Test Panasonic 14-140 mm/4.0-5.8 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO HD (Micro 43)

0
Panasonic-14-140-front

De Panasonic 14-140 mm zoomlens is halverwege 2009 op de markt gekomen, als één van de eerste lenzen voor het micro-43 systeem. De Panasonic 14-140 mm koppelt een 10 keer zoombereik aan een vrijwel stille autofocus en een ingebouwde beeldstabilisatie. Daarmee is de lens zeer geschikt voor het maken van video. Maar ook voor een fotograaf die zo min mogelijk van lens wil wisselen, of af en toe met 1 lens op stap wil, is dit een ideale keuze.Panasonic-14-140-front

zoomuit
Panasonic 14-140 @ 14 mm, 160 ISO, f/5, 1/160
zoomin
Panasonic 14-140 @ 140 mm, 160 ISO, f/5.8, 1/200

De Panasonic 14-140 heeft een indrukwekkend bereik van, om in compactcamera taal te spreken: “10 x optische zoom”.

Bouw en autofocus

Het is prettig dat de beeldstabilisatie via een knop op de lens aan of uit te zetten is. De aandrijving van de autofocus is extra stil gemaakt omdat deze lens ook bestemd is voor video. Het scherpstellen met de Panasonic 14-140 in combinatie met Panasonic GH2 gaat niet alleen geruisloos, maar ook snel. Van zoeken bij heel weinig licht is soms sprake, maar daar hebben meer camera’s last van, zowel traditionele spiegelreflexcamera’s met fase-detectie AF als andere camera’s met contrast AF.

Beeldstabilisatie

De test van de beeldstabilisatie is dit keer uitgevoerd bij een relatief lange brandpuntsafstand: 140 mm (280 mm @ volformaat). Omdat je geen last hebt van een spiegel die op en neer klapt bij het maken van een foto, kan je zonder beeldstabilisatie nog uit de hand fotograferen bij langere sluitertijden dan met een spiegelreflexcamera. De beeldstabilisatie zorgt er voor dat je bij de langste brandpuntsafstand nog 50% kans op een scherpe foto hebt bij een sluitertijd van 1/13 seconde! Dat is gewoon erg goed. Omdat het een lichtzwak objectief, een nadeel van dit objectief, is maak je vaker gebruik van langere belichtingstijden.IS-Panasonic-14-140

Lichtafval

Bij de uiterste brandpuntsafstanden over het zoombereik, 14 mm en 140 mm, is  lichtafval zichtbaar in de hoeken. Toch is ook daar de lichtafval, minder dan 1 stop, goed beheersd.

WAvignet

Vervorming

Afgezien van de duidelijk zichtbare tonvormige vervorming bij 14 mm, is de vervorming laag over het hele zoombereik. Panasonic past correctie toe op de vervorming, zowel op de jpg bestanden als – bij gebruik van reguliere RAW converters zoals Lightroom of ACR – de RAW bestanden.

distortion-jpg-panasonic-14-140

Bokeh

Bokeh is niet een onderdeel waarop deze lens uitblinkt. Dit wordt veroorzaakt door de kleine sensor in combinatie met de relatief klein opening.

mini-Bokeh-panasonic-14-140at140mmf58 1050448

Overstraling

Ondanks een relatief complex ontwerp, met 17 lenzen in 13 groepen, zijn we tijdens de praktijktest geen ernstige overstraling of ghosting tegengekomen. Wel moeten we daar als kanttekening bij plaatsen dat we tijdens de korte testperiode alleen maar bewolking hebben gehad, waardoor we geen direct zonlicht zijn tegengekomen die het deze lens extra moeilijk zou kunnen maken. De tegenlichtproef in de studio doorstond de lens goed. 1040949

Scherpte

De scherpte van deze lens is in het bereik van 14 mm tot 35 mm erg goed. Boven de 35 mm win je aanzienlijk in scherpte door te diafragmeren tot diafragma 8. Boven de 100 mm helpt dat niet meer en blijft de scherpte wat achter. In alle gevallen blijft de scherpte in de hoeken achter op het centrum.

14resolHoe langer de brandpuntsafstand, des te minder scherp de opnames worden. Dit is in de praktijk vooral zichtbaar als je de twee uiterste brandpuntsafstanden rechtstreeks met elkaar vergelijkt.
In de Panasonic GH2 test staan een paar andere praktijkopnames die zijn gemaakt met het Panasonic 14-140 objectief.

TelesamplePanasonic-14-140-zoom

Chromatische aberratie

Bij de Imatest metingen zijn we een aantal keer een chromatische aberratie boven 0,1% van de afstand tot het centrum tegengekomen. Dat kan betekenen dat je in de praktijk af en toe chromatische aberratie tegen zou kunnen komen. In de praktijk zijn we geen chromatische aberratie tegengekomen bij dit objectief.

CAoverview


14ca

Conclusie test Panasonic 14-140mm 4.0-5.8 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO HD

Voordelen

  • Groot zoombereik
  • Stille AF en ingebouwde beeldstabilisatie
  • Weinig vignettering en vervorming
  • Tot 100 mm hoge resolutie
  • Compact gebouwd

Nadelen

  • Hoge vervorming bij 14 mm
  • Lagere resolutie bij langere brandpuntsafstanden
  • Lichtzwak

De Panasonic 14-140 mm is een aantrekkelijk kitobjectief met meerdere positive eigenschappen. Tot een brandpuntsafstand van 50 mm zijn de optische prestaties erg goed, om vervolgens langzaam steeds verder af te nemen. Afgezien van de uiterste groothoekstand is de vervorming erg goed onder controle gehouden. De stille AF en de ingebouwde beeldstabilisatie maken de lens een ideale reisgenoot voor video fanaat of voor de fotograaf die slechts 1 lens bij zich wil hebben. Deze Panasonic 14-140 mm kitlens heeft een veel groter zoombereik dan de Panasonic 14-42 mm kitlens, terwijl de Panasonic 14-140 mm minder dan 2 cm langer is. Maar het prijsverschil is groot; de lichtzwakke Panasonic 14-140 imm s een stuk duurder. Dat dan weer wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in