Aan het begin van deze maand werd op de IFA beurs in Duitsland de Panasonic GH4R aangekondigd, samen met een uitgebreide software-update voor bestaande Panasonic GH4 gebruikers. De GH4R is Panasonic’s antwoord op de groeiende vraag van de filmindustrie naar een hybride foto-/videocamera met onbeperkte (lees: langer dan 30 minuten onafgebroken) 4K opnames in diverse opnamesnelheden en formaten (Cinema 4K: 4096×2160 / 24 fps en QFHD 4K: 3840×2160 / tot 30 fps in MOV/MP4) , inclusief compatibiliteit met V-Log L-video.
Via een betaalde software-upgrade zijn de nieuwe functies – met uitzondering van de onbeperkte video – ook beschikbaar voor bestaande gebruikers van de Panasonic GH4. Door een softwaresleutel aan te schaffen en de firmware van de camera naar versie 2.4 te updaten. Er is dus een wezenlijk verschil tussen een geupdate GH4 en de GH4R: na installatie van de softwaresleutel op een GH4 kan je nog steeds niet langer dan 30 minuten onafgebroken opnemen. Ik heb een aantal 4K video opnames gemaakt van situaties met een extreem hoog contrast, om te kijken of ik verschil kon zien tussen V-log-L en de beeldstijl “Natuurlijk” van de Panasonic GH4.
8 bits in-camera GH4 4K video opnames
Jammer dat de V-log L beeldstijl niet beschikbaar is in de 4K Photo Mode, want ook daar zou ik V-log L vanwege het toegenomen dynamisch bereik graag gebruiken.
Verschillen tussen 4K opnames gemaakt met de standaard beeldstijl van de Panasonic GH4 (Natuurlijk) en V-Log L zijn zonder de beelden te bewerken duidelijk zichtbaar. De V-Log L opname heeft heel weinig contrast. Na toepassen van de Look Up Table (LUT), die door Panasonic wordt meegeleverd bij de installatie bestanden voor de firmware) waarmee je het contrast aanpast is duidelijk te zien dat de hooglichten (weerspiegelingen in het water boven de aalscholvers) beter bewaard zijn gebleven in de V-log L opname. Ook in de onderstaande opname van een meeuw zijn de hooglichten beter bewaard gebleven in de V-log L opname (rechts). Als je de linkeropname twee stops onderbelicht zou hebben om de hooglichten te beschermen, dan zou de doortekening in de schaduwpartijen reddeloos verloren zijn. Voordat V-log-L uitkwam, heb ik verschillende aangepaste beeldstijlen met handmatig aangepast contrast, verscherping en verzadiging uitgeprobeerd. Al mijn poginge waren minder geslaagd dan V-log L. Bij V-log-L hoef ik vanwege het daadwerkelijk groter dynamisch bereik niet meer alert te zijn op mogelijke overbelichting en tegelijkertijd krijg ik meer doortekening in de schaduwpartijen dan ik gewend was. Dit geldt met name in situaties met een hoog contrast. Bij situaties met een laag contrast zijn de verschillen veel kleiner.
De V-log-L opname (rechts) toont na toepassing van een LUT zowel meer details in de schaduwpartijen als in de hooglichten. De hooglichten in de normale opname (links) zijn niet meer te redden in de nabewerking.
10 bits 4:2:2 GH4 opnames met Atomos Shogun
Als je de Panasonic GH4 koppelt aan een Atomos Shogun, dan kan je de video-opnames opslaan in een hogere kleurdiepte dan de video die je in de camera opslaat. Bovendien is de grotere opslagruimte van de Atomos Shogun ideaal voor wie inderdaad langer dan 30 minuten onafgebroken wil filmen met een Panasonic GH4R. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat de verschillen tussen Vlog L en de beeldstijl Natuurlijk in de 10 bits bestanden minder groot zijn.
Hieronder een video die begint met twee opnames van boten, gemaakt met de Atomos Shogun in 10 bits (4:2:2): eerst met de beeldstijl Natuurlijk en daarna een opname met Vlog L (eveneens met de Atomos Shogun in 10 bits 4:2:2). Daarna twee opnames van een reiger (in-camera 8 bits 4K opnames), waar de VlogL opname de hooglichten veel beter heeft geconserveerd. Tenslotte een paar 8 bits opnames van een koe en van zwanen, waarbij de bewerkte Vlog L opnames aan de onderkant te zien zijn en de opnames met beeldstijl natuurlijk bovenaan.
Als je 10 bits bestanden beeldstijl natuurlijk vergelijkt met 10 bits colorgraded Vlog-L bestanden, dan tonen de Vlog L opnames iets meer doortekening in de schaduwpartijen en in de hooglichten. Maar de verschillen lijken in de eerste opnames die ik heb gemaakt minder groot dan bij de 8 bits bestanden die in de camera zijn opgeslagen. Mogelijk goed nieuws voor wie al een Atomos Shogun heeft, maar als je die niet hebt is de aanschaf van Vlog L een stuk goedkoper dan de aanschaf van een Atomos Shogun.
{vimeo}139220048{/vimeo}
Onbewerkte Vlog L opnames?
Opnames gemaakt met Vlog L doen denken aan professioneel ingescand filmmateriaal. Panasonic geeft ook aan dat Vlog L is afgeleid van Cineon: een standaard voor ingescand hoogwaardig filmmateriaal. Ik heb al mijn oude negatieven en dia’s ingescand als 16 bits TIF bestanden, met behoud van zo veel mogelijk van het dynamisch bereik. Onbewerkt zien die opnames er niet uit: vlak en grauw. Maar zodra ik de scans ging bewerken, kreeg ik bestanden met een mooie kleurweergave en meer doortekening in de hooglichten en de schaduwpartijen dan de 8 bits jpg scans die ik in eerste instantie had gemaakt. Hetzelfde geldt voor Vlog-L: de onbewerkte beelden zijn vlak en grauw, maar zodra je het contrast en de kleuren aanpast met de Look-Up-Table (LUT) die Panasonic meelevert, dan heb je dezelfde kleuren die je van Panasonic gewend was, maar met een betere doortekening van schaduwpartijen en hooglichten. In onderstaand filmpje laat ik ter illustratie twee opnames zien. In eerste instantie de onbewerkte Vlog-L opname. Vervolgens dezelfde opname waarop (met 1 druk op de knop) in Adobe Premiere Pro Color Grading is toegepast.
{vimeo}138940273{/vimeo}
Conclusie
Panasonic GH4R (met ingebouwde Vlog L) of een betaalde upgrade van een Panasonic GH4 leveren de professionele filmer inderdaad beelden met een groter dynamisch bereik. Vlog-L is niet bedoeld voor wie zijn video opnames zo min mogelijk wil bewerken. Maar het is in mijn ogen een must voor iedere professionele filmer met een GH4. Het bedrag dat Panasonic voor de upgrade vraagt, is laag als je ziet wat je er voor terug krijgt aan beeldkwaliteit. Vlog L biedt redding in die situaties waar je vanwege een hoog contrast zwaar zou onderbelichten als je geen Vlog L zou hebben.
Omdat de laagste ISO instelling van de Panasonic GH4 bij gebruik van Vlog L 400 ISO is, zal je bij mooi weer een variabel ND filter nodig hebben om nog een groot diafragma te kunnen gebruiken. Als je met Vlog L een opname maakt van een situatie zonder al te veel contrast, dan zou je “Expose to the Right” kunnen toepassen. De signaal ruis verhouding in de schaduwpartijen van de VlogL opname wordt dan beter als je een standaard video opname gemaakt zou hebben.