Test Nikon Z 85mm f/1.8 S

0
Voor Nikon Z7 en Z6 gebruikers is dit de enige portretlens met autofocus die zonder adapter gebruikt kan worden.
De Nikon Z 85mm f/1.8S is een lichtsterke portretlens voor het Nikon Z-systeem. Er bestaan heel veel verschillende 85mm objectieven met een lichtsterkte van f/1.8 en je de prijzen lopen sterk uiteen. De Nikon Z 85mm f/1.8S is zeker niet een van de goedkoopste of kleinste. Maar het is wel een van de beste 85mm’s.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 85mm f/1.8 S:

VOORDELEN

Nadelen

  • Topklasse bouw- en beeldkwaliteit
  • Hoog contrast en hoge scherpte
  • Afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Snelle en nauwkeurige autofocus
  • Niet goedkoop
  • Niet heel compact

De nieuwe Nikon  Z 85mm f/1.8S is alweer een topklasse objectief voor de Z-camera’s

Nikon is met de nieuwe vaste brandpunten voor de Nikon Z-camera’s met een bijzondere serie bezig. Dat zal niet iedereen direct opvallen en dat komt door de lichtsterkte. Die is namelijk ‘maar’ f/1.8. Meestal zijn objectieven met die lichtsterkte betaalbare tegenhangers van de meer professionele f/1.4 objectieven. En vaak zag je dat terug in de beeldkwaliteit die net niet zo goed was als van de duurdere en meer lichtsterkere versies. Daar stond meestal wel tegenover dat ze niet alleen goedkoop, maar ook klein en compact waren.

Dat is allemaal anders bij de Z-objectieven. Nikon heeft de Z-camera’s uitgerust met de grootste bajonet van alle kleinbeeld systeemcamera’s. Dat zorgt ervoor dat de objectieven al een royale diameter hebben. Bijzonder kort zijn ze ook al niet. De Nikon Z 85mm f/1.8 S is voor een f/1.8 85mm zelfs tamelijk lang. En het objectief heeft ook geen echt instapprijsje. Het is duidelijk dat dit geen goedkope en compacte instaplenzen zijn, maar vaste brandpunten die bedoeld zijn om de hoogste beeldkwaliteit mee te halen.

Niet voor niets hebben deze objectieven de S-toevoeging gekregen. Wat volgens Nikon betekent dat ze geschikt zijn voor professioneel gebruik. De Nikon Z 85mm f/1.8 S is ontworpen om goed te presteren op de Nikon Z7 met 47 megapixel. En in de nabije toekomst zal er vast nog wel een model uitkomen met nog meer pixels. Om een toekomstbestendig objectief te maken, moet hij dus eigenlijk ook geschikt zijn voor meer dan 50 megapixel. En kijken we naar de testresultaten, dan kunnen we nu alvast verklappen dat we er alle vertrouwen in hebben dat deze Nikon Z 85mm f/1.8 S dat aankan.

Voor de Nikkor Z 85mm F1.8 S geldt hezelfde als voor de eerder uitgebrachte 35mm en 50mm  f/1.8 S. De lens heeft dezelfdel bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het is net zo geschikt voor fotografie als video. De stappenmotor werkt vrijwel geluidloos zodat de autofocus onhoorbaar is tijdens video-opnames. Ook heeft Nikon bij het ontwerp van dit objectief ‘focus-breathing’ zoveel mogelijk heeft proberen te beperken. Bij dit fenomeen wordt de beeldhoek van het objectief groter of kleiner als je de scherpstelling wijzigt. Hierdoor lijkt het alsof je zoomt terwijl je alleen de scherpstelling verandert. Dat zie je niet in foto’s, maar wel bij het filmen. Bij de Nikkor Z 85mm F1.8 S is de focus breathing dus minimaal. Een andere leuke optie is de mogelijkheid om de scherpstelring te programmeren voor iets anders wanneer je de autofocus gebruikt. Bij automatisch scherpstellen heb je die ring niet meer nodig voor de scherpstelling en kan je hem mooi gebruiken om bijvoorbeeld de ISO-waarde of de belichtingscorrectie te wijzigen.

Bouw en autofocus

De Nikon Z 85mm f/1.8 S is geen echt compacte 85mm. Hij is  met bijna 10cm lengte vrij lang en ook de diameter is met 75mm niet heel gering. De filtermaat is 67mm. Het gewicht is 470 gram. Het objectief is net als bij de 35mm en 50mm goed weerbestendig, met pakkingen rondom alle draaiende delen en ook een pakking op de bajonet. Het objectief is ook voorzien van een diafragma met 9 lamellen voor een mooie achtergrondonscherpte. De lenselementen zijn voorzien van Nikon’s Nano Crystal coating en een fluorine coating op het voorste element zorgt ervoor vuil en vocht zo van het glas afglijden. De kortste instelafstand is 80cm. Dat is voldoende voor een close portret, maar natuurlijk niet voor iets als macrofotografie. De brede scherpstelring is volledig spelingvrij en er is een schakelaar voor het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De autofocus is behoorlijk snel, stil en nauwkeurig.

Lichtafval, overstraling en vervorming

De Nikon Z 85mm f/1.8 S heeft vrijwel geen last van vertekening. Opvallend genoeg denkt de camera nog wel iets te moeten corrigeren zodat een hele geringe tonvormige vertekening omslaat in de jpeg’s naar een al even geringe kussenvormige vertekening. In beide gevallen is het te weinig om in de praktijk last van te hebben. De Nikon Z 85mm f/1.8 S presteert op dit punt dus prima.

Wat lichtafval betreft lijkt de Nikon Z 85mm f/1.8 S sterk op de Z 50mm.  Op volle opening is er best wel iets van te zien en zelfs op f/2.8 is het niet helemaal weg. Wel neemt het eigenlijk bij iedere stop diafragmeren met ongeveer de helft af en is het bij f/4 in de praktijk niet meer zichtbaar. Het maakt daarbij niet uit of je in raw of jpeg schiet.

beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Nikon Z 85mm f/1.8 S is werkelijk uitstekend. In raw zien we nog wel een duidelijk verschil tussen de hoeken en het centrum, bij alle diafragma’s en een behoorlijk lagere score op volle opening, maar zodra je gebruik maakt van de correcties in de camera dan zien we dat de resultaten over het hele bereik bijna perfect zijn. De scherpte is dan heel hoog en egaal van hoek tot hoek en vrijwel gelijk voor alle diafragma’s. Vooral op volle opening kan je een klein beetje longitudinale chromatische aberratie zien, maar die verdwijnt zodra je wat diafragmeert. Het bokeh van de De Nikon Z 85mm f/1.8 S is geen echt compacte 85mm. Hij is  met bijna 10cm lengte vrij lang en ook de diameter is met 75mm niet heel gering. De filtermaat is 67mm. Het gewicht is 470 gram. Het objectief is net als  is mooi. Onscherpe partijen in de achtergrond zijn vrij rustig zonder harde randen. Bokehballen worden naar de randen van het beeld op volle opening wel iets afgeplat tot kattenogen, maar dat zien we zelfs bij veel duurdere en lichtsterkere objectieven ook gebeuren.

Beeldstabilisatie

Er zit geen beeldstabilisatie op de Nikon Z 85mm f/1.8 S. Voor stabilisatie is dit objectief dus helemaal afhankelijk van de ingebouwde beeldstabilisatie van de Z7-camera. Maar die heeft gelukkig totaal geen moeite met deze 85mm. Sterker nog, de resultaten zijn verrassend goed.Bij 1/125e zit er geen verschil tussen opnames met en zonder beeldstabilisatie. Maar waar de opnames zonder stabilisatie daarna snel aan scherpte inleveren, is het resultaat met stabilisatie op 1/4e seconde nog gelijk aan dat van 1/125e. Daarna is het gauw over, maar dat is toch een enorme winst van zo’n vijf stops.

Nikon Z 85mm f/1.8 S IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z85mm f/1.8 S in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Nikon Z 85mm f/1.8 S op een Nikon Z7

Net als bij de 35mm en 50mm is de Nikon Z 50mm f/1.8 S is niet de goedkoopste 85mm op de markt, maar wel een van de beste.

Net als bij de 35mm en 50mm is de Nikon Z 50mm f/1.8 S is niet de goedkoopste 85mm op de markt, maar wel een van de beste.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Nikon Z 85mm f/1.8 S is een van de beste 85mm’s die we getest hebben. Dat de lens daarbij wat hulp nodig heeft van de lenscorrecties, vinden we geen probleem. Daar is deze lens immers voor ontworpen en je gebruikt die correcties zowel in de jpegs als na bewerking van de raw bestanden. De f/1.8 lichtsterkte van de nieuwe serie vaste brandpunten voor de Z6 en Z7 lijkt niet zo heel spectaculair, maar het is wel een prachtig compromis tussen grote, dure en flink zware f/1.4 objectieven en compacte, maar vele minder lichtsterke f/2.8 lenzen die ook best wat kosten als ze optisch heel goed zijn. Wij vinden het een hele goede keus. De Nikon Z 85mm f/1.8 S kan zich met de beste meten en we hebben inmiddels al een aantal hele goede 85mm’s getest. Dus dat wil wat zeggen.  Met deze Nikon Z 85mm f/1.8 S haal je het maximale uit je camera en blijft je set toch nog redelijk licht en compact. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in