Tokina DNA

0

Tokina is gespecialiseerd in objectieven. De oorsprong van Tokina gaat terug tot de Tokyo Optical Equipment Manufacturing, opgericht in 1950. De naam Tokina wordt pas sinds 1971 gebruikt. Tokina is een onderdeel van een conglomeraat, waartoe ook Kenko en glasfabrikant Hoya behoren. Hoewel Tokina dus geen hele grote fabrikant is, heeft het bedrijf  wel een indrukwekkende dosis kennis in huis.

Tokina: Specialist in groothoek zooms

Wat maakt een merk uniek?

Ieder merk heeft een eigen karakter. Soms leidt dat tot unieke producten, met een voor dat merk kenmerkend DNA. Omdat de scores van onze testen zijn gebaseerd op meetresultaten, worden niet-meetbare eigenschappen in de eindscores onderbelicht. Daarom doen we een poging om, uitgaande van onze praktijktesten, het DNA van een paar merken te beschrijven.

Zie ook:

Wat Tokina bijzonder maakt, is dat het niet zoals veel andere fabrikanten van ‘vreemdmerk’ objectieven een heel breed scala aan lenzen heeft. Bij Tokina vindt je geen uitgebreid aanbod met bijvoorbeeld een serie 18-tot-iets zoomlenzen voor APS-C of telezooms.
De enige telezoom van Tokina voor fotografie is de AT-X 70-200 F4 PRO FX VCM-S voor full frame. Een uitstekende, superscherpe en oerdegelijk uitgevoerde telezoom met een lichtsterkte van f/4 en beeldstabilisatie. Tokina maakt objectieven voor veel verschillende camerasystemen. Waar camerafabrikanten opnames van hun eigen objectieven al in de camera kunnen corrigeren, zijn de lenzen van Tokina zo ontworpen dat ze ook zonder lenscorrecties al een hele goede kwaliteit halen. In onze testen scoorden ze vrijwel zonder uitzondering allemaal bijzonder hoog op scherpte, vertekening en de afwezigheid van lensfouten.
Een objectief dat in een lijstje van bijzondere lenzen niet lijkt te passen, is de Tokina AT-X 24-70 f/2.8 PRO FX. Vrijwel ieder merk heeft immers een 24-70mm f/2.8 in het assortiment? Maar de 24-700 f/2.8 van Tokina wijkt wel af van de meeste andere. Het is gebouwd als een tank en het beschikt over een focus clutch, waarmee je snel schakelt tussen AF en handmatig scherpstellen. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie en de autofocus is een fractie trager dan bij de objectieven van Nikon en Canon. Daar staat tegenover dat het in onze test wel nauwkeuriger bleek scherp te stellen dan de concurrentie. Tokina heeft met dit objectief dus eigen keuzes gemaakt en andere prioriteiten gesteld. Zo heeft het objectief een extra grote, opvallend vlakke frontlens. Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat het objectief heel weinig last heeft van vignettering. Ook is het bokeh bijzonder fraai. We hebben het objectief getest op een 50 megapixel camera. Bij die resolutie tonen veel objectieven hun tekortkomingen. Maar de Tokina AT-X 24-70 f/2.8 had er geen enkele moeite mee en scoorde erg goed.

Een ander kenmerk van Tokina objectieven is de oerdegelijke mechanische constructie. Tokina gebruikt nog steeds veel metaal in zijn objectieven en de afwerking is uitstekend. Knap is dat Tokina die ouderwetse degelijkheid kan combineren met goede optische ontwerpen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt. Ten opzichte van vergelijkbare objectieven van de verschillende camerafabrikanten zijn de Tokina’s relatief goedkoop. Nog degelijker zijn de cinemalenzen van Tokina. Deze zijn niet alleen voorzien van een vertanding op de verschillende instelringen voor het aansluiten van bijvoorbeeld een follow-focus, maar de behuizing en scherpstelling zijn ook aangepast om in een zware productie omgeving goed te presteren. Een bijzonderheid op de autofocus objectieven van Tokina is de focus clutch. Er was een tijd dat Tokina de enige was die dit systeem toepaste, maar inmiddels heeft ook Olympus het overgenomen voor een aantal van hun Pro objectieven. Met een focus clutch kan je gemakkelijk van autofocus naar handmatig scherpstellen wisselen door de scherpstelring eenvoudig naar achter te trekken. Duw je hem weer naar voren, dan stelt het objectief weer automatisch scherp.

Bijzondere objectieven: Typisch Tokina

ATXM100pro

Waar Tokina zich helemaal in onderscheidt, is het maken van uitstekende, aantrekkelijk geprijsde groothoekobjectieven. Met name groothoekzooms. Tokina maakt als echte groothoekspecialist een aantal bijzondere objectieven die je bij geen enkel ander merk aantreft. Een uniek objectief is de nieuwe AT-X PRO DX 14-20 f/2.0. Dit is een superlichtsterke zoom voor camera’s met een crop sensor. Geen enkel ander merk biedt een zoom met zoveel groothoek met deze lichtsterkte. We hebben het objectief in 2016 getest en waren erg onder de indruk van de hoge scherpte, de lage vignettering en de relatief geringe vertekening. Wat extra opviel was het mooie bokeh en dat is iets dat je niet snel verwacht bij een groothoekzoom. Maar ja, dit is er dan natuurlijk wel een met een bijzonder hoge lichtsterkte.

Fisheye zoom

Een ander bijzonder objectief, dat inmiddels wat navolging heeft gekregen, is de Tokina AT-X DX 10-17 f/3.5-4.5. Dit is een fisheye zoomlens. Inmiddels heeft bijvoorbeeld Canon dit voorbeeld gevolgd met een veel duurdere Fisheye zoom, maar Tokina was destijds de eerste fabrikant met een fisheye waarmee je kon zoomen. Het is een lekker compact objectief dat zowel op crop sensoren als full frame sensoren gebruikt kan worden. Vanaf 12 mm krijg je zelfs op full frame het hele beeld gevuld. Tijdens de test bleek het objectief niet alleen scherp, maar ook verrassend ongevoelig voor tegenlicht.

Tokina Cine lenzen

Van een heel andere orde is de Tokina AT-X 16-28 T3.0 CINEMA PRO FX. Tokina heeft een reeks aan Cinelenzen, maar we hebben er maar een getest. Dit is een beest van een cinemalens, waarmee je alleen al veel indruk maakt zodra je hem op de camera zet. Het objectief weegt maar liefst anderhalve kilo, maar het voelt dan ook alsof je er gemakkelijk met een auto overheen zou kunnen rijden zonder dat er iets kapot gaat. Van dit objectief is er ook een f/2.8 versie met autofocus voor fotografisch gebruik. De cinelens is echter speciaal ontwikkeld om bijvoorbeeld focusbreathing tegen te gaan. We hebben in de praktijk kunnen constateren dat dat inderdaad werkt en dat ook het bokeh van dit objectief erg mooi is, ondanks de grote beeldhoek. Verder blinkt dit objectief uit op het gebied van beeldkwaliteit. Video opnames zijn lastiger te corrigeren dan foto’s, daarom is een objectief zonder aberraties en andere narigheid erg gewild. En dat is precies wat deze AT-X 16-28 T3.0 levert, een prachtig schoon en scherp beeld.

Een van de weinige langere objectieven die Tokina maakt, en die eigenlijk alleen al daarom de moeite van het vermelden waard is, is de Tokina AT-X PRO D 100 f/2.8 macro. Dit is niet voor niets al jarenlang een verkoopsucces, want dit is een fantastisch scherpe macro, met een al even scherp prijskaartje. Een echte aanrader voor macrofotografen, maar natuurlijk ook prima bruikbaar als tele- of portretlens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in