Test NIKON Z 50mm f/1.8 S

0

De Nikon Z 50mm F1.8 S is de eerste nieuwe standaardlens voor de spiegelloze camera’s van Nikon, de Z7 en de Z6. Het is geen goedkoop, middelmatige instaplensje, maar een vast brandpuntobjectief met een hoge beeldkwaliteit. Met deze lens haal je het maximale uit de 46 megapixel Z7 en vermoedelijk ook uit toekomstige camera’s met een nog hogere resolutie.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 50mm f/1.8 S:

VOORDELEN

Nadelen

  • Topklasse bouw- en beeldkwaliteit
  • Hoog contrast en hoge scherpte
  • Afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Snelle en nauwkeurige autofocus
  • Niet goedkoop
  • Niet heel compact
  •  

De nieuwe Nikon  Z 50mm f/1.8S scoort met hoge bouw- en beeldkwaliteit.

Van oudsher was de 50mm f/1.8 of f/2.0 een budgetversie voor mensen die de meer lichtsterke f/1.4 niet konden betalen. Dat is niet het geval met de Nikkor Z 50mm F1.8 S. Dit objectief is geen goedkoop instaplensje, maar een optisch hoogwaardig optiek dat ook op de 46 megapixel Z7 maximaal moet presteren. Het heeft ook niet voor niets een S-aanduiding. Nikon heeft wel aangekondigd dat goedkopere en lichtere objectieven ook uitgebracht zullen worden, maar welke dat zijn en wanneer ze uitkomen is niet bekend. Voorlopig staan ze nog niet op de Nikon Roadmap en zullen we het moeten doen met de Nikkor Z 50mm F1.8 S. Dat is geen straf. Vergeleken met de nieuwste generatie f/1.4 50mm objectieven is deze Nikon nog altijd een heel stuk kleiner en lichter en je haalt met deze lens wel nog steeds de maximale kwaliteit uit een veeleisende camera als de NIkon Z7. En met een 50mm heb je op f/1.8 ook al heel weinig scherptediepte. DSC 0193

De Nikkor Z 50mm F1.8 S heeft net als de tegelijk uitgebrachte 35mm f/1.8 S een aantal bijzondere eigenschappen. Het objectief is net zo geschikt voor fotografie als video. De stappenmotor werkt vrijwel geluidloos zodat de autofocus onhoorbaar is tijdens video-opnames. Ook heeft Nikon bij het ontwerp van dit objectief ‘focus-breathing’ zoveel mogelijk heeft proberen te beperken. Bij dit fenomeen wordt de beeldhoek van het objectief groter of kleiner als je de scherpstelling wijzigt. Hierdoor lijkt het alsof je zoomt terwijl je alleen de scherpstelling verandert. Dat zie je niet in foto’s, maar wel bij het filmen. Bij de Nikkor Z 50mm F1.8 S is de focus breathing dus minimaal. Een andere leuke optie is de mogelijkheid om de scherpstelring te programmeren voor iets anders wanneer je de autofocus gebruikt. Bij automatisch scherpstellen heb je die ring niet meer nodig voor de scherpstelling en kan je hem mooi gebruiken om bijvoorbeeld de ISO-waarde of de belichtingscorrectie te wijzigen.

Bouw en autofocus

De Nikkor Z 50mm F1.8 S is goed afgedicht tegen vocht en vuil. Uitgebreide pakkingen rond alle bewegende delen moeten zorgen dat niks in het objectief kan binnendringen en dat je het objectief onder alle omstandigheden kan gebruiken.Deze lens is niet echt compact of licht als je hem vergelijkt met oudere 50mm f/1.8 ontwerpen voor spiegelreflexcamera’s.  Die objectieven zijn dan ook nooit ontworpen voor digitale camera’s met 40 megapixel of meer. De diameter van de Nikon Z 50mm f/1.8 S is 76mm en de lengte is zelfs 86,5mm. Het gewicht is een niet geringe 415 gram en de filtermaat is 62mm. Al deze getallen duiden er op dat het Nikon bij het ontwerp niet te doen was om klein en licht, maar om hoge kwaliteit. Het lensontwerp met 12 elementen in 9 groepen is voor een 50mm dan ook bijzonder complex en de 2 ED-elementen en 2 asferische elementen maken het extra bijzonder. Het objectief is ook voorzien van een diafragma met 9 lamellen voor een mooie achtergrondonscherpte. De lenselementen zijn voorzien van Nikon’s Nano Crystal coating en een fluorine coating op het voorste element zorgt ervoor vuil en vocht zo van het glas afglijden. De kortste instelafstand is 40cm. De brede scherpstelring is volledig spelingvrij en er is een schakelaar voor het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De autofocus is behoorlijk snel, stil en nauwkeurig.

DSC 0192

Lichtafval, overstraling en vervorming

JPGdistortNikonZ50mm1p8

Kijk je door de zoeker dan heeft de Z 50mm f/1.8 S  geen enkele vertekening. Het objectief is dus prima inzetbaar voor kritische toepassingen als architectuur. In raw blijkt er wel zo’n 0,8% tonvormige vertekening aanwezig te zijn. Dat is ook nog niet veel en we tillen daar niet zwaar aan. Wie in raw werkt, zal zijn beelden nabewerken en vrijwel iedere moderne rawconverter rekent die vertekening ook zo voor je weg. Moderne objectieven zijn juist ontworpen om op dit soort manieren te worden gecorrigeerd. Tegenover het theoretische verlies dat je door zo’n correctie kan krijgen staat weer een beter optisch ontwerp waardoor het eindresultaat met software correctie gewoon beter is dan je met wat oudere ontwerpen krijgt.

JPGvignetNikonZ50mm1p8

Op volle opening is de Nikon Z 50mm f/1.8 S niet helemaal vrij van lichtafval, zelfs niet na correctie. Een lichtafval van zo’n anderhalve stop zorgt op f/1.8 voor een zichtbaar vignetje in de foto. Wil je dat niet, dan moet je in de nabewerking nog extra corrigeren of diafragmeren naar f/2.8. Dan is het nog maar 4/10e stop en dat is in de praktijk nauwelijks zichtbaar. In raw zijn de waardes vanzelfsprekend wat hoger, maar ook weer niet al teveel.

DSC 0214

De Z 50mm f/1.8 S beschikt over Nano Crystal Coating en die werkt prima. Schiet je direct tegen de zon in, dan verlies je eigenlijk geen contrast en heb je ook weinig last van overstraling of lichtvlekjes.. Schiet je tegen de zon in op iets als f/16, dan krijg je mooie zonnesterren  met de Z 50mm f/1.8 S.

beeldkwaliteit

Kijken we naar de raw-bestanden dan scoort de  Nikon Z 50mm f/1.8 S in het centrum direct al erg goed als het om scherpte gaat. De hoeken blijven daar maar een heel klein beetje bij achter. Een of twee stops diafragmeren zorgt dan nog voor een kleine toename van de kwaliteit, waarbij zowel het centrum als de hoeken in gelijke mate beter worden. Kijken we naar de jpeg bestanden die profiteren van de in-camera correcties, dan zie je een vrijwel gelijke, hoge score over het hele beeld en over bijna alle diafragma’s. Alleen op f/11 zie je een hele kleine teruggang. Dit is een kenmerk van veel goed ontworpen, moderne objectieven. Diafragmeren doe je bij deze lenzen eigenlijk alleen om het licht te regelen en om een bepaalde scherptediepte te krijgen. Eigenlijk het enige dat we op de prestaties kunnen aanmerken is een spoortje longitudinale chromatische aberratie. Dat uit zich in kleine randjes kleurzweem langs onscherpe delen van de foto en treedt eigenlijk alleen op als je op iets als f/1.8 of f/2 werkt.

JPGREZZNikonZ50mm1p8

Nikon Z 50mm f/1.8 S IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z 50mm f/1.8 S in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Nikon Z 50mm 1p8 Viewfoto3840

Conclusie test Nikon Z 50mm f/1.8 S op een Nikon Z7

De Nikon Z 50mm f/1.8 S is niet de goedkoopste standaardlens op de markt, maar biedt wel een bijzonder goede beeldkwaliteit.

De Nikon Z 50mm f/1.8 S is een hele mooie 50mm. Het is niet de goedkoopste standaardlens die je kunt krijgen, maar hij biedt wel een bijzonder goede beeldkwaliteit. De lens is scherp van hoek tot hoek bij ieder diafragma, vertekeningsvrij bij gebruik van de ingebouwde correcties en het contrast en de kleuren zijn fraai. De prijs is daar dan ook naar. Dit objectief kan wedijveren met de veel duurdere en grotere f/1.4 50mm uberlenzen op de markt. Het kleine beetje lichtsterkte wat je in vergelijking met die objectieven opgeeft, win je aan draagbaarheid. Want in vergelijking met die objectieven is deze  Nikon Z 50mm f/1.8 S wel weer compact en licht. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in