
De Nisi Close Up Lens Kit is een converter die je op je objectief kan schroeven en waarmee je, afhankelijk van het objectief, tot 1:1 macrofoto’s kan maken. Het is veel goedkoper en kleiner dan een echt macro-objectief, maar de resultaten zijn goed.
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
TESTRESULTATEN NISI Close Up Lens Kit: |
|
VOORDELEN |
Nadelen |
|
|
De Nisi Close Up Lens Kit is een ideale instap in de macrowereld
De Nisi Close Up Lens Kit is voorzetlens die je op de voorzijde van je objectief kan schroeven en waarmee je je onderwerp flink kan vergroten. Met een 200mm objectief op een fullframe camera kom je al bijna op 1:1. Het is een gemakkelijke en relatief goedkope manier om macrofoto’s te maken. De klassieke manier om een niet-macro-objectief te veranderen in een macro is het gebruik van tussenringen. Over het algemeen zijn die lastiger in het gebruik. Je moet namelijk steeds het objectief van de camera halen om ze te plaatsen en in het veld wil je dat niet altijd. Ook verlies je door het gebruik van tussenringen flink wat licht en beeldkwaliteit. Je maakt de afstand van de sensor tot het objectief namelijk groter dan waarvoor het ontworpen is. Veel van het geprojecteerde licht valt hierdoor niet meer op de sensor en door de extra vergroting worden lensfouten beter zichtbaar. Met een close up lens heb je hier geen last van, omdat het beeld al vergroot wordt voor het op de frontlens van je objectief valt. Ook is het sneller en makkelijker om een filter op je objectief te schroeven dan om een tussenring te bevestigen. Voor grote objectieven is er een 82mm versie en sinds kort is er ook een kleinere en goedkopere 58mm uitvoering die met step up ringen zelfs op een aantal objectieven met 67mm filterdraad te gebruiken is.
De Nisi Close Up Lens Kit is niet uniek. Andere leveranciers van dit soort close up lenzen zijn Marumi en Raynox . De Nisi is – net als de Marumi – maar in een sterkte leverbaar, met een +5 dioptrie. De Raynox filters zijn er in 2 uitvoeringen: de 150 en de 250. Die laatste heeft meer vergroting, maar ook duidelijk meer last van verlies aan scherpte richting de randen. De Raynox filters hebben we eerder getest en we waren heel tevreden met de resultaten. De De Nisi Close Up Lens Kit is echter net weer een stapje beter. De Nisi er maar in een sterkte, maar je kan heel makkelijk met de vergrotingsmaatstaf spelen als je werkt met een (tele)zoomobjectief. Een andere optie is natuurlijk om de Nisi te gebruiken met een macro-objectief om een nog grotere vergroting dan 1:1 te krijgen.
Bouw
De Nisi Close Up Lens Kit is een degelijk gebouwde voorzetlens. Er zitten geen bewegende delen in of aan. Zolang je ze niet hard op een ruwe ondergrond laat vallen, kan er eigenlijk niets aan kapot. De 82mm versie weegt met 205 gram best wel wat. Deze is gemaakt om gebruikt te worden op grotere objectieven en dat extra gewicht valt dan wel weer mee. De 58mm versie is vanzelfsprekend een stuk kleiner en lichter en dus fijner om mee het veld in te nemen of bij je te steken voor een lange reis. De Nisi Close Up Lens Kits bestaan uit twee achromatische, gecoate glaselementen. Dat verklaart het gewicht. Goedkope, enkelvoudige close up-lenzen zijn uiteraard veel lichter, maar halen bij lange na niet de kwaliteit die je met de Nisi Close Up Lens Kit haalt en zijn over het algemeen de moeite van het aanschaffen niet waard.
De voorzetlens kan je direct op het objectief schroeven of je kan ervoor kiezen om een van de meegeleverde step-down ringen te gebruiken. Bij de 82mm worden een 67 en 72mm ring meegeleverd en bij de 58mm een 52 en 49mm ring. Ook zijn er 62 en 67mm step-up ringen voor de 58mm Nisi leverbaar. Hiermee kan de 58mm Nisi Close Up Lens Kit gebruikt worden op iedere full frame camera met macro-objectieven die langer zijn dan 50mm, zoals de Sony FE 90mm f/2.8 macro, de Nikon 105mm f/2.8 macro (beiden 62mm) en de Canon EF 100mm f/2.8 macro( 67mm).
In de praktijk


De Nisi Close Up Lens Kit vergroot het beeld dat je voor de camera hebt. Tegelijk verkleint het zowel je kortste als je verste instelafstand. Je kan dus dichterbij dan met hetzelfde objectief zonder de Close Up Lens Kit. Tegelijk komt ook je verste instelafstand – oneindig – een stuk dichterbij te liggen. Gebruik je de Nisi op een vastbrandpuntobjectief, dan ben je hierdoor beperkt in je afbeeldingsmaatstaf en de afstand tot je onderwerp. Het beste is om dan vooraf even te meten welke afstand je het beste kan gebruiken en hoe groot je onderwerp maximaal kan zijn. Dan weet je of het zin heeft om de voorzetlens te gebruiken. Makkelijker is het om met een telezoom te werken. Wij hebben de 82mm Nisi Close Up Lens Kit gebruikt in combinatie met de nieuwe Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD.
Op 200mm haalden we hiermee op de kortste instelafstand een breedte van 4,1 cm, bijna 1:1 dus, bij een afstand van 19 cm van de frontlens tot het onderwerp. Met het objectief op oneindig krijg je 5.1 cm in beeld op 52 cm afstand van de frontlens tot het onderwerp. Wil je een voorwerp fotograferen dat net iets groter is, of wil je wat meer omgeving in beeld krijgen, dan lukt dat niet op 200mm. Maar zoom je wat uit, dan kan je gemakkelijk grotere onderwerpen ook in beeld krijgen met de Nisi. Met het objectief op een brandpunt van 100mm krijg je onderwerpen van 7,o to 10,6 cm in beeld. Op de 50mm instelling varieert de grote van je onderwerp van 8,6cm op dichtbij tot 22 cm op oneindig. Zo ben je niet meer beperkt in je onderwerpsgrootte.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Nisi is werkelijk uitstekend. In de praktijk blijkt duidelijk dat de lenselementen in de Nisi Close Up Lens Kit van hoge kwaliteit zijn. Op de maximale vergrotingsmaatstaf verliep de scherpte van de Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD met de Nisi Close Up Lens Kit minder dan wanneer we de Tamron alleen gebruikten. Nu is bij macro de scherptediepte weliswaar meestal zo klein, dat je bij het fotograferen van bloemen of insecten maar een beperkt gedeelte van het onderwerp scherp krijgt en de rest onscherp wordt. Maar door de mooie, gelijkmatige scherpteverdeling van de Nisi Close Up Lens Kit kan je ook onderwerpen die wel vlak zijn goed fotograferen zonder groot verloop. Een echte macro doet dat natuurlijk nog beter en voor reproducties zouden we die zonder meer de voorkeur geven. Maar voor onderwerpen waar minder rechte lijnen in zitten, is de kwaliteit van de Nisi uitstekend. Chromatische aberratie is met de Nisi ook vrijwel afwezig.


Het grappige van het werken met de NISI is dat je met een zoomlens dezelfde afbeeldingsmaatstaf kan halen met de Close Up Lens Kit als zonder. Zonder de NISI moet je het zoomobjectief echter volledig inzoomen en de kortste instelafstand gebruiken. Je komt dan meestal in een zone waar zo’n objectief niet optimaal gecorrigeerd is. Hetzelfde onderwerp kan je met de NISI even groot fotograferen met het objectief ergens in het midden van zijn zoombereik en met de scherpstelling op bijvoorbeeld twee meter. De zoom presteert dan duidelijk beter en de NISI zorgt ervoor dat het onderwerp toch flink groot in beeld komt en met een betere kwaliteit dan zonder de Close Up Lens Kit. Je kan dit duidelijk zien bij bovenstaande foto’s die genomen zijn met de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD. De NISI vormt een ideale combinatie met een alles-in-een zoom als deze Tamron. De Tamron biedt vrijwel alles behalve extreme groothoek en macro. Met de Nisi Close Up Lens Kit erbij is macro ook geen probleem meer en heb je een compacte en veelzijdige oplossing voor macrofotografie bij de hand.
Conclusie test Nisi Close Up Lens Kit
Met een all-in-one zoom of telezoom kan je met de Nisi Close Up Lens Kit heel flexibel werken.
De Nisi Close Up Lens Kit is een kwalitatief goede en betaalbare oplossing voor iedere fotograaf die weleens wat macro wil fotograferen, maar geen zin of geld heeft om een macro-objectief mee te nemen of aan te schaffen. De beeldkwaliteit is uitstekend en de prijskwaliteitverhouding is heel goed. En met een all-in-one zoom of telezoom kan je er heel flexibel mee werken.