Olympus OM-D E-M10 met 3 nieuwe lenzen

0
Olympus OM-D E-M10-handligging
De Olympus OM-D serie bestond tot vandaag uit twee uitstekende en uiterst succesvolle modellen: de Olympus E-M5 (voor de gevorderde amateur) en de Olympus OM-D E-M1 (voor de (semi-)professional).
Ten opzichte van de Olympus PEN serie bieden deze camera’s een ingebouwde zoeker, maar ze zijn ook iets groter en duurder. Vandaag is de high-end serie van spiegelloze Olympus camera’s aangevuld met de Olympus OM-D E-M10. Een ideaal alternatief voor een spiegelreflexcamera, maar dan lichter, kleiner, kwalitatief gelijkwaardig en ook qua prijs competitief.
Olympus OM-D E-M10-handligging

Olympus OM-D E-M10: Compacte, degelijke en aantrekkelijk geprijsde spiegelloze camera

Enkele karakteristieke specificaties van de Olympus OM-D E-M10 zijn:

  • Spiegelloze camera met het uiterlijk van een spiegelreflex
  • Metalen body
  • Dezelfde (16 megapixel) sensor als de OM-D E-M5 en dezelfde processor als de OM-D E-M1
  • Elektronische zoeker met 1,44 miljoen dots
  • Maximaal 8 beelden per seconde
  • ingebouwde 3-assige beeldstabilisatie
  • 2 instelknoppen bovenop de camera
  • ingebouwde flits
  • 3-inch uitklapscherm
  • Wifi
OM-D E-M10 dwarsdoorsnede 

Ten opzichte van de Olympus OM-D E-M5 is de ergonomie verbeterd door de knoppen beter op de camera te plaatsen. De Olympus OM-D E-M10 heeft diverse kenmerken (metalen body, 2 instelknoppen, 8 bps, uitklapscherm) die je pas bij de duurdere spiegelreflexcamera’s en niet bij de instapmodellen tegenkomt. In vergelijking met de duurdere Olympus OM-D E-M5 biedt de E-M10 een ingebouwde flitser en scherpere jpg opnames, dankzij dezelfde beeldprocessor als de OM-D E-M1. Maak je opnames bij een klein diafragma (f16, f/22), dan wordt een jpg bestand extra verscherpt om te corrigeren voor diffractie (een natuurkundig verschijnsel dat optreedt bij kleine diafragma’s).

Olympus OM-D E-M10 previews

 

De Olympus OM-D E-M10 is vanaf half februari te koop en heeft een adviesprijs van 599 euro. De kit met de nieuwe uiterst compacte 14-42 mm zoomlens (zie hieronder) heeft een adviesprijs van 799 euro. Kies je voor de gewone 14-42mm zoomlens, dan ben je honderd euro goedkoper uit.

{youtube}3Bec8dqvBFU{/youtube}

OM-D E-M10-flits

3 nieuwe Olympus objectieven, waaronder een zeer compacte 14-42 mm zoomlens

De nieuwe Olympus 14-42mm zoomlens (hierboven afgebeeld) is net zo compact als de Panasonic 12-32 mm, die we recent hebben besproken. In mijn ogen zijn dergelijke extreem compacte zoomlenzen veel aantrekkelijker dan een standaard zoomlens, omdat de camera er lichter en kleiner door wordt, zonder dat je aan kwaliteit inlevert ten opzichte van de standaard kitlens. Een aantrekkelijk accessoire voor de Olympus 14-42 mm pancake, is een lensdop die zich automatisch sluit als je de camera uitzet. Echt heel handig, want hierdoor hoef je nooit meer bang te zijn om je lensdop te verliezen.
Naast de OM-D E-M10 en de bijbehorende Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 EZ presenteert Olympus nog twee nieuwe objectieven. De Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 is een standaardobjectief, wat vreemd genoeg nog ontbrak in de Olympus line-up. De Olympus 9mm f/8 Fisheye is het tweede objectief in de Body Cap Lens-serie van Olympus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in