Panasonic 100-400mm LEICA DG VARIO-ELMAR

0

Lees onze Panasonic 10-400mm test!

Micro-43 camera’s en lenzen opvallend compact zijn in vergelijking met spiegelreflex camera’s.  Tegelijkertijd is een micro-43 sensor bijna net zo groot als een APS-C sensor, zodat je er zelfs bij weinig licht nog mooie opnames kan maken. Er zijn verschillende fabrikanten die micro-43 lenzen maken, waardoor het aanbod heel breed is. Je kan het zo gek niet te bedenken of er is wel een micro-lens voor te koop. Alleen bij extreem lange brandpuntsafstanden was het aanbod nog beperkt. De Panasonic 100-300mm is bijvoorbeeld compact, licht en aantrekkelijk geprijsd, maar deze lens voldoet wat bouw- en beeldkwaliteit betreft niet aan de eisen van professionele fotografen. Een extra afdichting tegen stof en spatwater ontbreekt en de beeldkwaliteit bij de langste brandpuntafstand is minder hoog dan je zou willen. Ook effectieve beeldstabilisatie staat op het wensenlijstje. 

Panasonic introduceert vandaag een nieuwe telezoomlens met een zoombereik van 200-800 mm (equivalent van 35mmcamera) voor de Micro Four Thirds-camera’s in het LUMIX G assortiment die aan al deze wensen tegemoet komt: de LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400 mm F4.0-6.3 ASPH. Telezoomlens (H-RS100400) met Power Optical Image Stabilisation (O.I.S.).

Adviesprijs en beschikbaarheid

De Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. wordt in maart 2016 verwacht met een adviesprijs van 1699 euro.

700sampleimageH RS100400 k front slantIdeaal voor natuur opnames: Robust, licht en compact. Een (korte) geïntegreerde, inschuifbare zonnekap, die op ieder gewenst moment bescherming voor tegenlicht vlak buiten beeld biedt.

Deze nieuwste toevoeging aan het assortiment verwisselbare lenzen van Panasonic is klein, licht en bijzonder robuust. Hij is daardoor ideaal voor het maken van natuuropnames in de meest uiteenlopende situaties. De lens bestaat uit 20 elementen in 13 groepen en heeft een aantal asferische en extra low dispersion-elementen met het oog op de beste beeldkwaliteit en het voorkomen van flare. De negen lamellen geven het diafragma een ronde vorm, wat een vloeiend en prachtig bokeh-effect produceert. Door zijn geavanceerde constructie voldoet deze nieuwe telezoomlens aan de hoogste kwaliteitsnormen en is ook deze LUMIX-lens voorzien van het LEICA-logo. De nieuwe 100-400mm LEICA DG VARIO-ELMAR-lens van Panasonic heeft een elegant ontwerp met een zwarte metallic afwerking en biedt volgens het persbericht van Panasonic een fantastische beeldweergave over het hele zoombereik. De brandpuntsafstand van 200-800 mm (equivalent van 35mm-camera) en een vergrotingsfactor van 0,5x bieden de mogelijkheid om van een afstand zeer gedetailleerde opnames te maken, maar ook schitterende close-ups. Ingebouwde beeldstabilisatie (Power O.I.S.) zorgt erv oor dat foto’s scherp blijven bij langere sluitertijden. Ondanks het enorme zoombereik is het objectief verassend licht en compact, waardoor je het ook makkelijker meeneemt op een lange wandeling. Met andere woorden een ideale lens voor allerlei onderwerpen en situaties.

Kleiner en lichter dan andere telezoomlenzen

 Dit objectief is uitgerust met een tweedelige statiefbevestiging om sneller te kunnen wisselen tussen staand en liggend formaat. Hoewel de camera snel en eenvoudig 90° kan worden gedraaid, blijven de knoppen voor Focus Limiting, Power O.I.S. en handmatig scherpstellen gemakkelijk bereikbaar omdat ze niet meebewegen als de lens wordt gedraaid. Vergeleken met conventionele super-telelenzen voor spiegelreflex-camera’s is de Panasonic 100-400mm LEICA DG VARIO-ELMAR bijzonder gemakkelijk mee te nemen.

700sampleimagers100400 comparison 2

Een eerlijker vergelijking is misschien een vergelijking met een 500mm lens op een spiegelreflex camera met een APS-C of DX sensor. Denk aan een Nikon 200-500mm of aan een Sigma 150-600mm. De beeldhoek is dan ongeveer gelijkwaardig. Nog steeds is de winst in compactheid aanzienlijk:

700sampleimagers100400 comparison

De nieuwe LEICA-telezoomlens van Panasonic is ideaal voor het vastleggen van 4K-video’s, omdat de constructie zorgt voor het beste contrast en optimale kleuren. Bovendien is de telezoomlens uitgerust met de snelle en nauwkeurige 240fps AFmotor. Door het geavanceerde ontwerp is het ook mogelijk om geluidloos videoopnames te maken, waardoor onderwerpen van dichtbij kunnen worden benaderd zonder de aandacht te trekken. Behalve dat er video’s kunnen worden vastgelegd in hoge resolutie, biedt de 4Kfunctionaliteit ook de mogelijkheid om op een compleet nieuwe manier foto’s te maken. 

Panasonic G 100-400mm LEICA DG VARIO-ELMAR Specificaties

 • Langste brandpuntsafstand voor Micro Four Thirds-systeem
 • 20 elementen in 13 groepen 
 • Compatibel met Dual Image Stabilisation (combinatie van stabilisatie in behuizing en lens)
 • 240fps AF Drive
 • Zoomringvergrendeling
 • Lengte: 17 cm
 • Gewicht: 985 gram
 • Vergroting 0,25 (0,5 incl. crop factor)
 • Onafagebroken 30 opnames per seconde met de 4K-photo functie van Panasonic, waarmee je eenvoudig op je Panasonic camera een 8 megapixel opname selectert uit een 4K-video.
 • Weerbestendig geseald
 • Geïntegreerde, snel verdraaibare statiefbevestiging
 • Geïntegreerde, inschuifbare zonnekap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in