomen zorgt ervoor dat de scherpte over het hele beeld redelijk gelijkmatig is. Zoom je helemaal uit, dan neemt de kwaliteit in de hoeken weer een beetje af.

003Nikon 2470 f4SConclusie TEST: NIKON Z 24-70mm f/4 S @ Nikon Z7

Viewfoto3840Z2470f4

VOORDELEN

  • Goede beeldkwaliteit
  • Compacte bouw
  • Handig inklapbaar
  • Licht
  • Goede prijs/kwaliteit als kitlens
  • Weerbestendig

Nadelen

  • Niet zo lichtsterk

De Nikon Z 24-70mm f/4S biedt veel waar voor zijn geld. Dat komt doordat de beeldkwaliteit echt goed is.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Het woord ‘kitlens’ heeft soms een wat negatieve betekenis, als in de zin van: goedkoop lensje voor erbij, maar verwacht er niet te veel van. Dat laatste geldt echter zeker niet voor de Nikon Z 24-70mm f/4S. Hij is misschien ook niet echt goedkoop, maar hij biedt wel veel waar voor zijn geld. Dat komt doordat de beeldkwaliteit echt goed is. Voeg daarbij de compacte afmetingen, de goede kortste instelafstand, een redelijk gewicht en een heel bruikbaar zoombereik en je hebt de ideale lens om altijd op je camera te hebben voor ‘je weet maar nooit wat je tegenkomt’. Dankzij de prima beeldstabilisatie van de Z-camera’s kan je met dit objectief ondanks de wat geringe lichtsterkte ook nog prima bij weinig licht fotograferen. Van harte aanbevolen voor iedere Z-fotograaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in