Olympus Weathersealing

0

Olympus is het favoriete merk van een groot aantal buitensport- en natuurfotografen. Deels heeft dat natuurlijk met de compacte afmetingen en het lage gewicht van de camera’s en de objectieven te maken. Maar een andere belangrijke reden is de uitstekende weerbestendigheid van de apparatuur. Olympus mag gerust beschouwd worden als pionier op dit gebied in het digitale tijdperk.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Je hebt zeker geen peperdure, zware, high end camera nodig om de zwaarste omstandigheden aan te kunnen. Olympus biedt met de E-M5 en E-M1 serie betaalbare en heel mobiele camera’s die bijzonder goed bestand zijn tegen slecht weer, lage temperaturen en stof en zand.

De camera’s van Olympus zijn al lang favoriet bij veel fotografen die graag licht reizen. Dat was al zo nog voordat de wereld nog op film werd vastgelegd. Zowel de kleinbeeld OM-camera’s als de bijbehorende Zuiko-objectieven waren lichter en kleiner dan van concurrende merken, zonder daar kwalitatief of functioneel voor onder te doen. Olympus bleef trouw aan die kwaliteiten toen ze een digitaal systeem met verwisselbare objectieven ontwikkelden. Het eerste model van deze hele nieuwe generatie was de Olympus E1. Een spiegelreflexcamera met een 5 megapixel sensor die in 2003 op de markt kwam. Een verschil met de analoge OM-modellen was dat de sensor niet het kleinbeeldformaat had, maar 4/3 inch, 18×13,5mm, groot was. Het is dezelfde sensormaat die nu in de huidige OM-D modellen zit. Maar het was niet alleen de sensor die de E-1 bijzonder maakte. De E-1 had namelijk ook een weerbestendige, goed afgedichte magnesium behuizing en het was ook de eerste camera met een Super Sonic Wave filter.

Zand, zee en regenvlagen vormen bij elkaar een nachtmerrie voor iedere camera. Maar als je als fotograaf zulk mooi licht ziet, wil je je camera toch niet in je tas laten zitten? Met de Olympus OM-D E-M5 was daar ook geen enkele reden voor.

Weerbestendig

Stof en vocht zijn een veel groter probleem voor digitale camera’s dan voor analoge camera’s. Vanwege de vele elektronica kan vocht veel sneller zorgen voor problemen in een digitale camera dan in eentje met film. Hetzelfde geldt voor stof. Waar een stofje op een filmrolletje hooguit kan zorgen voor een stipje op een enkele opname, zorgt datzelfde stofje op een sensor voor een donkere vlek op iedere opname. De E-1 had een goed afgedichte body die vocht en vuil buiten kon houden. Daarmee was de camera niet uniek. Het was een kwaliteit die bijvoorbeeld de Canon 1D serie ook bezat. Maar het was wel uniek in een camera van deze afmetingen en in deze prijsklasse. Die weerbestendigheid is een van de kenmerken van de huidige topmodellen en camera’s uit het middensegment van Olympus, de OM-D E-M1 en OM-D E-M5.

Bekijk hier hoe iemand zijn E-M5 Mark II na een kayak ongeluk afspoelt onder de kraan om het zoute water te verwijderen. De E-M5 Mark II had daar geen enkel probleem mee:

https://web.archive.org/web/20230329050513/https://www.youtube.com/watch?v=tVlgdGU3z8g&feature=youtu.be

E-M1X: IP-x1

Op het gebied van weerbestendigheid heeft Olympus weer een volgende stap gezet met de E-M1X. Dit nieuwe topmodel gaat volgens Olympus verder dan de IP-x1 norm. IP staat voor International Protection rating. De IP-x1 norm is de laagste norm in dit systeem. Het betekent dat het apparaat geen schade ondervindt van vallende druppels. Bij x3 zou de camera spatdicht moeten zijn en tegen druppels onder een hoek van 60 graden moeten kunnen en x7 geldt als ‘dompeldicht’.  IP-x1 lijkt dus niet zo ambitieus, maar de OM-D E-M1 is wel de eerste niet-waterdichte systeemcamera waarvan een fabrikant durft te zeggen dat hij aan een IP-norm voldoet. Bij alle andere camera’s waarvan wordt gezegd dat ze weerbestendig zijn, wordt geen enkele normering gegeven en is er geen enkele garantie tegen schade door vocht. Olympus liet bij de introductie zelfs een filmpje zien van een E-M1X die daadwerkelijk vanuit alle hoeken met water werd besproeid, om te laten zien dat de camera werkelijk beter beschermd was dan volgens de IP-x1 norm vereist was.

SSW-filter

Waar Olympus echt pionierde was op het gebied van stofreductie op de sensor. De E-1 was het eerste model met een sensor die supersoon kon trillen, vandaar de naam Super Sonic Wave filter. Die trilling moest ervoor zorgen dat stof van de sensor werd geschud. De combinatie van dat filter en de goed afgedichte body zorgde ervoor dat problemen met stof op de sensor bij de E-1 veel kleiner waren dan bij alle andere camera’s uit die periode. En dat maakte de camera favoriet bij fotografen die onder hele barre omstandigheden moesten werken. Denk aan bijvoorbeeld aan bergbeklimmers of andere avonturiers. Voor het laten trillen van de sensor was het nodig dat de sensor niet volledig star in de body was opgehangen en dat deze was verbonden met een motortje dat voor de beweging kon zorgen. In die zin was het ook de voorloper van de beeldstabilisatiesystemen. Die stofreductie is in de afgelopen jaren verder verfijnd en dat het werkt blijkt ook uit het feit dat alle andere merken het inmiddels ook in bijna al hun modellen toepassen. Olympus heeft als pionier op dit gebied nog altijd wel een voorsprong. We hebben zelf inmiddels veel ervaring met zowel Olympus camera’s als modellen van andere merken. En op basis van die ervaring kunnen we onderschrijven dat stof bij Olympus zelden een probleem is, ook als je geregeld objectieven wisselt.

Dankzij de ultrasone trillingen in combinatie met een vuilafstotende coating springt stof als het ware van de sensor.

Toebehoren

Je hebt natuurlijk niet veel aan een goed afgedichte camera als de rest van je apparatuur, zoals objectieven en flitsers, niet even goed beschermd is. Gelukkig levert Olympus een groot aantal objectieven die even goed bestand zijn tegen weer en wind als de camera’s. En het mooie is, dat je daarvoor niet perse objectieven uit de M.Zuiko PRO serie hoeft te kopen. Dat kan natuurlijk, want die zijn allemaal even stof- en waterdicht als de E-M1 en E-M5 modellen. Maar ook een betaalbare allround lens als de M.Zuiko Digital ED 12-200 f/3.5-5.6 is spatwaterdicht en vriesbestendig. Hetzelfde geldt ook voor de M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro. En zelfs aan flitsen is gedacht. De FL-900R en FL-700WR zijn ook extra afgedicht. Zeker voor flitsers, die werken met hele hoge spanningen, is dat een hele geruststelling. Gebruik je geen flitser, vergeet dan echter niet om het met de camera meegeleverde afdekkapje voor je flitsschoen te gebruiken om de bescherming compleet te maken.

 

De uitstekende afdichting tegen vocht en stof zorgt ervoor dat Olympus camera’s een goede keus zijn voor ambitieuze wereldreizigers

Je hebt natuurlijk niet perse een weerbestendige camera nodig als je gewoon mooie foto’s wilt maken. Ook een niet speciaal afgedichte Olympus als de OM-D E-M10 Mark III of de Pen F kunnen best wel tegen een beetje regen. Maar als je onder natte of stoffige omstandigheden niet na iedere opname je camera wilt opbergen, dan is de extra bescherming waar de E-M1 en E-M5 modellen over beschikken wel een hele geruststelling. En zoek je echt de grenzen op, als kajakker, bergbeklimmer of woestijnreiziger, dan wil je echt niet minder dan het beste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in