
Voor 2012 stond Sigma voornamelijk bekend als fabrikant van een heel breed palet van aantrekkelijk geprijsde, maar geen state-of-the-art objectieven, voor diverse cameramerken. In 2012 kondigde Sigma op de PhotoKina een nieuwe ontwerpfilosofie aan voor Sigma lenzen. Daarna veranderde Sigma’s imago, dankzij de “Sigma Global Vision“, van prijsvechter naar “State of the Art”.
Wat maakt een merk uniek?
Ieder merk heeft een eigen karakter. Soms leidt dat tot unieke producten, met een voor dat merk kenmerkend DNA. Omdat de scores van onze testen zijn gebaseerd op meetresultaten, worden niet-meetbare eigenschappen in de eindscores onderbelicht. Daarom doen we een poging om, uitgaande van onze praktijktesten, het DNA van een paar merken te beschrijven.Zie ook:
Sigma Corporation is opgericht in 1961 door Michihiro Yamaki, de vader van de huidige CEO, Kazuto Yamaki. Het is een echt familiebedrijf en dat vindt je terug in de manier waarop Sigma zijn productie heeft georganiseerd. Het hoofdkantoor van Sigma is gevestigd in Asao, in de buurt van Tokyo. De productie vindt echter plaats in Bandai, meer naar het noorden. Sigma heeft, anders dan vrijwel alle andere Japanse fabrikanten, enkel fabrieken in Japan. Sigma voelt niet alleen een sterke verantwoordelijkheid voor de eigen werknemers, maar ook voor alle lokale toeleveranciers, en dat maakt het bedrijf uniek.
In 2012 kondigde Sigma een complete herstructurering van het objectieven aanbod aan. Alle nieuwe objectieven zouden voortaan in drie categorieen gaan passen: Contemporary, Sports en Art. Iedere categorie staat voor een specifieke gebruikersgroep. Van veeleisende studio, landschap en portretfotografen tot sport- en natuurfotografen en reis- en reportagefotografen.
SIGMA ART
De Art objectieven zijn gemaakt om tegemoet te komen aan de wensen van fotografen die op zoek zijn naar een bijzondere beeldkwaliteit. De objectieven zijn bedoeld voor high end fotografie, zowel in de studio als op locatie. In deze serie vinden we de meest lichtsterke korte teleobjectieven voor portretfotografie met weinig scherptediepte en lichtsterke groothoeken voor astrofotografie met korte sluitertijden en hoge beeldkwaliteit.
Sigma Art: Wereldkampioen Zoomlenzen En Vaste Brandpunten
Vrijwel alle objectieven in de ART-serie kunnen wedijveren met de beste van andere fabrikanten. Maar sommige objectieven gaan nog een stap daar voorbij en bieden mogelijkheden die je niet bij andere objectieven vindt. Voor APS-C DSLR camera’s maakt SIGMA bijvoorbeeld 2 unieke zoomlenzen: de SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM Art en de 50-100mm f/1.8 DC HSM Art. Beide objectieven hebben een lichtsterkte die niemand anders biedt. De beeldkwaliteit van deze objectieven is uitmuntend en de vaste diafragmawaarde over het hele bereik maakt ze ook heel populair bij filmers. Een bijzondere groothoekzoom voor full frame DSLR’s is de 24-35mm f/2 DG HSM Art. Wie liever werkt met vaste brandpunten of op zoek is naar nog meer lichtsterkte kan zijn har ophalen aan unieke lenzen als de 14mm f/1.8 DG HSM Art en de 20mm f/1.4 DG HSM Art. Voor portretfotografen is er een 105mm f/1.4 DG HSM Art die niet alleen extreem lichtsterk is, maar ook nog eens bijzonder goed bij volle opening en die een prachtige onscherpte in de achtergrond kan geven.
Sigma Contemporary lenzen
De objectieven in de Contemporary serie zijn gemaakt met het oog op draagbaarheid. Ze zijn lichtgewicht en compact, zonder dat dit ten koste gaat van een hoge optische kwaliteit. In deze serie vind je vooral standaardzooms, telezooms en zooms met een hoog zoombereik. Deze objectieven zijn idaal voor bijvoorbeeld reis- en landaschapsfotografie.
Sigma Sports lenzen
In de Sports serie vinden we objectieven met een hoge beeldkwaliteit en vaak ook een hoge lichtsterkte. Het zijn vrijwel allemaal wat langere telezoomlenzen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor sportfotografie, maar ook andere bijzondere toepassingen als het fotograferen van vogels of wild in de natuur en vliegtuigen op luchtshows. De objectieven zijn goed weerbestendig zodat ze onder alle omstandigheden gebruikt kunen worden. Daarnaast beschikken ze ook over Focus Limiters voor het beperken van het scherpstelbereik en over de mogelijkheid om de autofocussnelheid aan te passen.
Sigma Mount Conversie
Sinds 2013 biedt Sigma gebruikers van objectieven die onder de Global Vision vallen, een unieke service aan: de Sigma Mount Conversion. Hiermee kan je je Sigma objectief van een andere vatting laten voorzien als je van systeem wisselt. Uiteraard moet het dan wel een vatting zijn die oorspronkelijk ook al voor het objectief beschikbaar was. Zo kunnen gebruikers van spiegelreflex objectieven hun vatting laten wisselen naar Sigma, Sony (A-vatting), Pentax, Nikon of Canon. Spiegelloze objectieven kunnen van Sony E naar Micro Four Thirds worden omgebouwd, of andersom natuurlijk. Vermoedelijk zullen daar in de nabije toekomst ook wel conversies naar Canon RF en Nikon Z bij komen. De service geldt niet voor teleconverters en USB-docks.
Sigma USB dock
Een bijzonder accessoire dat je niet vindt voor objectieven van de fabrikanten, is de SIGMA USB Dock. Hiermee kan je meerdere functies van de SIGMA objectieven naar je hand zetten en optimaliseren. Ook kan de autofocus heel nauwkeurig worden aangepast om kleine afwijkingen in de scherpstelling te corrigeren. Dit kan ook op veel camera’s, maar vaak dan maar voor een brandpunt en op een scherpstelafstand. Dat is heel beperkt en zeker bij zoomobjectieven heb je er maar weinig aan. Met de SIGMA USB Dock kan je de scherpstelling aanpassen op meerdere afstanden per brandpunt en voor meerdere brandpunten per objectief.
FOVEON
Naast objectieven maakt SIGMA ook camera’s en daar gebruiken ze een hele bijzondere sensor voor: de Foveon sensor. De huidige modellen, de SD Quattro en de SD Quattro H hebben beide SIGMA’s eigen SA vatting. Het verschil tussen beide modellen is de maat van de sensor. Die van de standaard SD heeft een APS-C sensor met 19,6 megapixels. Het H model heeft een iets grotere APS-H sensor met 25,5 megapixel. Het bijzondere van de Foveon sensoren is dat ze niet gebruik maken van een Bayer patroon, waarbij een enkele pixel maar een kleur (rood, groen of blauw) kan registreren en de overige kleuren moeten worden berekend met informatie van omliggende pixels. Bij de Foveon sensoren bestaat iedere pixel uit meerdere lagen en registreert elke pixel zowel rood, groen als blauw. Hierdoor is de scherpte per pixel hoger dan bij conventionele sensoren met een Bayer patroon.Volgens Sigma is de scherpte wel twee keer zo hoog en mag je Foveon sensoren vergelijken met Bayer sensoren met een twee keer zo hoog pixel aantal.
L-ALLIANCE
De samenwerking met Leica en Panasonic is een heel nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Sigma. Samen vormen ze de L-Alliance, een naam die ze ontlenen aan de L-vatting die Leica al enige jaren gebruikt voor hun spiegelloze SL en TL syteemcamera’s. Panasonic gaat zijn eigen spiegelloze full frame systeemcamera’s maken met L-vatting en Sigma gaat vooral objectieven maken met een L-bajonet. Wat de toekomst precies gaat brengen is nog ongewis. Maar op photokina 2018 vertelde de CEO van Sigma, Kazuto Yamaki, bij de introductie van de L-alliance, dat het in ieder geval ervoor gezorgd heeft dat Sigma niet doorgaat met de ontwikkeling van camera’s met de eigen SA-vatting. Wellicht betekent dat, dat we in de toekomst ook een Sigma met L-bajonet en misschien wel een (full frame) Foveon sensor kunnen verwachten. Zover is het nog niet, maar dromen mag je er natuurlijk wel over. In ieder geval wordt het L-systeem in ieder geval snel een compleet en volwassen systeenm dankzij de objectieven van Leica, Panasonic en – uiteraard – Sigma.