
Als je fotografie vergelijkt met een middelbare school klas, dan zou Panasonic het slimste meisje van de klas zijn. Bescheiden zit ze achteraan in de klas en maakt innovatieve, goed doordachte producten. Zonder zichzelf daarvoor op de borst te kloppen, zoals sommige branieschoppers op de eerste rij.
Marketing hypes zitten niet in het DNA van Panasonic. Terwijl alle andere merken vlak voor Sinterklaas en Kerst over elkaar heen tuimelen met “superspeciale acties van hun superspeciale” producten, kondigt Panasonic aan dat ze begin januari met nog mooiere producten gaan komen. Geen dikke laag make-up, maar eerlijkheid, dienstbaarheid, innovatie en kwaliteit boven alles. Een merk om verliefd op te worden.
Zie ook:
Panasonic en camera’s
De geschiedenis van Panasonic gaat terug tot 1918. Maar voor digitale camera’s hoeven we niet zo ver terug. In 2001 bracht Panasonic zijn de 4 megapixel Lumix DMC-LC5 uit. Het objectief op deze camera? Een Leica DC 7-21mm (33-100mm equivalent) Vario Summicron ASPH f/2-2.5. In 2004 volgde de 5 megapixel DMC-LC1 met de beroemde 28-90mm (equivalent) f/2-2.4 van Leica. En begin 2006 onthulde Panasonic de Lumix DMC-L1, de eerste systeemcamera van Panasonic met Four Thirds sensor. De DMC-L1 was gebaseerd op de E330 van Olympus. De Panasonic deelde veel van de hardware met de Olympus. Tot dat moment was Panasonic een merk dat aan de ene kant de nodige innovaties bracht, maar aan de andere kant vooral ook de cameratrends volgde. Twee jaar later zou dat ineens radicaal veranderen.
Four Thirds wordt Micro Four Thirds
In 2008, twee jaar na de introductie van de DMC-L1 bracht Panasonic op photokina de G1 uit. De eerste Micro Four Thirds camera en eerste moderne spiegelloze systeemcamera. De camera had de vormgeving van een spiegelreflex, compleet met namaak spiegelhuis. Maar in de camera zat geen spiegel meer en de bajonet zat veel dichter op de sensor. De camera was hierdoor kleiner en lichter en door de kortere afstand van de bajonet tot de sensor waren hele nieuwe optische ontwerpen mogelijk. De G1 zette de trend voor alle spiegelloze camera’s die daarna zouden volgen. Na de Micro Four Thirds camera’s volgden andere merken met 1 inch, APS-C en uiteindelijk zelfs full frame en middenformaat spiegelloze camera’s. In 2018, tien jaar na de G1 kondigden drie merken, waaronder de twee marktleiders en ook Panasonic, full frame spiegelloze camera’s aan en lijkt het einde van de heerschappij van de spiegelreflexcamera’s aanstaande.
Panasonic GH5: perfecte video en fotografie hybride
De top in het Micro Four Thirds systeem is de Panasonic Lumix GH5. Deze camera is de perfecte hybride. De GH5 is net zo goed geschikt voor fotografie als film. De camera heeft een van de beste elektronische zoekers en scherm dat zowel kan kantelen als draaien, waardoor je hem ook in de selfiestand kan zetten. Onmisbaar voor vloggers. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor scherpe foto’s bij lange sluitertijden en scherpe, vloeiende opnames zonder schokken bij filmen uit de hand. De camera is nu al enige tijd op de markt en de concurrentie komt steeds dichterbij, maar nog altijd biedt geen ander model zo’n overvloed aan mogelijkheden die je enkel op veel duurdere videocamera’s tegenkomt. V-log, waveform en vectorscope, LUT’s, het zijn maar enkele van de geavanceerde functies die de GH5 tot een van de beste fototoestellen maakt om mee te filmen.
Panasonic 35-100mm en 100-400mm
De voordelen van het Micro Four Thirds systeem worden nergens duidelijker dan bij de telelenzen. Zo maakt Panasonic de Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8. Qua beeldhoek komt dit objectief overeen met een 70-200mm op full frame, maar dit objectief weegt maar 360 gram. Dat is minder dan de helft van wat de lichtste 70-200mm f/4 objectieven voor full frame wegen en dan is de Panasonic nog een stop lichtsterker. Wil je nog lichter, dan is er zelfs een Lumix G Vario 35-100mm f/4-5.6 van maar 160 gram. Niet heel lichtsterk, maar optisch wel heel goed. Wil je langer, dan kan dat ook bij Panasonic, met de Leica DG Vario Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH. Dit objectief kan je vergelijken met een 200 tot 800mm zoomlens op full frame. De 100-400mm voor Micro Four Thirds weegt echter minder dan een kilo. En met zo’n gewicht kost het geen enkele moeite om de hele dag met dit objectief uit de hand te werken of kilometers door de wildernis te moeten hiken. En dankzij de beeldstabilisatie van het objectief die perfect samenwerkt met de stabilisatie in de Panasonic camera’s en die samen het Dual IS systeem vormt, kan je met deze supertele haarscherpe opnames uit de hand maken.
L-Alliance
Op photokina 2018 kondigde Panasonic de volgende stap aan. Na een jarenlange samenwerking met Olympus in het Four Thirds en Micro Four Thirds formaat gaan ze een nieuw verbond aan. Ditmaal met Leica en Sigma in de L-Alliance. Deze alliantie is vernoemd naar de L-bajonet die Leica gebruikt in zijn APS-C en full frame systeemcamera’s. Panasonic gaat deze ook gebruiken voor zijn nieuwe full frame cameralijn en Sigma zal voor dit systeem objectieven gaan ontwerpen en op de markt brengen. En mogelijk komt er ook in de toekomst een camera van Sigma met deze bajonet. De L-Alliance vormt daarmee het vierde spiegelloze full frame camerasysteem, na dat van Sony, Canon en Nikon. Panasonic is daarmee ook het (voorlopig) laatste merk dat een spiegelloze systeemcamera op de markt brengt en wederom lijken ze daarmee de trend te volgen. Maar het is tegelijk ook heel Panasonic. Ze gaan hun eigen weg, maar doen dat niet alleen. Net als bij Four Thirds en Olympus, zoeken ze weer de samenwerking, ditmaal met Leica en Sigma, zodat het systeem de potentie heeft om snel te groeien.
Panasonic S-systeem
Waar tot voor kort Leica met zijn full frame spiegelloze camera’s een heel klein nichemarktje voor zichzelf leek te hebben, wordt de L-bajonet met de komst van de S-camera’s van Panasonic ineens een heus systeem met keus uit meerdere body’s van verschillende fabrikanten en een keur aan objectieven, van superscherpe vaste brandpunten van Leica tot praktische zooms van Panasonic en hoog kwalitatieve lenzen van Sigma. De Panasonic S wordt voorlopig het instapmodel met 24 megapixel en voor wie meer wil, komt er de S1R met 47 megapixel. De camera’s krijgen ingebouwde beeldstabilisatie in de body’s en uitgebreide videomogelijkheden, zoals we van Panasonic gewend zijn. Dat betekent ook zeker dat de S en S1R in 4K in verschillende beeldsnelheden zullen kunnen filmen. De Micro Four Thirds camera’s behoren tot de meest ergonomische kleine camera’s op de markt en de grotere full frame modellen borduren hier op voort, met ruim voldoende instelwielen en goede menu’s die ook heel gemakkelijk via het aanraakgevoelige scherm bediend kunnen worden. Ook mogelijkheden als fotograferen in hoge resolutie door meerdere opnames samen te voegen en fotograferen in HLG (Hybride Log Gamma) zullen op de full frame camera’s aanwezig zijn.