Test Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G VARIO & Panasonic GX7 (Micro 43)

0
Panasonic14140mmII

We krijgen dagelijks de vraag naar de ideale combinatie van een compacte camera voor verwisselbare objectieven, inclusief een lens met zo’n groot brandpuntsafstandbereik, dat je geen objectieven meer hoeft te wisselen. Wat weinigen zich realiseren, is dat juist voor deze groep fotografen een micro-43 camera met de Panasonic 14-140mm f/3.5 een perfecte keuze is.
Halverwege 2009 verscheen de eerste versie van de Panasonic 14-140 mm zoomlens, als één van de eerste lenzen voor het micro-43 systeem. De Panasonic 14-140 mm zoomlens koppelt een 10 keer zoombereik aan een vrijwel stille autofocus en een ingebouwde beeldstabilisatie. Sinds april 2013 is er in de vorm van de Panasonic 14-140 mm f/3.5-5.6 een kleinere, van ingebouwde beeldstabilisatie voorziene, lichtsterkere, betere en toch goedkope versie verschenen, die een geduchte concurrent is voor alle grotere en zwaardere allround zooms op spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor.

Lumix14140

Met een verbazingwekkend laag gewicht van slechts 265 gram (bijna de helft van zijn voorganger) is de Panasonic 14-140 mm f/3.5 ideaal voor een fotograaf / videoliefhebber die zo min mogelijk van lens wisselt, maar wel de vrijheid van een camera met verwisselbare lenzen prefereert. Deze Panasonic 14-140 mm mk2 wordt onder andere als kitlens verkocht in combinatie met de Panasonic GH3, het topmodel voor video waar je ook als fotograaf veel plezier aan beleeft. Wij hebben deze superzoom getest op de Panasonic GX7, het huidige topmodel voor fotografie. {insertgrid ID = 288}

Panasonic 14-14 0mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G VARIO test @ Panasonic GX7

FOV14
Beeldhoek Panasonic 14-140 f3.5 @ 14 mm, 200 ISO, f/7.1, 1/1250

FOV140Panasonic 14-140 mm II beeldhoek @ 140 mm, 200 ISO, f/7.1, 1/1000
De Panasonic 14-140 mm f/3.5- f/5.6 heeft een indrukwekkend zoombereik van, om in compactcamera taal te spreken: “10 x optische zoom”. De beeldhoek komt bijna overeen met de beeldhoek van een 18-200 mm zoom op een camera op een APS-C camera. Vergelijk je de Panasonic 14-140mm mk2 met een dergelijke 18-200mm zoomlens, dan is de Panasonic ongeveer 25% korter en 50% lichter. Als je daarbij optelt dat geavanceerde micro-43 camera’s zoals de Panasonic GX7 of Panasonic G6 ook nog eens kleiner en ongeveer 25% lichter zijn dan soortgelijke spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor, dan is een dergelijke combinatie wel heel aantrekkelijk als metgezel voor een vakantie.
Panasonic14140mmf35

Bouw en autofocus

 

De Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 (made in Japan) is makkelijk te onderscheiden van de Panasonic 14-140mm f/4-f/5.8. De oude lens was matgrijs, de nieuwe is glossy zwart en ondanks de hogere lichtsterkte kleiner. De zoomring en de scherpstelring van de oude uitvoering zijn gemaakt van rubber, bij de nieuwe uitvoering is dat van plastic.

Om een zo compact mogelijk ontwerp te realiseren, heeft Panasonic gebruik gemaakt van diverse hoogwaardige aspherische en ED-glaselementen, zoals je in het lensontwerp kan zien, dat we van de Panasonic site hebben overgenomen. Zoals de meeste superzooms, heeft dit objectief geen constante lengte. Zoom je uit naar 140mm, dan wordt de Panasonic 14-140mm f/3.5 – f/5.6 ongeveer twee keer zo lang. Ook in uitgeschoven stand is het objectief veel kleiner dan soortgelijke superzooms voor APS-C camera’s.

Steppingmotor
Het scherpstellen met de Panasonic 14-140 mm II in combinatie met de Panasonic GX7 verloopt geruisloos en razendsnel. Ook in het donker is de AF trefzeker. Op dit onderdeel onderscheidt de Panasonic 14-140 mm f/3.5 zich in positieve zin van diverse vakantiezooms op APS-C camera’s. De fasedetectiesystemen van APS-C camera’s wordt bij gebruik van minder lichtsterke objectieven, waaronder alle vakantiezooms, in het donker minder snel en minder nauwkeurig. De contrastdetectie van de Panasonic GX7 stelde ook in het donker snel en trefzeker scherp in combinatie met de Panasonic 14-140 mm superzoom. De aandrijving van de autofocus is dankzij de stappenmotor extra stil, en dus is deze lens ook heel geschikt voor video. Het is prettig dat de beeldstabilisatie via een knop op de lens aan of uit te zetten is.

Insect

Macro? Panasonic 14-140 mm mk2 @ 140 mm f/5.6, zonder statief, 1/800 s, 200 ISO. Met een kortste instelafstand van 30 cm – 20 cm minder dan zijn voorganger – kan je behoorlijk dicht bij je onderwerp komen. Voor een echte macrofotograaf waarschijnlijk nog niet dicht genoeg, maar 99% van de fotografen zal dik tevreden zijn met een afbeeldingsmaatstaf van 1:0.25 (vergelijkbaar met een afbeeldingsmaatstaf van 1:0.5 voor een objectief op een camera met een volformaat sensor).

Beeldstabilisatie Panasonic 14-140mm f/3.5

Omdat je geen last hebt van een spiegel die op en neer klapt bij het maken van een foto, kan je zonder beeldstabilisatie nog uit de hand fotograferen bij langere sluitertijden dan met een spiegelreflexcamera. Wil je bij heel weinig licht toch nog scherpe opnames maken, dan komt de ingebouwde beeldstabilisatie (een belangrijk verschil met zijn voorganger) goed van pas. Daardoor kan je ook in het donker nog opnames maken, die niet zijn mislukt door bewegingsonscherpte.
Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie maak je bij een brandpuntsafstand van 50 mm (qua beeldhoek vergelijkbaar mey 100 mm op een volformaat sensor) en een sluitertijd van 1/6 even scherpe opnames als bij een opname gemaakt bij dezelfde brandpuntsafstand zonder beeldstabilisatie gemaakt met een sluitertijd van 1/50 seconde.
Imagestabilization

Lichtafval

Bij de uiterste brandpuntsafstanden over het zoombereik, 14 mm en 140 mm, is  lichtafval zichtbaar in de hoeken. Toch is ook daar de lichtafval, minder dan 1 stop, goed beheerst. In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat je de lichtafval ziet. Als dat het geval is, dan is het eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Beweeg je muis over de grafiek om de gemeten lichtafval bij 50 tot 140 mm te bekijken.

Vignet

Vervorming

Over vervorming hoef je je geen zorgen te maken bij deze superzoom; dat heeft Panasonic goed voor elkaar. Afgezien van de duidelijk zichtbare tonvormige vervorming bij 14 mm, is de vervorming laag over het hele zoombereik. Panasonic past correctie toe op de vervorming, zowel op de jpg bestanden als – bij gebruik van reguliere RAW converters zoals Lightroom of ACR – de RAW bestanden. Distort

Bokeh

Bokeh is niet een onderdeel waarop walk-around lenzen uitblinken. Toch verrast de Panasonic 14-140mm f/3.5-f/5.6 hier in positieve zin, In vergelijking met de vorige versie van de Panasonic 14-140mm levert de nieuwe versie, mede door de grotere lichtsterkte, een duidelijk mooiere bokeh. Ben je een liefhebber van bokeh en fotografeer je met een micro-43 camera dan is de aanschaf van een lichtsterk objectief met een vaste brandpuntsafstand zoals de Panasonic 20 mm f/1.7 of de Olympus 75 mm f/1.8, afhankelijk van je financiele speelruimte, een goede keuze.

Klik (2x) op het plaatje rechts voor een grotere versie om een indruk te krijgen van de bokeh.

bokeh

Macro

Overstraling

 
Ondanks een relatief complex ontwerp, met 14 lenzen in 12 groepen, zijn we tijdens de praktijktest geen ernstige overstraling of ghosting tegengekomen. Wel moeten we daar als kanttekening bij plaatsen dat we tijdens de korte testperiode alleen maar bewolking hebben gehad, waardoor we geen direct zonlicht zijn tegengekomen die het deze lens extra moeilijk zou kunnen maken. De tegenlichtproef in de studio doorstond de lens goed.  flare

Scherpte Panasonic 14-140mm f/3.5

 

Om de meetresultaten van een micro-43 camera rechtstreeks te kunnen vergelijken met objectieven op (APS-C/volformaat) camera’s van andere merken, hebben we de Panasonic GX op beeldverhouding 2:3 gezet. Fotografeer je in het regulieren micro-43 formaat, dan is de resolutie, uitgedrukt in lijnen per beeldhoogte, nog iets hoger dan de waarden die we hier rapporteren.
De scherpte van deze lens is significant hoger dan van zijn voorganger. De scherpte van de Panasonic 14-140 mm f/3.5-f/5.6 is net zo goed als de scherpte van vakantiezooms op een spiegelreflxcamera: Als je opnames gemaakt met een Canon 650D spiegelreflexcamera met een Canon 18-200mm rechtstreekss vergelijkt met opnames gemaakt met de Panasonic 14-140 mm II en, bijvoorbeeld, een Panasonic GX7, dan zie je geen verschil in scherpte. Het verschil in omvang en gewicht is wel  aanzienlijk: de micro-43 combinatie is veel compacter en lichter.

Klik op het plaatje om de resolutie bij meerdere brandpuntsafstanden te bekijken.

Resolution

blaadje

Hoe langer de brandpuntsafstand, des te minder scherp de opnames worden. Dat is een gebruikelijk verschijnsel bij vakantiezooms. En het verschil in scherpte zal je in de praktijk alleen opvallen als je de twee uiterste brandpuntsafstanden rechtstreeks met elkaar vergelijkt. Doe je dat niet, dan zie je het waarschijnlijk niet eens.

De centrumscherpte is, zoals bij alle superzooms, hoger in het centrum dan in de hoeken.

Klik op het plaatje om de scherpte in de hoeken bij 140 mm te vergelijken met de scherpte in het centrum.

CornerCenterMini

Chromatische aberratie

 
De laterale chromatische aberratie is door Panasonic mooi gecompenseerd. Zowel jpg bestanden uit de camera als in RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop, zal je in praktijkopnames geen paarse of groene randen bij scherpe contrastoveragngen in de hoeken van het beeld tegen komen.
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G VARIO & Panasonic GX7

Panasonic14140mmII

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

 

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Groot zoombereik
  • Nauwkeurige en stille AF
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Goede beeldkwaliteit qua scherpte, weinig vignettering, chromatische aberratie en vervorming
  • Compact, licht en toch degelijk gebouwd

Nadelen

  • Hoge vervorming bij 14 mm
  • Centrumscherpte is hoger dan de scherpte in de hoeken
  • Lichtzwak

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Onze Panasonic 14-140 mm f/3.5 -f/5.6 test laat duidelijk zien dat dit objectief daadwerkelijk kleiner, lichter en optisch beter is dan zijn voorganger. De stille en – ook in het donker – nauwkeurige autofocus maakt dit een perfecte vakantiezoom die zowel geschikt is voor fotografie als video. Vergelijk je de beeldkwaliteit van deze Panasonic 14-140 mm II met 18-200 mm zooms op een APS-C spiegelreflexcamera, dan zal je geen verschil in beeldkwaliteit zien. Maar het verschil in omvang en gewicht van een micro-43 camera met een Panasonic 14-140 mm f/3.5-f/5.6 zal niemand ontgaan. Dat is aanzienlijk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in