Contrast AF met DFD Technologie voor snelle serie-opnames
|

Panasonic GH4 + Panasonic 35-100mm f/2.8, continu AF met 7.5 RAW + jpg opnames/seconde @ 1/2000 sec, 200 ISO, f/2.8. Beelduitsnede (30%) van een snel overvliegende – vliegende, geen zwevende – woestijnbuizerd.
|
DFD (“depth from defocus’) technologie
|
De continu-AF van de Panasonic GH4 maakt bij bewegende onderwerpen gebruik van het bokeh karakter van Panasonic objectieven, dat is opgeslagen in de camera. Op basis daarvan kan de Panasonic GH4 uit twee beelden (ver en dichtbij scherpgesteld) berekenen op welke afstand het onderwerp zich ongeveer bevindt. Dit wordt DFD (“Depth from defocus”) genoemd. Het plaatje hiernaast, overgenomen van de Panasonic website, illustreert wat er gebeurt: Bij conventionele contrast AF wordt het onderwerp gevolgd in kleine stappen, die zijn weergegeven met de blauwe lijn. Snel bewegende onderwerpen zijn al voorbij, nog voor je een scherpe opname hebt gemaakt. |
 |
Met DFD berekent de Panasonic GH4 hoe ver het onderwerp is verwijderd. De AF-motor maakt vervolgens een grote sprong, in rood aangegeven in de illustratie van Panasonic, om daarna nauwkeurig scherp te stellen met contrast-AF. Hierdoor is de Panasonic GH4, bij gebruik van Panasonic objectieven, de snelste micro-43 actiecamera. Verwacht niet dat de continu AF van de Panasonic GH4 een professionele camera als de Canon EOS 1Dx verslaat bij actie-fotografie. Het is echter wel een enorm grote sprong vooruit voor het fotograferen van een snel bewegend onderwerp met een contrast AF camera. Je komt thuis – in mijn geval – met een hoop mislukte opnames. Daar spelen zowel de ervaring van de fotograaf met actiefotografie als de kleine omvang en hoge snelheid van het onderwerp een belangrijke rol. Het goede nieuws is: er zitten nu veel meer geslaagde opnames bij. Zelfs van moeilijk te volgen onderwerpen! |
Panasonic GH4: 12 (RAW + jpg) bps bij AF-S en 7 bps bij AF-C
|
Met 12 bps (S-AF) of 7 bps (C-AF), waarbij zowel RAW als jpg bestanden worden vastgelegd, zijn de prestaties van de GH4 gelijkwaardig aan de betere spiegelreflexcamera’s. In de opname hiernaast volgt de Panasonic GH4 in continu AF een kleine vogel, die in het eerste beeldje (rechts) nog niet scherp is en in het tweede beeldje (links) uit een serie gemaakt met C-AF al bijna scherp is. In de eerste opname zijn de bomen scherp en is de vogel volledig onscherp. In de tweede opname zijn de bomen volledig onscherp, omdat de Panasonic GH4 op de vogel scherp stelt. Het ging zo snel, dat ik in het volgende beeld de vogel niet meer in het AF venster had.
|
 |
Klik op de afbeelding rechts voor een grotere versie (tot 100% uitvergroot).
|
Panasonic GH4: 40 opnames per seconde
|
Ik doe niet aan actiefotografie en fotografeer vrijwel uitsluitend in de single shot mode. En ik verwachtte dat 5 beelden per seconde meer dan genoeg zou zijn voor vrijwel alle actiefoto’s. Al testende ontdekte ik dat sommige, zelfs alledaagse, onderwerpen zo snel zijn, dat je zelfs aan 12 beelden per seconde niet genoeg hebt. Een mus die wegvliegt, bijvoorbeeld. Omdat de buffer van de Panasonic GH4 erg groot is, kan je anticiperen op het moment dat de mus opvliegt.
Als je nog sneller wilt zijn, dan kan je 40 jpg beelden per seconde vastleggen in een lagere resolutie (2336 x 1560). Je stelt vooraf scherp, want bij dergelijke extreem hoge opnamesnelheden wordt niet tussentijds scherpgesteld, en drukt de sluiter in nog voor de vogel wegvliegt. Je mag een paar seconden te vroeg zijn; de buffer van de Panasonic GH4 is groot genoeg. Je moet alleen meer beelden weggooien. Bij 40 beelden per seconde zit de mus nog helemaal stil in beeldje 0 en is de mus helemaal uit beeld verdwenen in beeldje 4. Hieronder zijn de 3 tussenliggende afbeeldingen, gemaakt met een 400 mm brandpuntsafstand (overeenkomend met 800 mm @ full frame) weergegeven. Bij een snelheid van 8 opnames per seconde – er zijn heel veel spiegelreflexcamera’s die minder snel zijn – schiet je nog maar 1 opname in hetzelfde tijdsbestek. De kans op een geslaagde opname is dan klein.
Een andere tactiek is om over te schakelen op video, waarbij je handmatig een korte sluitertijd instelt. Gebruik je de Panasonic GH4 video in 4K (4096×2160), Cinema 4K, of een andere resolutie, dan schiet je 30 beelden van 8 megapixels per seconde. Uit de afzonderlijke videobeelden kies je de beste opname om er een mooie afdruk op A4 van te maken. Fotograferen met 4K komt aan bod in onze Panasonic GH4 test, die binnenkort verschijnt.
|
 |