De Olympus 75mm f/1.8 werd in mei 2012, tegelijkertijd met de Olympus OM-D E-M5, geïntroduceerd. Onze Olympus 75mm test is dan ook zeker niet de eerste test die er van deze lens verschijnt. Toch is de Olympus 75 mm, zowel qua mechanische als optische eigenschappen, zo uitzonderlijk goed dat dit objectief niet in onze overzichten mag ontbreken.
Voor bestaand licht fotografen die in situaties met weinig licht terechtkomen, is de hoge lichtsterkte van deze korte telelens heel interessant. Ook kan de hoge lichtsterkte goed van pas komen om portretten te maken met een mooie achtergrondonscherpte. De grote lensopening van f/1.8 en een relatief lange brandpuntsafstand van 75mm (150 mm volformaat equivalent) vormen namelijk een ideale combinatie voor het isoleren van je onderwerp. Dat maakt deze micro-43 lens uniek.
Olympus 75mm 1.8 test met Olympus OM-D E-M5 (M-43)

De beeldhoek van de Olympus 75 mm 1.8 komt overeen met de beeldhoek van een 150 mm lens op een camera met een volformaat sensor. De scherptediepte van deze lens bij f/1.8 komt overeen met de scherptediepte van een 150 mm lens op volformaat bij f/4. Op een afstand van 2 meter bedraagt de totale scherptediepte slechts 4 centimeter. Bovenstaande GIF animatie demonstreert hoe je een onderwerp isoleert van storende elementen op de voorgrond en op de achtergrond. De Olympus 75mm één van de beste lenzen als je wilt gaan spelen met scherptediepte.
Bouw
Dit objectief is erg mooi afgewerkt en straalt klasse uit met de metalen afwerking. Helaas is het objectief niet extra beschermd tegen stof- en spatwater, wat gebruikelijk is bij professionele objectieven. Het Olympus 75 mm objectief is lekker compact voor een telelens. Het gewicht van 3 ons is relatief hoog voor een micro-43 objectief, maar de combinatie van een Olympus OM-D E-M5 met dit objectief is absoluut niet zwaar. Zeker niet in vergelijking met een qua beeldhoek vergelijkbare lens op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Een lichtsterke lens op een spiegelreflexcamera heeft al gauw een filtermaat van 77 of 82 mm. De Olympus 75mm 1.8 heeft een bescheiden filtermaat van 58mm, waarmee je tijdens straatfotografie niet op zal vallen.
Olympus 75mm 1.8 Autofocus
Autofocus verloopt snel en precies; ook bij weinig licht. Omdat de Olympus camera scherp stelt op basis van het sensor signaal, is er nooit sprake van frontfocus of backfocus. Dankzij de MSC (Movie-Still-Compatible) techniek verloopt scherpstellen vrijwel geruisloos, waardoor dit objectief ook heel geschikt is voor video.
Foto: Brendan de Clerq
Beeldstabilisatie
De Olympus 75 mm 1.8 is compatibel met alle micro-43 camera’s van Olympus en Panasonic. Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, omdat alle Olympus camera’s zijn voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie. In combinatie met een Panasonic heb je dus geen beschikking over beeldstabilisatie. We hebben al meerdere testen van de in-body beeldstabilisatie (IBIS) van Olympus gedaan en waren iedere verrast door de hoge mate van effectiviteit van de Olympus beeldstabilisatie.
Al bij een sluitertijd van 1/200 seconde kregen we scherpere opnames als we de beeldstabilisatie aanzetten. Een uit de hand geschoten opname met een sluitertijd van 1/200 seconde, bleek net zo scherp als een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/25 seconde met gebruik van de beeldstabilisatie. Een dip in de scherpte van opnames gemaakt met beeldstabilisatie met een relatief snelle sluitertijd (in dit geval rond 1/100 seconde), komen we vaker tegen bij het testen van beeldstabilisatie.
Lichtafval Olympus 75mm 1.8
Zelfs bij volle opening is lichtafval niet iets om je zorgen over te maken bij deze Olympus 75mm 1.8 lens; je zal het vrijwel nooit tegenkomen. Alleen in een egaal blauwe lucht kan je de lichtafval net herkennen. Maar na 1 stop diafragmeren is er helemaal geen zichtbare lichtafval meer. De lichtafval bij f/4 behoort tot de laagste waarden die we ooit gemeten hebben.
Vervorming
Ook op dit onderdeel scoort de Olympus 75 mm f/1.8 goed. Vervorming is bij deze telelens praktisch afwezig. Eerlijk gezegd hadden we ook niets anders verwacht.Olympus 75mm @ 800 ISO, f/1.8, 1/640 sec
Bokeh
Micro-43 lenzen geven bij hetzelfde diafragma veel meer scherptediepte dan een lens met dezelfde beeldhoek op een camera met een volformaat sensor. Maar als je wilt spelen met bokeh, dan wil je juist niet dat de opname van voor tot achter scherp is. In de gif-animatie boven aan deze pagina zie je dat dit een ideaal objectief, dankzij de hoge lichtsterkte èn de lange brandpuntsafstand, voor iedere bezitter van een micro-43 camera een ideaal objectief is om te spelen met scherptediepte. Dat zagen we ook terug bij onze bokeh testopstelling.
De combinatie van een relatief lange brandpuntsafstand en een hoge lichtsterkte maken dit objectief bij volle opening of bij beperkt diafragmeren één van de beste lenzen die er voor portretfotografie te koop zijn. Niet alleen voor micro-43, maar ook in vergelijking met lenzen op een camera met een APS-C of een volformaat sensor.
Overstraling
De meerlaagse ZERO-lenscoating (ZUIKO Extra-low Reflection Optical) zorgt volgens Olympus voor een halvering van overstraling (flare) en nevenbeelden (ghosting), in vergelijking met gewone lenscoatings.
In de opnames die we overdag maakten, zijn we geen overstraling tegen gekomen. Wel bij nachtopnames. Hiernaast zie je een 100% beelduitsnede van een nachtopname waar enige overstraling aan de bovenkant van de lantaarnpaal is te zien en onder de lantaarnpaal een groen nevenbeeld.
Scherpte Olympus 75mm 1.8
Qua scherpte levert de Olympus 75 mm f/1.8 daadwerkelijk een fenomenale beeldkwaliteit; het behoort tot de allerbeste micro-43 lenzen die er te koop zijn. Opvallend is ook dat al vanaf volle opening de scherpte in de uiterste hoeken al net zo goed is als in het centrum. Van diafragma 1.8 tot en met diafragma 11 zijn je opnames razendscherp van hoek tot hoek.
Absolute topklasse.
Kijk ook eens naar de praktijkopnames in de Olympus 75mm test van Robin Wong
Als je op de opname hiernaast klikt, krijg je een beelduitsnede te zien van de uiterste hoek van een – dankzij de hoge lichtsterkte – uit de hand geschoten opname die gemaakt bij volle opening (f/1.8).
Chromatische aberratie
Olympus prijst dit objectief aan met de slogan: “High speed, low reflection, next to no aberration”. Voor laterale chromatische aberratie, rode en blauwe randen bij sterke contrastovergangen in de hoeken van het beeld, gaat dat inderdaad op: deze meest voorkomende vorm van chromatische aberratie is, mogelijk mede door in-camera correctie, totaal afwezig.
Lenzen met een hoge lichtsterkte vertonen vrijwel altijd enige mate van longitudinale chromatische aberratie: groene en paarse randen bij scherpe contrasten die achter, respectievelijk voor het punt liggen waarop scherpgesteld is. Dit wordt ook wel kleurbokeh genoemd. Hieronder zie je een voorbeeld van kleurbokeh die we tegenkwamen in onze praktijkopnames. Ook dit is best een goede prestatie van Olympus: bij veel lichtsterke objectieven komen we meer kleurbokeh tegen.
Conclusie Olympus 75mm f/1.8 test
Voordelen
- Zeer hoge beeldkwaliteit op alle onderdelen: scherpte, lichtafval en chromatische aberratie
- Met f/1.8 de meest lichtsterke micro-43 telelens van het moment
- Robuuste, stijlvolle, lichte metalen behuizing
- Fraaie, ronde bokeh
- MSC-compatibel: snelle en stille AF
Nadelen
- Metalen lenskap (LH-61F) wordt niet standaard meegeleverd
- Hoge aanschafprijs
Over de Olympus 75mm f/1.8 kunnen we kort zijn: het is een van de allerbeste lenzen die er te koop is. Niet alleen voor een micro-43 camera. Als je opnames gemaakt met dit objectief en een Olympus OM-D E-M5 rechtstreeks vergelijkt met opnames gemaakt met professionele spiegelreflexcamera’s en bijbehorende kostbare objectieven, ook dan zal de kwaliteit van dit objectief je versteld doen staan. Van de circa 125 lenstesten die we tot nu toe hebben uitgevoerd, hebben 14 lenzen (waaronder een groot aantal lenzen die zijn getest met de 36 megapixel Nikon D800E) een hogere score. De relatief lange brandpuntsafstand in combinatie met de hoge lichtsterkte maken dit een heel aantrekkelijke portretlens met de mooiste bokeh / OOF (out of focus) die je met een micro-43 camera kan krijgen. Enige minpunt in deze Olympus 75mm 1.8 test is de hoge adviesprijs. De eveneens kwalitatief hoogwaardige Olympus 45 mm f/1.8 is een goedkoper alternatief. Want qua prijs/prestatieverhouding is de Olympus 75 mm f/1.8 een heel aantrekkelijk objectief, maar je moet er toch veel geld voor neerleggen.