Nikon Z6 test: Nikon’s tweede spiegelloze full frame camera

0

De Nikon Z6 is een iets eenvoudiger en goedkoper model van de Z7, Nikon’s eerste spiegelloze full frame camera. De Z7 heeft een 45 megapixel sensor, de Z6 doet het met 24 megapixel. Ook het aantal autofocuspunten is lager op de Z6. Daar staat tegenover dat de Z6 een stuk scherper geprijsd is en dat de lagere resolutie voordelen heeft voor video. Voor heel veel fotografen is 24 megapixel ook meer dan genoeg en het lagere aantal pixels heeft nog meer  voordelen. Je kaarten en harde schijf raakt minder snel vol en beeldbewerking gaat toch net een stukje sneller.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Nikon Z6 testopname, Bokeh, gemaakt met de Nikon Z 50mm f/1.8 @ f/1.8

Compleet instapmodel: Nikon Z6

Voordelen

  • Uitstekende sensor met hoog dynamisch bereik
  • Prima ingebouwde beeldstabilisatie
  • Compacte en lichte body
  • Overwegend goede autofocus in AF-S
  • Fijne bediening en goede ergonomie
  • Goede video in 4K
  • Mooie zoeker
  • Weerbestendig
  • Joystick voor AF-punt selectie

Nadelen

  • C-AF niet perfect
  • AF-selectie via touchscreen niet mogelijk met camera aan je oog
  • Scherm niet draaibaar
  • XQD kaart is snel, maar duur.

288141 Z6 front 1 8e3362 original 1534959601De Nikon Z6 en de Z7 zijn de eerste full frame spiegelloze modellen van Nikon. De camera’s voelen echter niet aan als typische eerste generatie producten met alle gebreken die daar soms bij horen. De camera’s voelen direct vertrouwd aan, met de bekende Nikon ergonomie en menustructuur. Een voordeel dat Nikon natuurlijk had, is dat ze niet alleen het beste hebben kunnen overnemen van hun spiegelreflex modellen, maar dat ze ook bij de concurrentie hebben kunnen afkijken wat werkt en wat minder goed werkt in systeemcamera’s. De ergonomie is goed, vooral dankzij de lekker grote greep, en het touchscreen biedt veel bedieningsgemak. Voor de Z6 en Z7 heeft Nikon een aantal zaken zoals fasedetectie op de sensor en ingebouwde beeldstabilisatie zelf moeten ontwikkelen, omdat andere Nikon modellen daar nog niet over beschikten. De Z7 is op dit moment het vlaggenschip van de lijn, maar met zijn scherpe prijs en vrijwel identieke mogelijkheden zal de Z6 wellicht voor veel fotografen toch de meer interessante camera zijn.

Gelijk en toch verschillend

De Z6 deelt veel techniek met de Z7. Ondanks het prijsverschil hebben beide camera’s dezelfde body, hetzelfde scherm en zelfs dezelfde 3,6 megapixel zoeker. Het grote verschil tussen beide camera’s zit in de sensor en het autofocussysteem op die sensor. De A6 heeft 24 megapixel, waar de A7 er 45 heeft. Het AF-systeem is hierdoor ook wat minder uitgebreid. Het AF-systeem van de Z6 heeft 273 punten, tegenover de 493 van de Z7. Doordat de bestanden wat kleiner zijn, is de hoogste opnamesnelheid wat hoger dan bij de Z7, namelijk 12 beelden per seconde. Een verschil dat mogelijk in het voordeel van de Z6 kan werken, is dat je met de Z6 kan filmen in 4K in full frame stand waarbij een oversampeld beeld wordt gebruikt. Met de Z7 krijg je het beste 4K beeld juist in de crop mode.

288149 Z7 Z6 top 60e4d5 original 1534960663

Veel voordelen zonder spiegel

Zodra je de Z6 en Z7 in de hand hebt, worden de voordelen van een spiegelloze camera duidelijk. De Z6 weegt iets minder dan de D750, waar hij enigszins mee vergelijkbaar is. In vergelijking met de D750 beschik je bij de Z6 over veel meer AF-punten die ook een veel groter deel van het beeld bedekken. Hierdoor kan je onderwerpen makkelijker volgen en ben je vrijer in je compositie. Een ander voordeel van het spiegelloze ontwerp is de ingebouwde beeldstabilisatie. De Z6 beschikt over een vijfassige beeldstabilistie met de Z-objectieven en over een drie-assige stabilisatie met objectieven die via een adapter worden gebruikt. In combinatie met F-objectieven met stabilisatie kan de camera gebruik maken van beide systemen. Nikon claimt een winst van 5 stops met de Z-Nikkors. Dat komt ongeveer overeen met wat soortgelijke systemen van de concurrentie halen en is beter dan wat je met een spiegelreflex bereikt.

288147 Z7 Z6 24 70 4 tilt monitor c7e30f original 1534960586

XQD: snel maar duur

Wat voor een aantal fotografen wennen zal zijn, is dat de Nikon Z6 net als de Z7 gebruik maakt van een enkele XQD kaart. Er is dus nog geen model met een dubbele kaartsleuf. Dankzij de XQD kaart kan de de camera snel zijn buffer legen, maar je kan dus geen CF- of SD-kaarten in de Z6 te gebruiken. In de toekomst zullen wel CF Express kaarten ondersteund gaan worden. De Z6 richt zich dus vooral op de toekomst en niet op het verleden. De nieuwe bajonet is daar ook een uiting van. Waar de XQD-kaart voor de high end Z7 met zijn grote bestanden logisch is, geldt dat niet helemaal voor de Z6. Als je overstap van een camera met SD-kaarten, dan vergt XQD een aardige investering. Een 64 Gb XQD kaart kost rond de 100 euro en als je er tenminste twee wilt hebben, ben je zomaar 10% extra voor je camera kwijt. Voor een instapspiegelreflex is dat best fors.

Een nieuwe bajonet en nieuwe objectieven

De Nikon Z6 en Z7  vormen in meer dan een opzicht een breuk met het verleden. Naast de spiegel neemt de camera ook afscheid van de bekende Nikon F bajonet die al sinds 1959 dienst deed. De nieuwe bajonet is volledig elektronisch en veel groter dan de oude. Dit zou de weg vrij moeten maken voor extra lichtsterke objectieven zoals een  58mm f/0,95. De eerste drie objectieven die beschikbaar zijn voor de Z6 zijn  een 24-70mm f/4, een 35mm f/1.8 en een 50mm f/1.8. Daarnaast is er ook een adapter beschikbaar waarmee Nikon F objectieven op de Z-bajonet gebruikt kunnen worden. De Nikkor 14-30mm f/4 is inmiddels ook aangekondigd en kan net als de 24-70mm S extra ingeschoven worden voor transport. Hij is dus erg compact en wat misschien nog specialer is, is dat je er gewone schroeffilters op kan gebruiken.

288134 stappenplan nikkor zobjectief 345be3 original 1534947341

Nikon Z7 versus Nikon D750

De Nikon D750 is een model dat al wat langer mee gaat en dat merk je zodra je de Nikon Z6 ernaast zet. Beide camera’s hebben een 24 megapixel sensor, maar de Nikon Z6 heeft een modernere BSI-sensor en een EXPEED 6 processor. Die is twee generaties nieuwer dan die van de D750. Dat zie je onder andere terug in de gevoeligheid. De Nikon Z6 haalt ISO 51.200 (ISO 204.800 Extended). Dat is twee stops meer dan de D750. De Nikon Z6 is ook twee keer zo snel, met 12 beelden per seconde tegen 6.5 voor de D750.  De Nikon Z6 kan ook filmen in 4K, de Nikon D750 enkel in Full HD. De Z6  is ook nog eens lichter en kleiner en beschikt over een elektronische zoeker met een grotere vergroting dan de Nikon D750. Het achterscherm van de Z6 heeft met 2.1 miljoen pixels ook bijna twee keer zoveel beeldpunten dan dat van de D750, dat er maar 1,2 miljoen heeft. En iets dat de Nikon D750 helemaal niet heeft en de Z6 wel is de ingebouwde beeldstabilisatie. Zijn er dan helemaal geen redenen meer om een D750 te kopen, afgezien van de optische zoeker? Jawel, twee minstens. De Nikon D750 is op dit moment iets goedkoper dan de Z6 en je haalt uit een acculading volgens de CIPA normen vier keer zoveel fotos: 1230 om 330 voor de Z6.

Z7 Z6 24 70 4 fronttop

Nikon z6 versus Sony A7 III

De grote concurrent van de Nikon Z6 is natuurlijk de Sony A7 III. Beide zijn spiegelloze systeemcamera’s met een full frame sensor met 24 megapixel.  De Nikon Z7 maakt gebruik van een snellere en modernere XQD kaart, maar heeft wel maar een kaartsleuf. De Sony gebruikt SD kaarten, waarvan er twee in de camera kunnen. De Nikon Z6 heeft net als de Z7 een zoeker met 3,6 megapixel, de Sony A7 III doet het nog met de iets oudere 2,36 megapixel sensor. Ook ergonomisch is de Nikon net iets fijner dan de Sony, vooral dankzij de duidelijk grotere handgreep.  Daar staat tegenover dat de oog-detectie-autofocus van de Sony net iets beter werkt dan die op de Nikon Z6. Als je al moderne Nikon F objectieven hebt, dan is de Z6 een logische keus, omdat ze er met een adapter prima op werken en de menu’s direct vertrouwd zijn. De Sony heeft veel meer keus in objectieven die speciaal voor de A7 en A9 modellen zijn ontworpen. Uiteindelijk is de Sony een net iets verfijndere camera, wat geen verrassing zou mogen zijn, gezien het feit dat het al de derde generatie is van Sony. Wat opvallender is, is hoe weinig de Nikon Z6 op de Sony toe hoeft te geven. En het gat is met de recente firmware updates nog iets kleiner geworden.

Nikon Z6: Bouwkwaliteit, Vormgeving en ergonomie

De body is compacter en iets hoekiger dan de vormgeving van de huidige spiegelreflexmodellen van Nikon, zonder dat de camera ‘retro’ oogt. Hij is uiteraard een stuk kleiner en ook dunner dan de fullframe Nikon spiegelreflexcamera’s, maar dankzij de forse grip aan de voorzijde ligt hij heel lekker in de hand. Hij heeft een aan-uit schakelaar rondom de ontspanknop zitten, zodat je hem gemakkelijk met een hand kunt bedienen, als je dat wilt . Dat zien we graag bij lichte spigelloze camera’s.  De aan-knop zit wel dicht boven het diafragmawiel en je moet dus even opletten dat je niet de camera uitzet als je het diafragma wilt verstellen. De Z6 heeft naast de gebruikelijke dubbele instelwielen een scherm boven op de camera zodat je altijd je instellingen kan checken. De keuzeschakelaar bevindt zich links op de bovenkap. Aan de voorzijde is het eerste dat natuurlijk opvalt de enorme bajonet, met een diameter van maar leifst 55mm. Het is de grootste bajonet van alle full frame camera’s. Nu Nikon eindelijk breekt met de F-bajonet, doen ze het ook meteen goed. Op de achterzijde vind je de meeste knoppen en die zijn allemaal bekend voor Nikon gebruikers. De camera beschikt over een joystick voor de autofocus en dat zal veel gebruikers plezier doen. De accu is van een nieuw type en kan ook geladen worden via USB in de camera. De oudere EN-EL15 accu’s van de D850 en D7500 kunnen ook gebruikt worden, maar dan zonder de mogelijkheid om ze in de camera te laden.

Z7 Z6 24 70 4 tilt monitor

Beeldscherm en zoekeR van de Nikon Z6

De zoeker is uiteraard elektronisch en heeft een resolutie van 3,6 megapixel en een vergroting van maar liefst 0,8x. Dat is nog groter dan de 0,75x van de D850. Het verschil is zichtbaar. De resolutie is lager dan die van de nieuwe Panasonic S modellen, maar dit is toch een van de mooiste elektronische zoekers van dit moment: groot, gedetailleerd, contrastrijk en perfect vertekeningsvrij. Met een zoeker als deze, wordt de overstap van een spiegelreflex naar de Z6 een stuk gemakkelijker. Hij heeft een hoge verversingsgraag van 60 beelden per seconde. Het enige moment dat de zoeker het een beetje af laat weten, is als je opnames maakt in de hoogste stand met live beeld. Dan houdt hij het verversen niet vol en krijg je p een gegeven moment een ouder beeld te zien, waardoor het lastig is om bewegende onderwerpen te volgen. Het achterscherm heeft een resolutie van maar liefst 2,1 megapixel en is aanraakgevoelig. Je kan er zowel je autofocuspunt mee selecteren als de menu’s bedienen. Ook kan je via de touchmogelijkheid makkelijk door je beelden bladeren en inzoomen op gemaakte foto’s. Wat wel een gemis is, is dat je niet je autofocuspunten kan verleggen terwijl je de camera aan je oog hebt. Je bent dan aangewezen op de joystick. Die werkt prima, maar je moet dan wel al je autofocuspunten door. Een touchscreen is vaak gewoon sneller. Het scherm is kantelbaar voor opnames vanuit hoge of lage standpunten, maar alleen als je de camera horizontaal houdt. Het scherm is niet draaibaar en je kan hem dus ook niet gebruiken voor vloggen of selfies.

Beeldkwaliteit

De 24 megapixel BSI sensor van de Nikon Z6 is een uitstekende sensor. De sensor heeft een antialias filter. Dat kost een klein beetje scherpte, maar zorgt ook voor minder moire in opnames. Concurrenten als de Sony A7 III en de Canon EOS R hebben ook zo’n filter. Wat dat betreft doen ze niet voor elkaar onder. Hoewel de resolutie van de Z6 een stuk lager is dan van de Z7, zal je daar in de dagelijkse praktijk niet veel van merken. In combinatie met de nieuwe S-objectieven kan je met de Z6 bijzonder scherpe en gedetailleerde opnames maken die je moeiteloos flink groot kan laten printen. Voor veel fotografen is het meer dan genoeg.

 DSC0004

Dynamisch bereik

De sensor van de Nikon Z6 komt in grote lijnen overeen met die van de Sony A7 III. Het dynamisch bereik van de Z7 doet daar vrijwel niet voor onder, al kunnen er bij extreme opheldering van de donkere partijen strepen in het beeld ontstaan.  De pixels die worden gebruikt voor de fasedetectie zouden hier de oorzaak van zijn. Die worden immers niet gebruikt voor het registreren van beeldinformatie.   je zal het alleen zien als je extreme beeldbewerking toepast. In onze praktijktesten zijn we ze niet tegen gekomen. Het betekent wel dat het bruikbare dynamische bereik van de Z7 net iets lager is dan dat van de Sony A7 III. Het dynamisch bereik is wel weer iets groter dan van de Canon EOS R.

Ruis

De Nikon Z6 beschikt over lage ruisniveau’s. Op ISO 100 zie je er  niets van en wanneer je goed belicht krijg je er ook op 200 en 400 ISO nauwelijks last van. Net als de Sony A7 III beschikt de Nikon Z6 over Dual Gain technologie. Bij ISO800 krijgt de camera een extra versterking van het signaal. HIerdoor wordt de ruis nog verder verminderd.

Video

De Nikon Z6 kan net als de Z7 filmen in full HD tot 120 beelden per seconde en in 4K tot 30 beelden per seconde. De Z6 beschikt zowel focus peaking als een waarschuwing voor overbelichting. En dat deze Z6 een serieuze hybride camera is, blijkt uit het feit dat je kan filmen in 10bit 4:2:2 in N-log en dat je dat kan uitsturen via de HDMI uitgang. Een verschil met de Z7 is dat de Nikon Z6 voor 4K video in full frame gebruik maakt van de hele sensor en de extra pixels benut om de beelden te oversampelen. Hierdoor is de kwaliteit in 4K hoger dan bij de Z7, die in de full frame niet alle pixels gebruikt.  De Z6 beschikt  zowel focus peaking als een waarschuwing voor overbelichting. Helaas kan je maar een van de twee tegelijk gebruiken. Op de Nikon Z6 kan je gebruik maken een het N-log profiel voor de meest flexibele nabewerking. Zelfs registratie van Tijdcode is mogelijk, wat handig is als je met meerdere camera’s filmt. Slowmotion kan ook, door op te nemen met 120 beelden per seconde in full HD (1080x 1920). Uiteraard beschikt de Z6ook over een ingang voor een koptelefoon en een microfoon. Wil je filmen met een Nikon, dan is dit de camera die je moet hebben.

 DSC0128

Autofocus

De Nikon Z6 beschikt over minder fasedetectie autofocus punten dan de Z7. Maar verder werkt het systeem precies hetzelfde.  De autofocus in S-AF is heel precies en snel. Omdat de scherpte wordt gemeten op de sensor, hoef je objectieven ook niet te calibreren. Met een spiegelloze camera heb je immers geen last van front of back focus. Het autofocussysteem kan gebruik maken van gezichtsherkenning en dat werkt over het algemeen goed. Nikon komt met een firmware update die ook oog-detectie mogelijk maakt. Continue autofocus werkt op de Z6 goed, tot de maximale snelheid van 5,5 beelden per seconde waarbij de Z6 nog kan scherpstellen. Wel heeft de camera moeite om het onderwerp vast te houden en schiet het AF-punt regelmatig naar de achtergrond. Hierdoor mis je met de Z6 toch regelmatig de juiste opname bij sportfotografie. De Nikon Z6 stelt goed scherp bij weinig licht, maar het helpt dan wel om een lichtsterk objectief te gebruiken of het diafragma zover mogelijk te openen. Bij voldoende licht is de Z6 sneller dan bijvoorbeeld de Nikon D5. Bij weinig licht heeft de Nikon Z6 wel beduidend meer tijd nodig. De autofocus werkt net zo goed voor video als voor fotografie en dat is een groot verschil met de spiegelreflex modellen van Nikon. Die gebruiken voor video een contrastdetectiesysteem dat inmiddels erg gedateerd aanvoelt. De fasedetectie autofocus op de sensor van de Nikon Z6 werkt in video net zo goed als voor fotografie, en dat maakt een enorm verschil als je wilt filmen met autofocus.

288145 Z7 Z6 24 70 4 front34r 1a5cbb original 15349605251

Bijzondere mogelijkheden

Een bijzondere functie is dat de autofocusring van de Nikon S objectieven programmeerbaar is als je deze niet voor het bijregelen van de autofocus wilt gebruiken. Je kan hem dan gebruiken voor het kiezen van het diafragma of het instellen van de belichtingscorrectie. Zodra je het objectief overschakelt van AF naar MF, vervalt deze functie en wordt de scherpstelring gewoon weer scherpstelring. Dit gaat niet zo ver als de extra programmeerbare ring op de Canon EOS R, maar het is een leuke mogelijkheid.

beeldstabilisatie

De Nikon Z6 heeft net als de Sony A7 reeks ingebouwde beeldstabilisatie en dat onderscheid hem van de spiegelloze camera’s van Canon. Dankzij die beeldstabilisatie kan Nikon het zich veroorloven om de net aangekondigde Nikon S-line objectieven niet te voorzien van ingebouwde stabilisatie. En dat moet het ontwerpen toch een stuk makkelijker maken. Het betekent ook dat oudere Nikon objectieven zonder beeldstabilisatie die met een adapter op de Nikon Z6 worden gebruikt, ook ineens gestabiliseerd zijn. En dat is toch een mooie upgrade. De stabilisatie werkt over vijf assen, en dat zijn er twee meer dan met beeldstabilisatie in een objectief mogelijk is. We hebben de effectiviteit  van het systeem inmiddels kunnen testen met de Nikon 24-70 f/4 S en vonden een winst van zo’n vier tot vijf stops. Dat is een erg goed resultaat.

Nikon Z6 In de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z6 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

NikonZ6 Viewfoto3840

Conclusie Nikon Z6 test

De Nikon Z6 is een hele fijne camera om mee te werken. Hij ligt lekker in de hand en alle knoppen zitten waar ze horen te zitten. Het menusysteem is voor iedere Nikon gebruiker ook direct vertrouwd. Vergelijken we de Z6 met de Nikon D750 en de Sony A7 III, dan verslaat hij de spiegelreflex met gemak en zit hij dicht bij de marktleider op het gebied van spiegelloze fullframe camera’s. En dat is een enorme prestatie. Wat je met de Z6 krijgt is alle voordelen van Nikon in een veel kleinere, lichtere en draagbaardere verpakking. De camera heeft een uitstekende elektronsiche zoeker die bijna iedere DSLR-gebruiker zou moeten kunnen overtuigen en de beeldkwaliteit die je met deze camera kan halen is uitstekend. De Nikon Z6 is een hele goede allround camera die een goede keus is voor een hele brede doelgroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in