Panasonic GH4: professionele DSLM met video in bioscoopkwaliteit

0
PanasonicGH4detail
Vandaag is de Panasonic GH4 aangekondigd: een spiegelloze systeemcamera (Digital Single Lens Mirrorless; DSLM, zoals Panasonic dat noemt) met een beeldkwaliteit, gebruiksgemak en videokwaliteit die voldoet aan de strenge eisen van een professionele fotograaf. Ten opzichte van de Panasonic GH3, het huidige vlaggenschip van de Panasonic G-serie, zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd, waarbij 4K video als eerste opvalt. Maar ook voor fotografen zijn er een paar heel belangrijke verbeteringen doorgevoerd. PanasonicGH4detail

Razendsnelle continu AF

De Panasonic GH3 is een camera die aan de meeste eisen van professionele fotografen voldoet. De camera heeft een razendsnelle autofocus, gebaseerd op contrastdetectie. Voor het maken van foto’s is die AF even snel als van een spiegelreflexcamera. Bij het maken van video is de AF van Panasonic veel sneller dan de AF bij liveview of video op een spiegelreflexcamera.Maar het volgen van een snel bewegend onderwerp in continu-AF was voor de GH3 nog een achilleshiel ten opzichte van professionele spiegelreflexcamera’s. Panasonic geeft aan dat de Panasonic GH4 op dit punt een reuzenstap voorwaarts heeft gemaakt: De Panasonic GH4 heeft is on staat tot high speed burst van 12 fps (AFS) tot circa 40 (incl. RAW) / circa 100 (alleen jpg) en 7 bps (AFC) voor het in beeld brengen van snel bewegende onderwerpen.
GH4 back700
De sensor is vernieuwd om de snelle data-overdracht voor 4K video mogelijk te maken en tegelijkertijd de warmteproductie in de camera zo laag mogelijk te houden. Omdat de sensor sneller wordt uitgelezen, wordt ook het rolling-shutter effect verminderd als je de elektronische sluiter gebruikt. Ook de elektronische zoeker is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

Panasonic GH4 specificaties (fotografie)

  • Nieuwe 16 mp sensor, beeldprocessor en AF, met onder andere verbeterde kleurreproductie, verbeterde continu-AF, AF tot -4 EV en sterk verminderde ‘rolling shutter’ als resultaat
  • Sluiter gegarandeerd tot 200.000 opnamen
  • Stof- en spatwaterdicht
  • Stille modus (veel stiller dan de stille modi van spiegelreflexcamera’s)
  • 2360k dot OLED EVF
  • 1040k dot OLED lcd-Touchscreen (met touch af)
  • Autofocus tot -4 EV
  • Wifi en NFC en geotagging via smartphone app

{youtube}hHKJ5eE7I1k{/youtube}

Video: 4K en DMW-YAGH interface unit

De meeste moderne beeldschermen zijn geschikt voor full HD video. Je kijkt dan naar een beeld van 2 megapixels. Sinds kort zijn er 4K Ultra-HD beeldschermen op de markt, die een beeld van 8 megapixels (“4K”) laten zien. Dat is van bioscoopkwaliteit en wordt voor video en TV de toekomstige norm. De Panasonic GH4 is in staat om 4K video opnames te maken met een snelheid van 30 beelden per seconde. Dat is op dit moment alleen mogelijk met camera’s die vele duizenden euro’s kosten.

Maak je video opnames waarvan de kleuren niet al te drastisch worden aangepast, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de standaard (4:0:0 of 4:2:0) full HD bestanden. Ondanks de enorme toename van data die je opslaat als je gaat van full-HD naar ultra-HD, is het mogelijk om video-opnames te maken met een snelle SD kaart in de camera.
Voor professionele video opnames met een goede kleurweergave zelfs na beeldbewerking is Full HD 4:2:2 / 10-bit met time code een must. Dankzij de DMW=YGH externe unit levert de Panasonic GH4 deze mogelijkheid.
De hoeveelheid data die in deze beeldkwaliteit wordt opgeslagen tijdens een opname is zo groot, dat de batterij van de camera in no-time leeg zou zijn. Bovendien levert dit onnodige warmteontwikkeling in de camera op. De keuze voor een externe unit met een eigen voeding is dan logisch. Het volume van het linker en rechter kanaal van een op de unit aangesloten microfoon, kan rechtstreeks op de unit aangepast worden. 

GH4 back slant YAGH700
{insertgrid=117} {insertgrid=118}
Ben je benieuwd naar de adviesprijs en wanneer deze camera in de winkels komt te liggen? Panasonic houdt ons wat de prijs betreft nog even in spanning, maar ik verwacht een prijskaartje onder de 2.000 euro. In mei 2014 ligt de Panasonic GH4 in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in