Test Nikon 1 18.5mm f/1.8 (Nikon 1 / CX)

0

De Nikon 1 18.5 mm f/1.8 is het Nikon 1 equivalent van de universele standaardlens. De 50mm standaardlens is populair bij veel bezitters van een spiegelreflexcamera, onder andere vanwege de aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. En ook omdat de beeldhoek van een standaardlens ongeveer overeenkomt met wat we zien. De Nikon 1 18.5 mm f/1.8 is een schattig klein en licht (70 gram) lensje, met een aantrekkelijke aanschafprijs. Hoe zit het met de beeldkwaliteit van dit charmante stukje optiek? 

Nikon185

Nikon 1 18.5mm f/1.8 & Nikon V2

Alle fabrikanten van compacte systeemcamera’s doen hun best om zo snel mogelijk vanaf de introductie van het systeem een compleet lenzenpakket aan te bieden. De Nikon 1 18.8 mm f/1.8 werd in september 2012 geintroduceerd als aanvulling op de eerder verschenen zoomlenzen zoals de Nikon 10-30 mm, Nikon 30-110 mm of de Nikon 10-100mm. Dit is het eerste Nikon 1 objectief met een vast brandpunt. Inmiddels is er een nog lichtsterker objectief met een vast barndpunt, de Nikon 32mm f/1.2, bijgekomen in de Nikon 1 serie. 
Nikon185mm

Bouw en autofocus

 

De bouwkwaliteit van de Nikon 18.5 mm f/1.8 is zoals we van de overige Nikon 1 objectieven gewend zijn: het zit allemaal goed in elkaar en is mooi vorm gegeven. De Nikon 1 18.5 mm is met een maximale vergrotingsfactor van 0.12 (rekening houdend met de cropfactor heb je dezelfde beeldhoek als een 50 mm met een vergrotingsfactor van 0.33.

Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Gezien de hoge lichtserkte is dat ook niet zo erg.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Qua lichtafval presteert de Nikon 18.5 mm net zo goed als de meeste standaardlenzen op een spiegelreflexcamera. Bij volle opening kan de lichtafval soms zichtbaar zijn, maar in jpg bestanden zal het vrijwel nooit storend aanwezig zijn. In RAW bestanden is dat wel het geval, maar dan is lichtafval is eenvoudig softwarematig te corrigeren. In Photoshop en Lightroom zitten goede lenscorrectieprofielen, die ook corrigeren voor vervorming. Al na 1 stop diafragmeren, dus vanaf f/2.8, is de lichtafval verwaarloosbaar.

Vignet

sampleimage

Nikon 1 18.5mm f/1.8 @ f/5, 1/1600, 200 ISO

Vervorming

De meeste Nikon 1 fotografen kiezen waarschijnlijk voor jpg bestanden. Dan zal je in de praktijk nooit last hebben van vervorming. Bij het ontwerp van de Nikon 18.5 mm heeft Nikon een lagere prioriteit gegeven aan het voorkomen van vervorming, omdat deze door de camera in jpg bestanden goed wordt gecorrigeerd en moderne RAW converters ook op eenvoudige wijze de vervorming kunnen corrigeren. Dat lijkt mij een terechte keuze. Veel andere fabrikanten van compacte systeemcamera’s, zoals Fuji, Olympus, Panasonic en Samsung kiezen voor eenzelfde strategie.

Distortion

Overstraling

 

In vergelijking met veel 50mm standaard objectieven voor spiegelreflexcamera’s is overstraling een relatief zwak punt van het Nikon 1 systeem. Zolang er geen sterke lichtbron in beeld is, heb je geen last van overstraling. Pas bij het maken van nachtopnames met een straatlantaarn in beeld of bij opnames recht tegen de zon in, kunnen er duidelijk zichtbare nevenbeelden ontstaan.

flare

Scherpte

 

Al vanaf volle opening levert deze standaardlens een hoge scherpte, ook in vergelijking met standaardlenzen op spiegelreflexcamera’s.
Dat de scherpte al bij volle opening hoog is, is prettig, want hierdoor wordt het bruikbare bereik van dit objectief relatief groot ten opzichte van de andere Nikon 1 lenzen. Voor het Nikon 1 systeem is de Nikon 1 18.5 mm, op de Nikon 32mm f1.2 na, de beste keuze als je wilt spelen met achtergrondonscherpte. Maar verwacht hiervan geen wonderen, want de totale scherptediepte bij volle opening bedraagt een halve meter als je scherpstelt op een afstand van 2 meter. Dat komt overeen met f/4 bij een 50mm lens op een camera met een volformaat sensor.
Vanaf diaframa 11 neemt de scherpte zichtbaar af, als gevolg van diffractie. Geen probleem, want omdat de scherptediepte van het Nikon 1 systeem groot is, hoef je niet verder te diafragmetren dan f/8.

Resolutie

sampleimage2

Nikon 1 18.5mm f/1.8 @ f/4, 1/320, 400 ISO

Chromatische aberratie

 

Chromatische aberratie zal in de praktijk geen probleem zijn. In jpg bestanden zal je nooit zichtbare chromatische aberratie tegenkomen, In RAW bestanden kan je in de uiterste hoeken een heel klein paars randje tegenkomen, maar ook die is eenvoudig weg te werken als je een keer een hele grote vergroting wilt maken.

In jpg bestanden wordt chromatische aberratie door de camera gecorrigeerd. Hiernaast zie je een 100% beelduitsnede van de worst case qua chromatische aberratie die we tijdens de test zijn tegen gekomen.

 

Beweeg je muis over de afbeelding.

CAjpg

Bokeh

De kwaliteit van de achtergrondonscherpte (mooi egaal vs onrustig) wordt bepaald door een combinatie van het lensontwerp en scherptediepte. Voor de scherptediepte geldt: hoe groter de sensor, des te kleiner de scherptediepte, des te mooier de bokeh. Qua scherptediepte komt dit objectief overeen met een 50 mm f/4 objectief op een camera met een volformaat sensor. Verwacht dus geen wonderen.
Wel is de Nikon 18.5 mm is één van de beste objectieven uit het Nikon 1 assortiment als je wilt spelen met achtergrondonscherpte. Alleen de – veel duurdere – Nikon 32 mm f/1.2 overtreft de Nikon 18.5mm qua bokeh.

bokeh2
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon 18.5mm f/1.8 test met Nikon V2

NikonV1plus185mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit: vergelijkbaar met een standaardlens op een spiegelreflexcamera
  • Compact formaat
  • Hoge lichtsterkte
  • Mooie bokeh

Nadelen

  • Gevoelig voor overstraling

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Het Nikon 1 systeem biedt een bijna volwassen range van bijbehorende objectieven, waarbij de Nikon 18.5mm één van de troeven kan zijn die de gevorderde fotograaf kan overhalen om van een compactcamera naar een Nikon 1 over te stappen. Qua bouwkwaliteit, beeldhoek en beeldkwaliteit (scherpte, lichtafval, vervorming en chromatische aberratie) is de Nikon 18.5 mm vergelijkbaar met een standaardlens op een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor. Kies een diafragma tussen f/1.8 en f/5.6 en fotografeer er op los. Je komt, mede dankzij de snelle AF van Nikon 1 camera’s, gegarandeerd met mooie opnames thuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in