Full Review: OM System OM1 – Olympus verbeterd

0

De OM System OM1 is de eerste nieuwe camera van OM System sinds Olympus de cameradivisie verkocht. De camera is op veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en heeft ook een nieuwe stacked BSI sensor.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN OM System OM1:

VOORDELEN

NADELEN

 • Betere beeldkwaliteit bij hoge ISO’s 

 • Snellere High Res mode

 • IP53 weerbestendig

 • Raw foto’s tot 120 beelden per seconde

 • 10 bit 4K 60p video

 • Verbeterde zoeker en scherm

 • Nieuwe accu

 • 8 stops beeldstabilisatie

 • Betere menustructuur

 • Geen toename aantal pixels

 • Menu nog altijd niet aanraakgevoelig

De OM System OM1 is een evolutie van de Olympus OM-D E-M1 Mark III

Introductie OM System OM1

De OM System OM1 is de opvolger van de Olympus OM-D E-M1 Mark III. Het eerste dat opvalt, of eigenlijk niet, is dat er nog steeds ‘Olympus’ op de camera staat, waar OM-System het eigen logo al wel op de nieuwe objectieven zet. De camera ziet er op het eerste gezicht ook uit als zijn voorganger. Pas als je goed kijkt, zie je de subtiele veranderingen aan de buitenzijde, zoals de grotere grip, de iets andere plaatsing van een aantal knoppen en een anders vormgegeven knoppenset op de linkerschouder. De grotere veranderingen zitten vanbinnen, met een zoeker die twee keer zoveel beeldpunten heeft als zijn voorganger, een nieuwe, snellere Truepic X processor met 3x zoveel rekenkracht en vooral de nieuwe sensor. Die heeft – net als alle bestaande OM-D modellen – 20 megapixel. Er is dus geen sprong of zelfs maar een sprongetje in resolutie, waar een aantal Olympus gebruikers misschien wel op hadden gehoopt.  Maar het is wel een stacked BSI sensor. Dat is voor het eerst in het Micro Four Thirds systeem. Die nieuwe sensor zorgt in ieder geval voor snellere uitlezing en minder rolling shutter en ook voor betere prestaties bij hoge gevoeligheden.

.

 

Het kleinere sensorformaat van Micro Four Thirds wordt vaak als een nadeel gezien, maar is ook een kracht. Ten opzichte van APS-C en full frame camera’s, kan de sensor namelijk sneller worden uitgelezen. Hierdoor wordt het makkelijker om beelden in de camera te combineren. Net als de camera’s in slimme telefoons maakt de OM1 gebruik van ‘computational photography’. Dankzij die snelle uitlezing en de nodige processorkracht, kunnen de nadelen van een kleinere sensor enigszins worden ondervangen en mogelijkheden worden gecreëerd die je op camera’s met grotere sensoren niet aantreft. De camera kan dankzij de uitstekende beeldstabilisatie beelden maken tot 80 megapixel op statief en 50 megapixel uit de hand. De OM1 doet dat een stuk sneller dan de E-M1 Mark III. Het scheelt ongeveer de helft van de tijd. Je staat dus minder lang te wachten tot je de volgende opname kan nemen en dat maakt deze functie veel bruikbaarder. Hiervoor heb je wel onderwerpen nodig die behoorlijk stilstaan. De OM1 kan beweging tijdens een high res opname nog altijd niet weg rekenen zoals de Panasonic GH6 dat bijvoorbeeld wel redelijk kan. Bewegende onderwerpen als stromend water kan je daarentegen weer heel mooi fotograferen met de Live-ND stand. Die bootst het effect van een sterk grijsfilter en lange sluitertijden kan na, zonder dat je een statief nodig hebt. De OM1 heeft nu een extra ND64 mogelijkheid. Dit komt overeen met een 6 stops grijsfilter. 

F5.6 op 800 ISO bij een twee seconden sluitertijd. Uit de hand! De autos’s in de achtergrond zijn gestoken scherp. Met andere camerasystemen zou je voor een opname als deze een statief nodig hebben.

Wil je de beeldstabilisatie gewoon voor beeldstabilisatie gebruiken, dan is de stabilisatie in de body verbeterd tot 7 stops en is tot 8 stops mogelijk in combinatie met de stabilisatie van bepaalde objectieven. Zonder beeldstabilisatie in de objectieven zijn ook nog steeds bijzondere sluitertijden mogelijk. Met een ongestabiliseerde 20mm wisten we nog uit de hand scherpe opnames te maken met een sluitertijden van rond de 2 seconden. Burstsnelheden zijn ook verbeterd. Met continue autofocus kan je gedurende een seconde of twee 50 beelden per seconde schieten, in raw. Met S-AF kan dat zelfs tot 120 beelden per seconde. De buffer is dan echter wel in een seconde vol.

Bouw en bediening

De OM System OM1 is een robuuste camera. De body is een fractie groter en zwaarder dan zijn voorganger en heeft nu een IP53 waardering voor weer- en stofbestendigheid. Dat betekent dat de camera daadwerkelijk met water besproeit kan worden vanuit diverse hoeken zonder nadelige gevolgen.

OM-1 + 12-50mm f2.8 II Weatherproof Image

De grip is iets groter geworden en de OM1 kan ook worden voorzien van een extra verticale grip. De camera heeft ook een nieuwe accu, de BLX 1. Daarmee zijn 520 opnames mogelijk volgens de CIPA test. In de praktijk haal je meestal veel meer beelden, zeker als je opnames snel achter elkaar maakt. Olympus claimt 1100 beelden wanneer je gebruik maakt van energiebesparende maatregelen. Met een volle accu kan ook tot 90 minuten worden gefilmd. De camera wordt niet geleverd met een acculader, maar wel met een USB-C kabel. De kabel kan geladen worden met iedere powerbank, en met een PD-exemplaar kan de camera ook gebruikt worden tijdens het laden.

Ook het menusysteem is vernieuwd. Dat is een goede zaak. Camera’s van Olympus zijn heel erg flexibel waar het gaat om het aanpassen van instellingen, maar het was vaak niet eenvoudig om alles in de menu’s te vinden. De OM1 heeft een nieuw menu. De structuur bestaat nu uit horizontale tabs in plaats van een verticale lijst zoals bij de Olympus modellen. Voor Olympus gebruikers zal het misschien even wennen zijn, zeker voor wie zich met veel pijn en moeite alle eigenaardigheden van het oude menu heeft eigen gemaakt. Maar het nieuwe menu is veel logischer en wat goed is went snel. Wat wel jammer is en ook bijna onbegrijpelijk, is dat het menu nog altijd niet aanraakgevoelig is. Het Super Control Panel is dat wel. Dus waarom het menu niet? Het zou het navigeren zoveel sneller hebben gemaakt. Gelukkig is er nu eindelijk wel een My Menu functie waardoor je de veelgebruikte opties bij elkaar kan zetten. Dat scheelt tijd.

Een aantoonbare verbetering zijn de zoeker, die nu 5,7 miljoen beeldpunten heeft, en het scherm dat het nu met 1,6 miljoen beeldpunten moet doen. Al eerder schreven we dat we het jammer vonden dat zelfs de E-M1X met zijn enorme zoekervergroting het nog steeds met een 2,36 megapixel zoeker moest doen, waardoor individuele lijntjes en pixels zichtbaar waren. Dat is nu met de OM System OM1 verleden tijd. De zoeker kan 120x per seconde zijn beeld verversen en ook dat draagt bij aan een mooi zoekerbeeld.

Beeldkwaliteit

De OM System OM1 heeft een 20 megapixel sensor, net als zijn voorganger. Het is echter wel een volledig nieuwe sensor met een hele andere architectuur. Iedere pixel van deze sensor bestaat namelijk uit vier afzonderlijke lichtgevoelige cellen. In de praktijk blijkt de nieuwe sensor duidelijk beter bij hoge gevoeligheden en heb je minder snel last van ruis in beeld. Hierdoor is het gat tussen MFT en de betere APS-C camera’s dat de afgelopen jaren was ontstaan weer aardig gedicht. De sensor leest ook sneller uit, zodat je bij het gebruik van de elektronische sluiter minder last van rolling shutter zal hebben. Hij is minder snel dan de allerbeste full frame camera’s, wat gezien de kleinere sensormaat een beetje een verrassing is, maar het verschil tussen een OM1 en oudere E-M1 modellen zal onder de juiste omstandigheden wel merkbaar zijn. Ook is mede door die snellere uitlezing de verwerking van opnames in de High Res stand sneller, waardoor deze in de praktijk veel bruikbaarder is.

Video

De OM-D E-M1 Mark III was al een verrassend goede videocamera. De OM System OM1 doet daar nog een schepje bovenop. De OM1 kan nu filmen in 4K tot 60 beelden per seconde. Dat zorgt voor een vloeiender beeld, vooral bij het filmen op gimbals, en maakt ook slow motion makkelijker. De opnames zien er prima uit. De camera kan filmt in 10 bit 4:2:2, zodra je kiest voor HLG of OM-log. In andere standen filmt de camera in 8 bit. Daar is iets voor te zeggen. Je merkt het verschil tussen 8 en 10 bit vooral als je filmopnames flink gaat graden. Als je dat wilt doen, is het eigenlijk bijna vanzelfsprekend dat je ook in Log of HLG gaat filmen. En als je niet zoveel zin hebt om beelden uitgebreid te bewerken en gewoon snel resultaat wil, dan zijn de wat kleinere 8-bit bestanden goed genoeg.

Raw output naar een Ninja V is ook mogelijk. Voor professionals die het onderste uit de kan willen, is dat een fijne optie. Jammer is alleen wel dat de OM1 nog steeds geen grote HDMI A uitgang heeft. Dat zou passen bij de robuustheid die de camera verder uitstraalt. Je moet het nu doen met een veel kwetsbaardere HDMI D uitgang en dat vraag eigenlijk om een metalen frame om de camera waar je de kabel op kan vastzetten.

Autofocus

De scherpstelling van de OM System OM1 is sterk verbeterd, met een nieuwe AF-module met 1053 punten. De camera heeft ook algoritmes voor het herkennen van auto’s, motoren, vliegtuigen, treinen, vogels en katten en honden. In combinatie met de aanzienlijk grotere hoeveelheid autofocuspunten en een hogere scherpstelsnelheid heeft de OM System OM1 eindelijk goede trackingmogelijkheden, als je tenminste het juiste onderwerp hebt geselecteerd en een van de objectieven gebruikt die ook de volledige snelheid van de camera kan benutten. Het volgen van vogels tijdens hun vlucht is hiermee een stuk gemakkelijker dan met de oudere modellen en doet eigenlijk niet onder voor de resultaten die je met sportcamera’s van andere merken haalt. In combinatie met de goede en compacte tele(zoom)objectieven van Olympus en de goede beeldstabilisatie is de OM1 hierdoor een perfecte keus voor natuurfotografen. Het is niet verwonderlijk dat OM System die dan ook echt als een een belangrijke doelgroep ziet.

 

OM System OM1

 specificaties
  
sensor
20,4 Mp
video

4K 60p in 10 bit 4:2:2

ISO

200-25.600 (80-102.400 uitgebreid)

max. seriesnelheid120 bps in burst, 10 met sluiter
opslagmedia

2 x UHS II SD

capaciteit accu

520 opnamen

afmetingen140x92x73 mm
gewicht (incl accu)599 g
verkoopprijs€ 2199,00 (body)
importeur

om-digitalsolutions.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit8
scherpstelling9
lichtmeting5
witbalans5
scherm/zoeker4
prijs-kwaliteit4,5
bonus9
  
eindwaardering8,9

Conclusie test OM System OM1

De OM System OM1 is op heel veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger

De OM System OM1 is op vrijwel alle fronten een betere camera dan de E-M1 Mark III. De camera mist wellicht echte vernieuwingen die gebruikers van full frame of APS-C camera’s alsnog kunnen overhalen om over te stappen naar Micro Four Thirds. Tegelijk is hij gelukkig niet veel groter of zwaarder geworden, maar wel nog beter bestand tegen stof en vocht. Dit is een van de beste camera’s voor actieve fotografen en filmers die veel onderweg zijn en dan een compleet systeem mee willen nemen dat compact en licht is en dat onder alle omstandigheden kan worden gebruikt. Het feit dat je verschillende soorten opnames uit de hand kan maken waarvoor je bij full frame camera’s een statief nodig hebt, draagt daaraan bij. Het is ook een uitstekende hybride camera met goede videomogelijkheden. En in combinatie met de nieuwe, compacte objectieven van OM Systems zoals de 8-25mm F4 en de 40-150mm F4, heb je misschien niet meer redenen nodig om alsnog eens serieus te kijken naar deze OM1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in