TEST: Panasonic Lumix G90, compacte en krachtige camera!

0
Panasonic Lumix G90
Panasonic Lumix G90
De Panasonic G90 is de opvolger van de Panasonic G80.
De camera heeft meer resolutie, meer videomogelijkheden en is beter bestand tegen de elementen dan zijn voorganger. Met de 20 megapixel sensor van de G9 en  de mogelijkheid om te filmen in V-log van de GH5 heeft de G90 veel meegekregen van zijn grotere broers, maar dan in een lichtere en meer betaalbare verpakking. Dat maakt de G90 tot een hele aantrekkelijke systeemcamera.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Foto gemaakt met de Panasonic Lumix G90 bij de Pyramide van Austerlitz

Compact en krachtig: Panasonic Lumix G90

Voordelen

  • Uitstekende sensor met hoog dynamisch bereik
  • Prima ingebouwde beeldstabilisatie
  • Compacte en lichte body met goede ergonomie
  • Goede en snelle autofocus in AF-S
  • Goede video in 4K
  • Mooie zoeker
  • Weerbestendig
  • Draai- en kantelbaar scherm
  • Log-profiel voor video
  • Geen beperking in opnametijd video
  • koptelefoon aansluiting
  • Live Composite optie

Nadelen

  • DFD autofocus niet perfect voor video in C-AF
  • Crop in 4K -video
  • Alleen USB-2.0
  • Buffer sneller vol

 1000859

De Panasonic Lumix G90 is de eerste Micro Four Thirds camera van Panasonic sinds de introductie van het volformaat S-systeem. De Lumix G90 is een duidelijk bewijs dat Panasonic  niet gaat stoppen met het Micro Four Thirds systeem. De Lumix G90 laat tegelijk ook zien wat de kracht van het systeem is. De camera is compact en biedt tegelijk veel mogelijkheden. Daarnaast is de camera ook nog eens heel betaalbaar. De Lumix G90 heeft de 20 megapixel sensor die we kennen uit de GH5 en de G9. De sensor heeft 25% meer pixels dan zijn voorganger, de G80, en hij heeft geen antialias filter. Hierdoor kan je de maximale scherpte in je opnames krijgen. De Lumix G90 beschikt  over een nieuwe Venus Engine processor en de nieuwste versie van Panasonic’s beeldstabilisatie: Dual I.S. 2.  De camera heeft ook een aantal videofuncties geleend van de GH5. Een daarvan is de mogelijkheid om in V-log te filmen. Combineer dit met het draai- en kantelbare 3 inch scherm, een 3,5mm microfooningang die heel handig geplaatst is, een koptelefoon ingang, de goede beeldstabilisatie en de opties om zowel in 4K als 1080p op verschillende snelheden te filmen en het mag duidelijk zijn dat de G90 net zo geschikt is voor fotografie als voor filmen en vloggen. Delen van beelden gaat ook heel eenvoudig dankzij Bluetooth 4.2 en 2,4 GHz Wifi. Een Low Energy Bluetooth verbinding kan er zelfs voor zorgen dat de camera continue verbonden blijft zonder veel energie te verbruiken.

G90 HKIT slant K 

Panasonic Lumix G90 versus Panasonic Lumix G80/G85

De Panasonic LUMIX G90 lijkt sprekend op zijn voorganger, de LUMIX G80/G85. Maar hij biedt wel veel meer. De body is een fractie groter geworden en beter afgedicht tegen weer- en wind. Panasonic heeft van een aantal populaire objectieven waaronder de LUMIX 14-140mm f/3.5-5.6 en de LUMIX 45-200mm f/4-5.6 nieuwe, weerbestendige versies uitgebracht en G90 vormt daar een perfecte combinatie mee.  Voor fotografen is de resolutie verhoogt van 16 naar 20 megapixel. Voor videografen is er de mogelijkheid om onbeperkt te filmen, wat bijvoorbeeld ideaal is voor concertregistraties en dergelijke. Ook heeft de G90 een extra vlak profiel en een koptelefooningang zodat je opgenomen geluid ook kan beluisteren. Toch is niet alles beter. De buffer is bijvoorbeeld niet groter geworden, maar de bestanden wel. Hierdoor raakt de buffer bij snelle serieopnames eerder vol. Voor video heeft de G90 helaas een grotere crop gekregen waardoor je aan de groothoekkant wat bereik zult missen. En, omdat er een nieuwer model is, is de LUMIX G80/G85 een stuk voordeliger geworden. We vinden de extra kwaliteit en mogelijkheid de meerprijs wel waard, maar dat blijft altijd een persoonlijke afweging. De LUMIX G80/G85 blijft een mooie optie voor wie scherp op zijn budget let.

 1000866

Panasonic Lumix G90 versus Canon EOS M50

De Panasonic LUMIX G90 heeft een kleinere sensor dan de Canon EOS M50 en iets minder pixels. Daar staat tegenover dat de G90 geen antialias filter heeft en dus het maximale aan resolutie uit de kleinere sensor haalt. De EOS M50 heeft wel zo’n filter, waardoor je minder kans op moire hebt, maar ook wat verlies aan scherpte hebt. Een ander sterk punt van de LUMIX G90 is de Dual IS beeldstabilisatie. Dankzij dit systeem zijn alle objectieven gestabiliseerd, ook oudere objectieven die je via een adapter gebruikt of vaste brandpunten die geen stabilistie in de lens hebben. Bij Canon zijn veel zoomlenzen wel gestabiliseerd, maar de meeste vaste brandpunten niet. Qua zoeker  zijn beide redelijk vergelijkbaar en van beide camera’s kan het scherm zowel gedraaid als gekanteld worden. Het scherm van de G90 heeft een iets hogere resolutie. De EOS M50 is opvallend genoeg een stuk kleiner en lichter dan de LUMIX G90, ondanks de grotere zoeker. Daar staat wel tegenover dat de EOS M50 niet zo goed afgedicht is tegen vocht en stof, niet geladen kan worden via USB en geen koptelefooningang heeft. De EOS M50 heeft dus wat minder mogelijkheden, maar ook een lagere prijs.

Panasonic Lumix G90: Bouwkwaliteit, Vormgeving en ergonomie

Image G90 KKIT 2

Panasonic claimt dat alle naden en knoppen van de G90 zijn voorzien van pakkingen en extra goed zijn afgedicht. We hebben inmiddels veel ervaring met Panasonic modellen onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden en we weten dat Panasonic weerbestendigheid heel serieus neemt. Als het merk zo’n claim maakt, dan zijn onze verwachtingen dus hoog gespannen.  De GH5 en G9, maar ook goedkopere modellen als de GX8, hebben op dit gebied een uitstekende reputatie. Panasonic heeft de afgelopen jaren ook van veel objectieven van veel objectieven een nieuwe versie uitgebracht. Dat was niet alleen om ze bruikbaar te maken met Dual I.S. 2, maar ook om ze bestand te maken tegen stof en regen. Bijzonder hieraan is dat Panasonic dit heeft gedaan voor een flink aantal compacte en betaalbare objectieven zoals bijvoorbeeld 45-200mm f/4-5.6. Qua bouw vertoont de G90 veel overeenkomsten met de G80. Het zoekerhuis en de indeling van de knoppen is vrijwel gelijk. De handgreep is wel iets groter geworden op de G90 en gaat iets meer in de richting van de grip van de G9. De grotere grip zorgt niet alleen voor een betere handligging, maar heeft ook gezorgd voor wat extra ruimte op de bovenkap, waardoor de G90 daar nu drie  aparte knoppen voor witbalans, de gevoeligheid en de belichtingscorrectie heeft. De zoeker is dezelfde als op de G85, met 2,36 megapixel en een vergroting van 0,74x. Het is een prima zoeker, ook al heeft hij niet de hoge resolutie van de GH5 en de G9. Het scherm heeft wat extra pixels gekregen, maar dat zal in de praktijk geen grote verschillen opleveren. Een belangrijke toevoeging voor filmers is wel dat je op de G90 een koptelefoon aan kan sluiten. De microfoonaansluiting is daarvoor verhuisd naar boven en zit nu onder een apart klepje. Het is ook een 3,5mm ingang en niet meer de kleine 2,5mm plug waarvoor je vrijwel altijd een verloopkabeltje nodig had. De plaatsing van de microfoonaansluiting betekent dat je nu minder snel met de microfoonkabel het scherm in de weg zult zitten als je bijvoorbeeld wilt vloggen. De G90 beschikt over een enkele SD-kaartsleuf. Dit is een van die gebieden waarop de G90 zich onderscheid van de GH5 en G9, die er beide twee hebben.

Beeldscherm en zoekeR van de Panasonic Lumix G90

P1000001

De Panasonic LUMIX G90  heeft een zoeker met een resolutie van 2,36 megapixel. Dat is inmiddels niet meer de hoogste waarde, maar het is nog altijd een erg goede zoeker die een mooi scherp beeld oplevert. De zoeker is gelukkig niet sequentieel, zoals de zoeker in de GX9. Die bouwt de verschillende kleuren na elkaar op, waardoor je bij bewegen van de camera soms een soort regenboogachtig effect kan krijgen. Zo niet bij de LUMIX G90. Een ander punt waarop de G90 zich positief onderscheid van de GX9 is de grootte van de zoeker. Met de LUMIX G90 merk je eigenlijk niet dat je werkt met een sensor die niet APS-C of full frame is. Het scherm is draai- en kantelbaar en dat is niet alleen fijn voor filmen. Hij heeft een resolutie van 1,24 megapixel en dat is afdoende. Het scherm heeft een hele goede touch interface, zoals we van alle Panasonic systeemcamera’s gewend zijn.

Beeldkwaliteit

 1000855

De beeldkwaliteit van de Panasonic LUMIX G90 is vergelijkbaar met die van de topmodellen, de LUMIX GH5 en de LUMIX G9. Dat betekent dat je scherpe, gedetailleerde beelden krijgt. Panasonic heeft de afgelopen jaren veel gesleuteld aan de kleuren in de jpeg opnames en dat zie je ook terug in deze Panasonic LUMIX G90 . De bestanden die direct uit de camera komen zijn prachtig van kleur en contrast. Combineer deze camera met een van de uitstekende Panasonic zoomlenzen of vaste brandpunten en je krijgt opnames die, in ieder geval op de lagere ISO-waardes – niets onder doen voor opnames met APS-C camera’s.

Dynamisch bereik

P1000042

Het dynamisch bereik van de sensor van de Panasonic LUMIX G90 is goed. Met de huidige stand van de techniek is het absoluut niet meer zo dat grotere pixels automatisch zorgen voor een hoger dynamisch bereik, of omgekeerd: dat je met kleinere sensoren een veel lager dynamisch bereik hebt. De moderne Micro Four Thirds sensoren doen niet of nauwelijks onder voor de meeste APS-C sensoren en zijn zelfs vergelijkbaar met een flink aantal courante volformaat sensoren. Zodra je naar de hogere ISO-waardes gaat wordt het wel ietsje minder, maar tot ISO 3200 is er nog zeker prima te werken met de Panasonic LUMIX G90.

Ruis

Ruis is nog wel iets waar sensorgrootte en pixelgrootte een rol speelt. De Micro Four Thirds sensor presteert wat ons betreft nog goed tot ISO 3200. Met wat extra zorgvuldige nabewerking zijn bestanden op die gevoeligheid nog prima op een redelijk formaat te printen. Daarboven wordt het toch wel iets minder. Ga je de opnames vooral op een beeldscherm laten zien en reken je de bestanden terug naar de lagere resolutie van een monitor, dan kan je ook best nog wel een stopje hoger gaan als het echt moet. De uitstekende beeldstabilisatie van de Panasonic LUMIX G90 zorgt er echter voor dat dat niet vaak nodig is.

 1000865

Video Panasonic G90

De Panasonic LUMIX G90 kan filmen in zowel 4K als in Full HD. De kwaliteit van met name de 4K bestanden zien er erg goed uit. Een minpuntje is wel dat de LUMIX G90 een zichtbare cropfactor heeft. De LUMIX G90 heeft meer pixels op de sensor dan zijn voorganger en dus gebruikt de camera een kleiner deel van de sensor om het 4K beeld mee vast te leggen. Er is dus niet gekozen voor pixelbinning of lineskipping. Een ander minpuntje is dat je in 4K kan filmen tot 30 beelden per seconde en dus geen slowmotion kan maken. Dat kan dan weer wel in Full HD. Wie dat in 4K wil, zal naar een van de grotere Micro Four Thirds modellen moeten kijken. Wat wel kan is filmen met een log-profiel en dat is best bijzonder voor een camera in deze prijsklasse. Hiermee kan je het maximale aan dynamisch bereik uit de sensor halen, als je tenminste de juiste nabewerking toepast. Wat wellicht nog praktischer is, is de koptelefoonaansluiting van de LUMIX G90. Hierdoor kan je het geluid dat je opneemt beluisteren en controleren op vervorming.

Autofocus snelheid en nauwkeurigheid Panasonic G90

De Panasonic LUMIX G90  beschikt, net als alle andere Panasonic camera’s – over een contrastdetectie autofocus die gebruik maakt van Panasonics DFD technologie. Contrastdetectie is heel nauwkeurig, maar zonder DFD minder snel dan fasedetectie omdat de camera niet weet in welke richting er moet worden scherpgesteld en hoeveel. Dankzij het DFD-systeem, dan alleen werkt met Panasonic lenzen, weet de camera dat wel en werkt de autofocus zowel snel als precies. In S-AF horen de Panasonic camera’s en objectieven tot de snelste op de markt. In continue autofocus blijft de camera ook continue zoeken naar de juiste scherpstelling. In veel gevallen vindt hij die ook op het juiste moment en zijn de meeste opnames die je maakt wel scherp. Alleen zie je in de zoeker het beeld de hele tijd licht onscherp en weer scherp worden en dat is niet altijd even fijn. Ook zie je dit zoeken in het beeld terug wanneer je filmt. C-AF is hierdoor niet echt geschikt voor video. 

V-log en Creatieve opties

De Panasonic Lumix G90 is de eerste niet-GH camera waarop je kan filmen in V-log. In dat opzicht is de G90 een meer hybride camera dan de Lumix G9. Die laatste is dan ook meer een soor t GH5 voor fotografen. De G90 is een model waarbij film en fotografie prachtig in balans zijn. Verder biedt de G90 een groot aantal opties waar je als fotograaf creatief mee aan de slag kan. Dat zijn:

  •  Post Focus, Focus Stacking en Bracketing-modi•
  • Veelzijdige Photo Styles, waaronder dynamische zwart-wit beelden•
  • Live View Composite Recording

Die laatste functie kennen we van de Micro Four Thirds camera’s van Olympus. Het is mooi om te zien dat je als Panasonic gebruiker hier nu ook over kan beschikken.  Live View Composite Recording is handig voor het maken van opnames van vuurwerk of sterren. Deze functie ontspant de sluiter met vooraf bepaalde intervallen en combineert heel heldere delen in één opname terwijl de achtergrond gelijk blijft. Het beeld wordt tegelijk ook live opgebouwd zodat je de opname kan stoppen wanneer het gewenste effect bereikt is.

beeldstabilisatie

Een van de sterke punten van het Micro Four Thirds systeem, zowel bij Olympus als bij Panasonic, is de werkelijk uitstekende beeldstabilisatie. De in de body ingebouwde beeldstabilisatie werkt over vijf assen en stabiliseert ieder objectief dat je er op zet, hoe oud ook. Zet je er een Panasonic lens op die ook beeldstabilisatie heeft, dan werken beide systemen samen voor een nog beter effect en kan je meer dan vijf stops correctie krijgen. Hierdoor kan je langer met lage ISO-waardes werken waardoor je een hogere beeldkwaliteit uit de camera kan krijgen. Ook bij weinig licht.

Panasonic Lumix G90 In de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Lumix G90 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Lumix G90 Viewfoto3840

Conclusie Panasonic Lumix G90 test

P1000045

Panasonic heeft de afgelopen tijd aan de onderkant van het assortiment flink opgeruimd. De GM-modellen zijn verdwenen en de GX-serie is met de GX9  in feite teruggebracht tot 1 actueel model. Door het verdwijnen van de GX-8 is deze Lumix G90 (en zijn voorganger, de nog steeds leverbare G80/G85) eigenlijk de eerste keus voor iedereen die een Micro Four Thirds camera zoekt met uitgebreide bedieningsmogelijkheden, een draai- en kantelbaar scherm en een echt fijne, niet sequentiële zoeker. Dat je al deze mogelijkheden niet meer in een iets compactere body kan krijgen is jammer, maar dat doet niks af aan de kwaliteiten van de Lumix G90. Want dat is gewoon een hele goede camera. Hij is gelukkig in ieder geval een stuk kleiner en lichter dan de behoorlijk forse topmodellen  Lumix G9 en de Lumix GH5 en dat is goed nieuws voor iedereen die Micro Four Thirds overweegt vanwege het lagere gewicht en de kleinere afmetingen. En dat zullen er toch heel wat zijn. De beeldkwaliteit is uitstekend en de mogelijkheden zijn voor een camera in deze prijsklasse heel uitgebreid. Een sterk punt voor de  Lumix G90 is dat eigenlijk alle Panasonic objectieven minimaal goed scoren in onze testen. Hierdoor kan je binnen ieder budget de maximale beeldkwaliteit uit de camera halen. Bij een aantal concurrerende APS-C camera’s is dat zeker niet het geval en lukt dat alleen als je voor de duurdere zoomlenzen of vaste brandpunten gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in