Test Panasonic 20 mm 1.7 II (Micro 43)

0
Uit onze test van de eerste versie van de Panasonic 20 mm 1.7, uitgebracht bij de start van het micro-43 systeem in 2009, bleek dit een verrassend klein en optisch heel goed objectief te zijn. Toch is er is enige tijd geleden een tweede versie van dit hooggewaardeerd objectief verschenen, dat we nu hebben getest. Zijn er verschillen te ontdekken tussen beide versies?
De Panasonic 20 mm 1.7 II is in combinatie met een Panasonic GM1 bijna net zo klein is als een compactcamera. Wij hebben de Panasonic 20 mm II getest op een Panasonic GX7. Gebruik je de elektronische sluiter, dan is de Panasonic GX7 bij volledig open diafragma een volledig stille meetzoekercamera. Bij een kleiner diafragma hoor je een minuscuul klikje bij het maken van een opname.
DMC-GX7CEG-K front

Panasonic 20mm 1.7 ASPH LUMIX G 20 mm II test @ Panasonic GX7

LowLightDe Panasonic 20mm f/1.7 is zeer aantrekkelijk voor straatfotografie, bruiloftsfotografie of andere gelegenheden waar je als fotograaf zo min mogelijk aanwezig wilt zijn. En een ideale reisgenoot voor op vakantie.

Bouw en Autofocus

Deze compacte lens is ondanks zijn lage gewicht degelijk gebouwd en mooi afgewerkt. Qua uiterlijk zijn er kleine verschillen tussen de Panasonic 20mm 1.7 (links) en de Panasonic 20mm f1/7 II (rechts) te ontdekken. De eerste versie van het objectief had een grijze body met een zwarte scherpstelring. Versie twee heeft een zwarte body. Ook het zwarte plastic aan de voorzijde spiegelt bij het nieuwe objectief meer dan bij het oude model. De tweede versie komt door de materiaalkeuze wat meer sophisticated over. OldvsNew

In de opname hiernaast zie je hoe compact de combinatie van de Panasonic GX7 met dit pancake objectief is.  De aandrijving van de autofocus vindt plaats met een “drive by wire” systeem, waardoor je geen mechanische weerstand voelt bij het handmatig scherpstellen. De scherpstelring blijft ook doordraaien als je 20 cm of oneindig hebt bereikt. Dat is even wennen. Automatisch scherpstellen van de Panasonic 20 mm 1.7 I op een Panasonic GX7 gebeurt nauwkeurig en snel. Toch stellen recente modellen van Panasonic objectieven, zoals bijvoorbeeld de Panasonic 14-140mm of de Panasonic 12-32mm,  nog iets sneller scherp dan de Panasonic 20mm f/1.7. 

DMC-GX7CEG-K top

Beeldstabilisatie

 

De lens is zo compact; er is geen ruimte voor beeldstabilisatie. Maar gezien de brandpuntsafstand en de lichtsterkte van deze lens, zal de beeldstabilisatie zelden worden gemist.

Met de in-camera beeldstabilisatie van de Panasonic GX7 haalden we een bescheiden winst van 1 tot 2 stops.

VRtest
NightEen hoge lichtsterkte is niet alleen aantrekkelijk voor een mooie achtergrondonscherpte, maar maakt het ook langer mogelijk om in het donker opnames te maken zonder bewegingsonscherpte of flits te gebruiken.

Lichtafval

 
Alleen bij volle opening heeft het deze lens duidelijk last van lichtafval. Dat is niet uniek voor dit objectief, bij lichtsterke objectieven op een camera met een volformaat sensor komt dat ook vaak voor. Omdat dit één van de weinige micro-43 objectieven met een lichtsterkte onder f/2 is, zullen veel fotografen juist een grote diafragma opening kiezen vanwege de mooie achtergrond onscherpte. Gelukkig is lichtafval softwarematig goed achteraf te corrigeren als het storend aanwezig zou zijn. Vignet

Vervorming

De vervorming van dit objectief wordt zowel voor de RAW bestanden (bij de meeste RAW converters) als de jpg bestanden automatisch gecorrigeerd. Het eindresultaat is erg goed.

Distort

Panasonic 20 mm II test

Maak je op straat een portret met een 50 mm lens op een spiegelreflexcamera, dan wil de geportretteerde nogal een geintimideerd worden door een grote camera op relatief korte afstand. Met dit kleine pancake lensje heb je daar geen last van.

Bokeh

De achtergrondonscherpte van de Panasonic 20mm levert een mooie bokeh op. Nog niet helemaal vergelijkbaar met de bokeh van een lichtsterk objectief op een camera met een volformaat sensor, maar vrijwel zeker goed genoeg voor 99,9% van de fotografen die met scherptediepte willen spelen. Bij volle opening verandert de bokeh door lichtafval van rond in het centrum naar een kattenoog in de hoeken, zoals je mooi in onderstaande afbeelding kan zien.

 1080066

Klik (2x) op bovenstaande afbeelding voor een grotere versie van een praktijkopname.

{insertgrid ID = 288}

Panasonic 20 mm test, Panasonic 20 mm 1.7 test

Overstraling

Het schijnt dat versie 2 van de Panasonic 20 mm 1.7 minder gevoelig is voor overstraling dan de eerste versie. Wij vonden het lastig om dat verschil vast te stellen. Bij het testen van de Panasonic 20 mm 1.7 v2 zijn we in het testlab onder extreme condities incidenteel overstraling (zoals hiernaast afgebeeld) tegengekomen. In de praktijkopnames die we overdag hebben gemaakt en zelfs in de meeste nachtopnames, kwamen we dat niet tegen.
Ben je van plan om met deze lens nachtfotografie met veel straatlantaarns te gaan doen, dan zal je incidenteel overstraling tegenkomen. Dat geldt overigens ook voor veel andere objectieven.
glare1

Scherpte

We hebben de ruimte hiernaast gebruikt om het lensontwerp te laten zien. Voor de fijnproevers onder ons: 7 lenselementen, waarvan 2 aspherisch, in 5 groepen.

De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger.

lensonywerp

De scherpte van de Panasonic 20mm 1.7 II is in het centrum erg hoog, dit blijkt zowel uit onze praktijkopnames als uit onze metingen. De Panasonic GX7 testcamera is er waarschijnlijk de oorzaak van dat we voor versie 2 een hogere resolutie hebben gemeten dan in onze test van versie 1 (met een Panasonic GH2 camera).
Uit de metingen blijkt de resolutie in de extreme hoeken altijd achter te blijven ten opzichte van het centrum. In de praktijk valt dat niet op, omdat de resolutie in de uiterste hoeken tot diafragma 4 ruim boven de 1000 LW/PH blijft. 

Resolutie
20mmfront

Chromatische aberratie

Volgens Panasonic zorgt het gebruik van 2 aspherische lenzen ervoor dat chromatische aberratie geminimaliseerd is. Bovendien worden zowel de RAW bestanden (bij de meeste RAW converters) als de jpg bestanden automatisch gecorrigeerd voor chromatische aberratie. 
In onze praktijkopnames zijn we geen chromatische aberratie tegengekomen bij de Panasonic 20 mm 1.7 en ook de meetwaardes voor chromatische aberratie zijn erg laag.

CA
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Panasonic 20mm 1.7 ASPH LUMIX G II test met Panasonic GX7

Panasonic20mm Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG scoreDeze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.
Open je RAW bestanden in Photoshop en Lightroom, dan worden de RAW bestanden automatisch gecorrigeerd en zijn de scores gelijk aan de jpg scores.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Hoge scherpte
  • Lage chromatische aberratie en vervorming
  • Lichtsterk
  • Mooie bokeh
  • Compacte bouw en licht gewicht
  • Solide bouw en mooie afwerking

Nadelen

  • Lichtafval bij volle lensopening
  • Handmatige scherpstellen zonder weerstand

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Onze conclusie over de Panasonic 20mm f/1.7 v2 is onveranderd ten opzichte van de eerste versie. De Panasonic 20 mm 1.7, of je het nu hebt over versie 1 of 2, is een mooi objectief zonder nadelen. Het is een aantrekkelijk geprijsde, lichtsterke, compacte en lichte pancake met hele goede optische prestaties. De Panasonic GX7 testcamera is er waarschijnlijk de oorzaak van dat we voor versie 2 een hogere resolutie hebben gemeten dan in onze test van versie 1 (met een Panasonic GH2 camera). Uit de metingen blijkt de resolutie in de extreme hoeken altijd achterblijft ten opzichte van de erg hoge resolutie in het centrum. In de praktijk valt het niet op. Praktijkopnames zijn contrastrijk, scherp en hebben een mooie bokeh. De lichtafval bij volle opening is goed met software te corrigeren, in die situaties waar het storend zichtbaar is.
Deze micro-43 standaardlens is een ideale partner voor een Panasonic GM1 of een Panasonic GX7. Heb je toch liever een zoomlens met dezelfde afmetingen, dan heeft de 20mm 1.7 II er tegenwoordig een concurrent bij in de vorm van de Panasonic 12-32mm, die we recent hebben getest.
Hoe goed dit micro-43 objectief is, blijkt nog meer als je het vergelijkt met alle andere objectieven met een gelijkwaardige beeldhoek, getest op spiegelreflexcamera’s met een APS-C of volformaat sensor. We hebben tot nu toe 75 objectieven met vrijwel dezelfde beeldhoek als de Panasonic 20mm f/1.7 getest op diverse camera’s met een micro-43, APS-C en volformaat sensor. De Panasonic 20 mm 1.7 nestelt zich qua beeldkwaliteit tussen de 15 beste objectieven voor micro-43, APS-C en volformaat. Als je je realiseert dat sommige objectieven zijn getest op een camera met 36 megapixels, terwijl deze test is uitgevoerd op een 16 megapixel camera, dan is het duidelijk dat de Panasonic 20 mm f/1.7 II qua prijs/kwaliteitsverhouding en gebruiksgemak een zeer aantrekkelijk aanbod is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in