Olympus High-Res vs Canon 5DSr

0

De nieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II beschikt net als de E-M5 Mark II over een High Res Shot Mode. In High Res Shot Mode maakt de E-M1 Mark II snel achter elkaar acht opnames, waarbij de sensor steeds een een halve pixel verschuift. Het opslaan van al die informatie duurt een paar secones, zodat je niet meteen een tvolgende opname kan maken. Deze opnames kunnen in de camera al worden omgerekend tot een enkel bestand met een veel hogere resolutie dan de sensor van zichzelf heeft. In vergelijking met de E-M5 Mark II heeft de E-M1 Mark II 4 megapixel meer, 20 dus in plaats van 16. Hierdoor is ook de resolutie van de uiteindelijke High Res opnames hoger, namelijk 50 megapixel in plaats van 40. Laat dat nu toevallig ook de resolutie zijn van de Canon EOS 5DSR.

We hebben de resultaten van de High Res opnames van de Olympus E-M1 Mark II eens naast de testopnames van de Canon EOS 5DS gezet. Wat opvalt is dat de verschillen in scherpte en detaillering erg klein zijn. De High Res mode van Olympus is geen rekentrucje. Door het samenvoegen van meerdere opnames wordt de resolutie daadwerkelijk hoger dan bij enkelvoudige opnames met de 20 megapixel sensor het geval is. Eigenlijk zijn andere verschillen tussen de bestanden van Olympus en Canon meer in het oogspringend, zoals de kleurweergave en het iets andere contrast. Betekent dat dat je geen 50 megapixel fullframe spiegelreflex meer hoeft te kopen, omdat je hetzelfde resultaat met een Micro Four Thirds camera kan bereiken? De scherpteverschillen in het centrim zijn echt heel erg klein. De mate van beeldbewerking en de kwaliteit van de lens maken een groter verschil dan het verschil tussen de Olympus OM-D EM1 mk2 in de High Res modus en de Canon 5DsR. Klik op onderstaande opname voor een versie op 100%. Zie jij een verschil?

CanonvsOlympus1200
De Olympus OM-D E-M1 Mark II gebruikt de ingebouwde beeldstabilisatie om de sensor te verplaatsen. Dat betekent dat de beeldstabilisatie tijdens het maken van High Res opnames niet gebruikt kan worden voor het stabiliseren van de camera. Ook heb je een pauze na het maken van iedere opname. Omdat de camera voor de reeks opnames perfect stil moet worden gehouden, is de enige oplossing om een statief te gebruiken. High Res opnames uit de hand is helaas (nog) niet mogelijk. Ook mag het onderwerp niet bewegen. Rijdende auto’s, bewegende mensen, bomen die waaien in de wind zorgen allemaal voor rare artefacten in de uiteindelijke opname. De E-M1 Mark II kan wel grotere bewegende vlakken enigszins herkennen en corrigeren. Met bijvoorbeeld stromend water gaat dit redelijk goed. Het gedeelte waar beweging in zit wordt dan vervangen door een geïnterpoleerd stuk uit een enkelvoudige opname. De combinatie van statief en onderwerpen die niet bewegen levert dus een behoorlijke beperking op ten opzichte van het fotograferen met een camera met een 50 megapixel sensor en is niet voor alle soorten fotografie even praktisch. Voor landschaps- en architectuurfotografen is het een prachtige aanvulling op de mogelijkheden van de E-M1 Mark II. Onderstaande deelvergroting (klik op het plaatje voor een grotere versie) zijn nog gemaakt met de Olympus OM-D EM5 mk2 in de High Res modus, waarbij de kleuren van de opname gemaakt met de Olympus iets zijn afgestemd op de kleurweergave van de Canon.

VergelijkingenEen voordeel van de High Res Shot Mode is dat ieder van de 8 opnames met een 20 megapixel sensor wordt gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld een hoge signaal/ruis verhouding krijgt.. Een 50 megapixel sensor op Micro Four Thirds formaat zou leiden tot hele kleine pixels. Dat zou bijna onmogelijk hoge eisen stellen aan de kwaliteit van het gebruikte objectief en hoogstwaarschijnlijk leiden tot een groot verloop van de scherpte naar de hoeken. De hoge kwaliteit van de huidige Olympus Pro objectieven zorgt bij 20 megapixel voor scherpe opnames, ook in de hoeken. We hopen dat door het samenvoegen van 8 van deze opnames de scherpte van de Olympus Pro objectieven tot in de hoeken behouden blijft.
Onze eerste High Res Shot Mode testresultaten van de Olympus 30 mm op de Olympus PMD EM1 mk2 laten echter zien dat de meeste winst wordt behaald in het centrum en aan de randen. In de uiterste hoeken zien we vooralsnog weinig verschil in scherpte met de oorspronkelijke opnames. Overigens zien we ook bij veel opnames gemaakt met 50 megapixel sensoren, dat de centrumscherpte meer toeneemt dan in de hoeken.
Imatest resultaten (MTF50) voor onverscherpteRAW bestanden.

30mmHiRezz

PS: Opname A bovenaan in dit artikel was gemaakt met de Canon 5DsR en de 100mm Macro f/2.8L. Opname B was gemaakt met de Olympus OMD EM1 mk2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in