Test Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3

0
De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is de meest veelzijdige echte alles-in-een voor consumenten in het Micro Four Thirds systeem. Met een bereik van 24-400mm (full  frame equivalent) kan je met dit objectief alles, van  wijdse landschappen tot kleine vogeltjes, in beeld krijgen. De Olympus 12-200mm is licht, compact en heeft een acceptabele lichtsterkte. Een objectief met zo’n enorm bereik koop je niet als je op zoek bent naar de hoogste beeldkwaliteit. Maar hou je niet van lenzen wisselen en wil je het gemak van zo’n enorm bereik, dan is dit een prima keuze. 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED:

VOORDELEN

Nadelen

  • Enorm veelzijdig bereik
  • Compact en licht
  • Goede beeldstabilisatie
  • Snelle autofocus
  • Weersbestendig
  • Goede close focus stand
  • Contrast en scherpte nemen af op langere brandpunten
  • Chromatische aberratie op langere brandpunten

Echt-alles-in-een: Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED

De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is de zoomlens met het grootste bereik van alle objectieven in het Micro Four Thirds systeem. Olympus heeft al een alles-in-een of travelzoom in de vorm van de Olympus M.Zuiko Pro 12-100mm f/4. Dit objectief heeft een kleiner bereik en is groter, zwaarder en duurder. Het is ook lichtsterker in het telegebied en het biedt een hele goede beeldkwaliteit over het hele zoombereik. Panasonic heeft de compacte Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH Power OIS. Een heel mooi compact lensje, veel lichter dan de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED, en met een goede beeldkwaliteit. Maar de Panasonic heeft zowel aan de groothoekkant als aan de telekant een kleiner bereik dan de Olympus. De Panasonic heeft een bereik van 28-280mm, FF equivalent. De Olympus biedt met zijn bereik van 24-400mm zowel meer groothoek als tele. En dat verschil is best groot. De Panasonic heeft een 10x zoombereik, de Olympus bijna 17x. Dat zo’n objectief optisch net iets minder scoort dan lenzen met een kleiner zoombereik, is iets dat bijna onontkoombaar is, maar dat veel gebruikers ook voor lief zullen nemen. Een lens als deze koop je voor het gemak. Met de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED op je camera hoef je niet na te denken over welk brandpunt je nodig hebt en hoef je dus ook veel minder te anticiperen op wat er voor je camera komt. Je kijkt gewoon door de zoeker, draait aan de zoomring tot je tevreden bent en drukt af. Zo simpel kan het zijn. Zooms met zulke grote zoombereiken zijn ook eigenlijk alleen mogelijk dankzij de correcties die moderne camera’s al op de bestanden kunnen uitvoeren. Je ziet in de resultaten dan ook best behoorlijke verschillen tussen de raw-bestanden en de jpegs. Maar ook dat zal de gemiddelde gebruiker eigenlijk niet boeien. Een objectief als dit koop je niet om naderhand je beelden uitgebreid te gaan nabewerken. Dit is een echte point-and-shoot lens. En de jpegs die je dan krijgt zien er gewoon prima uit.

Bouw en autofocus

LENSES EZ M1220 ProductAdd 090

De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is lekker licht en compact. Met een gewicht van maar 455 gram is hij meer dan een ons lichter dan de Olympus 12-100mm f/4 IS PRO die maar de helft van het bereik heeft. Je zou dus verwachten dat de bouwkwaliteit veel minder is. Toch valt dat nog wel mee. Voor de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is weliswaar wat meer kunststof gebruikt en het zoomen gaat net een fractie minder soepel, maar de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is wel weerbestendig. Voor een Micro Four Thirds objectief is dat misschien niet zo bijzonder, maar voor een alles-in-een zoom is dat wel het geval. Je kan de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED dus gerust gebruiken in de regen of op het strand zonder dat je bang hoeft te zijn voor vocht of stof in de camera. Het objectief beschikt niet over extra bedieningselementen als schakelaars voor AF/MF of beeldstabilisatie. Het heeft een scherpstelring en een zoomring en dat is het. De beide ringen verschillen duidelijk in breedte en textuur waardoor je ze ook met de camera aan je oog makkelijk uit elkaar kunt houden. Op de kortste zoomstand is het objectief lekker kort, maar zoom je uit dan wordt het bijna twee keer zo lang. De tubus heeft weinig speling en dat is een goed teken.

Autofocus snelheid van wereldklasse:  van oneindig naar 1,5 meter in 33ms!

Ook de autofocus is heel snel. De tijd die we noteerden in onze standaardtest met de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED was echt heel kort: 0,033 seconden. Dit is dus ook een prima lens om mee te nemen naar sportwedstrijden. Van actie vlak langs de lijn tot een doelpunt aan de overkant van het veld, met de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED krijg je het er allemaal goed op. De filtermaat is een acceptabele 72mm en de kortste instelafstand is 10 centimeter in de groothoekstand. De maximale vergrotingsmaatstaf is hierdoor 0,23x. In vergelijking met full frame camera’s 0,46x. Je kan met dit objectief dus ook hele kleine onderwerpen vol in beeld krijgen.

Beeldstabilisatie van 5 stops: super!

De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED heeft – anders dan de Olympus M.Zuiko PRO 12-100mm f/4 IS, geen eigen beeldstabilisatie. De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED moet het dus volledig van de beeldstabilisatie in de Olympus camera’s hebben. Die is gelukkig erg goed, weten we inmiddels. Olympus is koploper wat beeldstabilisatie betreft. Dankzij die ingebouwde beeldstabilisatie in de body’s haal je toch al snel zo’n vijf stops winst. Dat is een goede stop minder dan de 12-100mm, maar nog altijd erg goed. Beter dan je van andere merken kan verwachten. Op langere brandpunten doe je er natuurlijk wel goed aan om iets beter op je cameratechniek te letten (kortere sluitertijden gebruiken, de camera goed ondersteunen, rustig ademen en op het juiste moment afdrukken), maar dat geldt voor alle lange objectieven.

 8060344

Lichtafval, overstraling en vervorming

Iets van lichtafval is op de groothoekstand zichtbaar in raw, al vinden we zo’n driekwart stop op niet heel veel. Veel minder dan dat wordt het na diafragmeren echter ook niet. In jpeg wordt dat nog gehalveerd in de camera en dan is het eigenlijk niet meer zo relevant. Op dit punt doet de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED het dus best goed.

Van vervorming heeft de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED iets meer last. In raw is het zo’n anderhalf procent tonvormig op de groothoekstand en iets meer dan een procent kussenvormig in het middenbereik. Daarna neemt de vervorming weer iets af. De correcties in de camera weten daar grotendeels wel raad mee en over vrijwel het hele bereik zie je in de jpegs nauwelijks iets van vervorming. De enige uitzondering is de 12mm stand. Daar heb je zelfs na correcties nog te maken met ruim een procent tonvormige vertekening. Wie daar over valt kan dat nauurlijk in de nabewerking nog weg werken.

beeldkwaliteit

 8060272

Een alles-in-een zoom als deze Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is niet eenvoudig om te ontwerpen. Wil je zo’n groot bereik in een compacte en betaalbare lens stoppen, dan moet je ergens compromissen sluiten. En meestal zie je dat in de scherpte terug en dan vaak nog in het langste bereik. En dat is precies wat we ook zien bij de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED. De scherpte op de kortere brandpunten is eigenlijk best in orde, zowel in het centrum als de hoeken. Maar hoe verder je uitzoomt, hoe lager de scores worden. Dat komt vooral doordat het contrast wat minder wordt. Met wat extra contrast kan je de resultaten een stuk beter maken en dat is ook voor een deel wat er gebeurt in de jpegs. Die zien er dan ook acceptabel uit, al moet je wel genoegen nemen met een iets lagere scherpte in de hoeken. Zelfs op 200mm komt de centrumscherpte van de jpegs hierdoor nog bijna op het niveau van de kortere brandpunten. Dat zal voor veel gebruikers goed genoeg zijn, schatten we. Kortere zooms scoren dan misschien wel beter, maar je onderwerp blijft  een stuk kleiner waardoor je er uiteindelijk toch  minder van ziet. Bij de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED zien we wel af en toe wat chromatische aberratie. Het is niet veel, maar het valt toch op omdat andere Micro Four Thirds lenzen hier vrijwel geen last van hebben.

Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Viewfoto3840

Conclusie Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED review

Met de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED kan je vrijwel alles fotograferen, van landschap tot vogeltjes, van stadsgezichten tot vliegshows.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED is een objectief dat heel veel bereik biedt in een compacte en lichte verpakking. En dat is meteen de belangrijkste reden om een lens al deze te kopen. Je kan er vrijwel alles mee fotograferen, van landschap tot vogeltjes, van stadsgezichten tot vliegshows. En dat zonder ook maar een keer van lens te wisselen. Dat is heel fijn als je op vakantie bent en gewoon wilt vastleggen wat je interessant vindt, in plaats van steeds met je apparatuur bezig te moeten zijn. Het kan ook een voordeel zijn in stoffige omgevingen waar je je objectief liever niet van je camera wilt halen. Het lage gewicht van de Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED zorgt er ook voor dat je gemakkelijk de hele dag met een camera rond kan lopen zonder ‘s avonds last van je schouder te hebben. En ook dat is fijn. Daar staat tegenover dat dit objectief niet de hoogste ogen gooit op het gebied van scherpte. Dat is niet zo vreemd en in vergelijking met andere zooms met een soortgelijk bereik doet hij het helemaal niet slecht. Zoek je het gemak van een bijna 17x zoom, dan is deze Olympus 12-200mm f/3.5-6.3 M.Zuiko Digital ED een prima keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in