Schiet het juiste moment (met 4K video)

0

Fotograferen is voor vrijwel iedereen het vastleggen van emoties. De technische kwaliteit is vaak minder belangrijk dan de keuze van het juiste moment. Al is het mooi meegenomen als beiden hand in hand gaan.

Stel je voor dat je gegarandeerd precies op het juiste moment een speciaal ogenblik van een bruiloft weet vast te leggen, of dat je de sensatie weet te vangen die je beleeft als je ziet dat een vogel een vis vangt. Een dure spiegelreflexcamera is dan zeker geen garantie voor succes. Al kan je er natuurlijk hele mooie foto’s mee maken.

{youtube}5t0rs4_FL-s{/youtube}

Afgezien van de herrie die een spiegelreflexcamera maakt bij het nemen van 10 opnames per seconde, waar ik zelf niet van houdt, druk ik met een fotocamera meestal te vroeg af, waardoor de camerabuffer vol is nog voor het juiste moment zich voordoet. En als de camerabuffer vol is, kan je geen foto’s meer maken.

Moderne spiegelloze systeem camera’s zijn er op gericht om fotografen te helpen bij het vastleggen van emoties. Nikon 1 en Panasonic camera’s, maar ook de Samsung NX1, hebben speciale instelmogelijkheden waarmee de kans veel groter wordt dat je precies dat emotionele moment weet te vangen in 1 opname. Nikon 1 camera’s bieden Smart Photo Selector waarbij je de sluiter half ingedrukt houdt. Als je afdrukt vlak nadat het juiste moment is geweest, krijg je de keuze uit 20 opnames, waarbij ook opnames zitten die eerder zijn gemaakt dan het moment waarop jij hebt afgedrukt. Zo hoef je geen moment te missen en is de kans op een geslaagde foto enorm vergroot. De Samsung NX1 biedt een Auto shot mode en bij de modernste Panasonic camera’s zoals de GH4, FZ1000 en LX100, kan je gebruik maken van de 4K Photo mode.

reigermetvis

Gisteren maakte ik een filmpje van een zilverreiger op grote afstand, in de hoop het moment vast te leggen waarop hij een visje vangt. Ik ben geen natuurfotograaf en alles verloopt zo onverwacht en snel, dat ik met een fotocamera kansloos was. Daarom liet ik de video meelopen in 4K. Normaal gesproken zijn afzonderlijke beelden van video-opnames kwalitatief niet goed genoeg om er een mooie foto van te maken. Een sluitertijd van 1/50 seconde, waarmee veel video-opnames worden gemaakt, is bijvoorbeeld voor veel situaties te lang. Bovendien wordt er bij video datacompressie toegepast, waardoor de afzonderlijke opnames meer artefacten bevatten. De 4K Photo Mode is speciaal geschikt om een hoogwaardig afzonderlijk beeld uit een video te gebruiken als foto. De camera-instellingen worden door de GH4 zodanig ingesteld, dat je zo min mogelijk artefacten hebt. Ook kan je zelf een kortere sluitertijd instellen om de actie te bevriezen. Als je gebruik maakt van een externe recorder, zoals de Atomos Shogun, dan schakelt de GH4 zelf over op 4:2:2 10 bits voor nog nauwkeuriger kleuren.

Aan de lichaamstaal van de zilverreiger was te zien dat het hem lukte om iets te vangen, maar het ging allemaal zo snel, dat ik niet ziet zag wat hij ving. Bij het bekijken van de afzonderlijke stills van het filmpje dat ik maakte, blijkt dat er 1 moment is (van de 25 opnames per seconde), waar de zilverreiger de vangst opgooit om hem beter in te kunnen slikken. In het Youtube filmpje heb ik dat moment aan het einde van de video gezet. Het speelde zich allemaal te snel en op te grote afstand af om het met blote ogen te kunnen zien. Toch heb ik in deze foto de emotie vastgelegd, die ik voelde toen ik de zilverreiger zag.

4K – of Ultra-HD videomateriaal (3840×2160) geschoten in de 4K Photo mode is natuurlijk ook te gebruiken voor een Full-HD filmpje dat je op de eigen TV laat zien of op Youtube plaatst. Want 4K levert niet alleen mooiere foto’s op, maar ook mooiere video’s. Dankzij 4K heb je voldoende resolutie om beeldstabilisatie toe te passen op de video die je gemaakt hebt, een horizon recht te zetten of een beelduitsnede te maken. Zou je dat doen met een Full-HD opname, dan leiden deze bewerkingen tot een zichtbaar lagere scherpte. En als je een 4K video verkleint naar Full-HD, krijg je opnames met een nog hogere scherpte en een betere signaal-ruis verhouding. Hoe je het ook wendt of keert, bij 4K houdt je voldoende resolutie over voor een perfect Full-HD filmpje, dat je die speciale momenten laat herbeleven.

4KPhotomode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in