Test Olympus 7-14mm f/2.8 vs Panasonic 7-14 mm f/4

0
Compare

Titanenstrijd tussen twee ukkies

Olympus 7-14mm f/2.8 vs Panasonic 7-14mm

Een paar jaar geleden verraste Panasonic vriend en vijand met de introductie van de Panasonic 7-14 mm f/4. Ten eerste verviel hiermee het argument dat er geen echte groothoek objectieven te koop zijn voor camera’s met een kleinere sensor dan de traditionele 24 x 36 mm. De Panasonic 7-14 mm f/4 heeft een beeldhoek die overeenkomt met de beeldhoek van een 14-28 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Bovendien overtuigde de Panasonic 7-14 mm met een verschrikkelijk hoge beeldkwaliteit: geen zichtbare vervorming of chromatische aberratie. Tegelijkertijd een hoge scherpte vanaf volle opening. Je valt van je stoel als je ziet hoe licht en compact deze groothoekzoom is in vergelijking met een groothoekzoom voor een spiegelreflex camera. Viel er dan niets meer te wensen over voor een fotograaf met een micro-43 camera als die een Panasonic 7-14 mm zou hebben?

Ja wel hoor. Het Panasonic 7-14 mm is niet extra afgedicht tegen stof- en spatwater (een belangrijke eigenschap voor sommige professionele gebruikers) en extra lichtsterkte (/2.8) zou nog mooier zijn dan f/4. Aan die wensen heeft Olympus gehoor gegeven met de introductie van de Olympus 7-14 mm f/2.8 PRO. Deze Olympus lens is meer nog een professioneel objectief dan de Panasonic. Je hebt het over het verschil tussen zeer goed (Panasonic) en verschrikkelijk goed (Olympus) als je de bouwkwaliteit van beide objectieven met elkaar vergelijkt. De Olympus 7-14 mm heeft een zwaardere afwerking aan de buitenkant, is extra afgedicht tegen stof- en spatwater – vorstbestendig bovendien – en biedt een vaste f/2.8 lichtsterkte over het hele zoombereik.
Hoe verhoudt de beeldkwaliteit van deze twee 7-14 mm groothoek zooms zich ten opzichte van elkaar? We zijn met de interpretatie van de testresultaten bezig, de Olympus 7-14 mm test verschijnt zeer binnenkort, maar we maken van deze gelegenheid gebruik om jullie een paar praktijkopnames voor te schotelen.

 Scherpte: dichtbij

Oly 7-14 vs Pana-7-14

7mmcompared700Al vanaf 8mm zijn beide objectieven over het hele scherpstelbereik aan elkaar gewaagd wat centrum- en randscherpte betreft. Op zeer korte afstanden (minder dan een meter) is de Panasonic 7-14 mm f/4 scherper in de extreme hoeken dan de Olympus. Maar zodra de afstand meer dan een meter is, is ook het verschil in randscherpte bij 7mm tussen beide lenzen verdwenen. Hier komen we in de Olympus 7-14 mm test nog op terug. Klik op bovenstaande opname voor een vergelijking van twee 100% beelduitsnedes van de rechterbovenhoek van een praktijkopname gemaakt op een afstand van circa 2 meter. In de onderstaande opname wint de Olympus het in de extreme hoeken van de Panasonic, als jet het beeld extreem uitvergroot (klik op de afbeelding).

700Vergelijking7mm Scherpte veraf

Af en toe krijgen we de vraag of er verschil betsaat tussen een scherptetest die uitgevoerd wordt op een afstand van een paar meter en de prestaties vaneen objectief op oneindig. In theorie bestaat er een dergelijk verschil, Als je het niet overdrijft (een macro objectief testen op oneindig, een groothoek lens testen op 50%) dan is de kans op een verschil in prestaties van een lens meestal klein over het hele scherpstelbereik en bevestigen praktijkopnames vrijwel altijd het beeld van de testkaarten. Wij kunnen geen voorbeelden uit de praktijk laten zien waar er grote verschillen zijn in scherpte op korte afstand of oneindig (als we de gevallen van front focus, back focus en foute autofocus niet meetellen). Cameralabs toont bij hun objectieftesten afbeeldingen van hun testkaartopnames en van praktijkopnames gemaakt bij oneindig. Ik ben ook daar nog geen praktijkvoorbeelden tegengekomen van verschillen in objectief prestaties op korte en lange afstand.  
Onderstaande voorbeeld is een deelvergroting uit het centrum van bovenstaande praktijkopname. Dit is het soort praktijkopnames dat we maken om de testresultaten teverifiëren. Klik op onderstaande afbeelding voor een uitvergroting.

700Vergelijking7mmCentrumBinnenkort verschijnt onze test van de Olympus 7-14mm f/2.8 en vergelijken we de Olympus 7-14 mm f/2.8 met de Panasonic 7-14 mm f/4 qua vervorming, bokeh en chromatische aberratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in