Kort na de NAB-show in Las Vegas gaf Yosuke Yamane, the Director van Panasonics imaging business een interview bij DPReview. Naast een reactie op de positieve ontvangst van de GH5 herhaalt hij hierin de belofte die Panasonic al op photokina 2014 deed. Die is dat Panasonic in 2020, bij de Olympische Spelen in Tokyo, 8K zal introduceren.
Panasonic is al heel lang sponsor van de Olympische Spelen en ziet de Spelen in het thuisland als een mooie springplank voor de nieuwe doorbraak. Over de vorm waarin 8K dan beschikbaar zal zijn blijft hij vaag. Yamane: As far as for the customer category, we don’t know if we will be able to record all of the output from 8K video. So the question is how we utilize 8K information and create a new photographic culture.” Die slag om de arm is volkomen begrijpelijk. De GH5 heeft pas na zijn introductie een firmware update gehad om hogere bitrates in 4K mogelijk te maken. Bij 8K praten we over een vier keer zoveel pixels als bij 4K UHD en 16 keer zoveel pixels als bij Full HD. En 2020 is al over drie jaar. Om dan een camera in productie te hebben die zo’n hoeveelheid data goed kan verwerken lijkt een te grote uitdaging. Kwaliteit is hier het sleutelwoord. Want wat heb je aan 8K als als de bitrate laag is en de beelden sterk gecomprimeerd moeten worden? Goede 4K-video heeft dan toch de voorkeur. Waar moeten we wel aan denken? Hij licht een tipje van de sluier op door te verwijzen naar 8K Photo. Denk dan bijvoorbeeld aan snelle serieopnames of opnames met focusstacking in 8K. Dat vereist dan wel een sensor met tenminste 33 megapixel. Ook dat zou al een sensatie zijn als een sensor met die resolutie in 2020 in Micro Four Thirds beschikbaar zou komen. De resolutierace lijkt nog niet over en in combinatie met steeds hogere opnamesnelheden kunnen we nog bijzondere camera’s verwachten de komende jaren.
Klik hier voor het hele interview op Dpreview
Wat nu met 8K Video?
Het lijkt in ieder geval duidelijk dat we voorlopig nog niet de doorbraak van 8K video gaan beleven. Er zijn vrijwel geen schermen die de beelden in volle resolutie kunnen weergeven en zelfs gangbare high end grafische kaarten in computers hebben moeite met de enorme hoeveelheid data die ervoor moet worden verwerkt. Geen TV-kanaal kan er in uitzenden en massaal streamen over internet is zelfs met glasvezel best een opgave. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen 8K bestaat. Red heeft inmiddels bijvoorbeeld maar liefst drie modellen waarmee 8K kan worden opgenomen. Voor gespecialiseerde toepassingen als bijvoorbeeld IMAX-projectie is filmen in 8K wel geschikt. Filmers gebruiken nu ook vaak 4K beelden om te croppen, het beeld te stabiliseren of pans in Full HD te maken. Datzelfde kan je natuurlijk ook doen met 8K als je output uiteindelijk 4K is. 8K video zal ooit gangbaar worden, maar zover is het voorlopig niet. Toch is er al veel 8K video content. Het meeste is echter geen echte video, maar timelapse. Die kan je gemakkelijk met iedere camera met meer dan 33 megapixel schieten. Dat zijn dus de topmodellen van Canon, Nikon en Sony en de laatste generaties middenformaatcamera’s. De resultaten zijn vaak adembenemend, zelfs al heb je ‘maar’ een 4K of 5K computerscherm. Kijk zelf: