Panasonic 12-32 mm: een juweeltje

0
Panasonic 12-32 mm: een juweeltje
Deze week kondigde Panasonic  niet alleen een ultracompacte spiegelloze camera met verwisselbare objectieven (Panasonic GM1) aan. Tegelijkertijd werd een nieuw micro-43 objectief aangekondigd, dat nog compacter is dan het vermaarde Panasonic 20 mm 1.7 pancake objectief.
De Panasonic 12-32 mm (LUMIX G VARIO 12-32 mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S.) is een uitschuifbare standaard zoomlens met ingebouwde beeldstabilisatie, dat zijn werkelijke grootte pas aanneemt als je het gaat gebruiken. Als je het inklapt, is het ongekend compact. De beeldhoek van deze zoomlens is vergelijkbaar met die van een 24-64 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Daarmee is het een echte groothoek (24 mm), dat komt niet zo vaak voor bij kitlenzen, en tegelijkertijd een mooie reportage (35 mm) of standaardlens (50 mm).
Panasonic 12-32 mm: een juweeltje 

Het lenssysteem van de Panasonic 12-32 mm standaard zoomlens bestaat uit acht elementen, waaronder drie asferische lenzen, in zeven groepen. Zeven lamellen geven het diafragma een ronde vorm, wat de bokeh ten goede komt. Een ED (Extra-low Dispersion) lens minimaliseert laterale chromatische aberratie. Om deze superkleine lens te kunnen produceren, werd elk element zo dun mogelijk gemaakt en zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst. De vierde en vijfde lensgroep fungeren als O.I.S (optische beeldstabilisator), door ze ten opzichte van elkaar te verschuiven. Dit is de eerste keer dat deze techniek is toegepast in een digitale, verwisselbare lens voor de LUMIX G serie.

Panasonic lens test: Panasonic 12-32 mm

De autofocus van de LUMIX G VARIO 12-32 mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S. wordt aangedreven door een stappenmotor. Hierdoor is het snelle en hoge precisie contrast AF-systeem erg stil bij het maken van zowel foto- als video-opnames. Deze lens profiteert ook van het ultrasnelle (240 fps) AF-systeem van de Panasonic GM1.
Zelfs als er volledig wordt ingezoomd heeft deze nieuwe lens een minimale scherpstelafstand van 20 cm (12-20 mm)/30 cm (21-32 mm). De maximale vergroting is hierdoor 0,13x. Dat is qua beeldhoek vergelijkbaar met 0,26x bij een camera met een volformaat sensor. Tijdens de presentatie van de pers liet Panasonic diverse (berekende) MTF plaatjes zien, waaruit je kon aflezen dat met name de scherpte in de hoeken hoger is dan de scherpte van diverse kit-lenzen voor camera’s met een APS-C sensor. Als dat zo is, dan is dit werkelijk een juweeltje.

Net als jullie zijn wij benieuwd of we dat ook terugzien in praktijkopnames. Hopelijk weten we dat nog voor het einde van dit jaar, want de Panasonic 12-32 mm is vanaf begin december 2013 in het zwart en zilver verkrijgbaar. De adviesprijs is € 349,=.

PanasonicGM1zoomlens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in