Panasonic GH5 specs

0
GH5 LKIT front K LCD

Vanochtend heeft Panasonic alle GH5 specificaties bekend gemaakt. Het blijft nog bij voorpret, omdat de GH5 pas over een paar maanden te koop is. Toch is de voorpret niet gering. Zowel voor fotografen als voor videografen is de Panasonic GH5 een aanzienlijke stap vooruit in vergelijking met de Panasonic GH4. Dat geldt voor gebruiksgemak, gebruiksmogelijkheden en beeldkwaliteit.

Panasonic GH5: High-end, High-performance Hybrid

GH5 LKIT front K LCD

De Panasonic GH5 is een hybride camera, die zowel voor video als fotografie mikt op video- en fotografen die een hoge kwaliteit moeten leveren onder (soms) extreme omstandigheden. Professionele natuurfilmers (4K 60p met crop en plaats voor 2 UHS-II U3 SD kaarten) en documentairemakers (4K 60p zonder crop) kunnen met een GH5 naar keuze hoogwaardige foto- of video opnames maken.
Ook voor Youtubers (Full HD met 180 opnames per seconde voor slow-motion), cineasten (4:2:2 10 bit voor high-end colorgrading) of bruiloftsfotografen (“6K Photo”: 30 18 megapixel opnames per seconde, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buffer vol loopt) is dit een zeer geschikte camera.

Snelle AF: NU ook in continu AF

Als we in 2016 de AF van een camera testten (= op de knop drukken, scherp stellen van oneindig naar 1,5 meter en een foto nemen), dan zette Panasonic systematisch de snelste tijden neer. Waar sportcamera’s als een Canon 7D mk2 met een standaard of groothoeklens (met een telelens duurt het langer) ongeveer een kwart seconde nodig hebben om een opname te maken inclusief ontspanvertraging en scherpstellen, kan een moderne Panasonic camera dat in ongeveer 75 ms uitvoeren. Een Panasonic camera stelt niet alleen snel, maar ook nauwkeurig scherp. Omdat er wordt scherpgesteld op het sensor signaal, is er geen sprake is van front- of backfocus. Sins enige tijd meten we van elk objectief de AF snelheid en de AF nauwkeurigheid. De AF nauwkeurigheid van Panasonic objectieven is afhankelijk van de lens gelijk of beter dan de AF nauwkeurigheid van een spiegelreflex camera. Voor de Panasonic GH5 wordt een nog 30% snellere AF (in vergelijking met de GH4) beloofd. Ik verwacht niet dat je het verschil tussen de GH5 en de GH4 in de single AF mode snel merkt, omdat 75 ms voor een worst case scenario (door van oneindig tot anderhalve meter te laten scherpstellen, terwijl je in de praktijk meestal een kleinere afstand zal overbruggen bij scherpstellen) al enorm snel is. 

image212

Maar als het aankomt op continu AF, hebben spiegelloze systeemcamera’s een achterstand op spiegelreflex camera’s. In onze Panasonic GH4 test lieten we zien dat als je een bewegend onderwerp (een brommer die naar de camera toekomt) fotografeert, je een serie met alleen maar scherpe opnames maakt met continu-AF. Maak je met de Panasonic GH4 serie-opnames van een snel bewegend onderwerp, dan krijg je een serie met een aantal geslaagde opnames, afgewisseld met een aantal onscherpe opnames. De Panasonic GH5 brengt daar verandering door een combinatie van meerdere technologische ontwikkelingen:

  • DFD had bij de GH4 nog een vertraging van 6 frames, de GH5 niet
  • de AF van de GH5 werkt met 480 beelden per seconde, waarbij zelfs gecorrigeerd wordt op fouten van de contrast AF
  • de AF wordt met een hogere resolutie uitgelezen, waardoor een onderwerp beter gevolgd kan worden en het traject van een onderwerp ook beter voorspeld kan worden
  • er zijn meerdere AF modes, specifiek voor bewegende onderwerpen
  • je kan zelf een patroon kiezen van de 141 cross-type AF sensoren, om de trefkans zo groot mogelijk te maken

image219

Hogere beeldkwaliteit

image50

De Panasonic GH5 heeft een sensor die in vele opzichten lijkt op die van het topmodel van Olympus, de OM-D EM1 mk2: een 20 megapixel sensor zonder anti aliasing-filter. Een 20 megapixel sensor zonder AA filter kan zich wat resolutie betreft meten met 24 megapixel sensoren met anti-aliasing filter. Naast een toename in resolutie heeft Panasonic de beeldprocessor verbeterd om 1.3x sneller opnames te verwerken. Daardoor kan de GH5 9 beelden per seconde schieten bij continu AF. Ook heeft de Panasonic GH5 (nog) minder last van rolling shutter dan de GH4, dankzij deze snellere beeldverwerking. Verder zijn de kleurweergave en de signaal ruisverhouding (door intelligent detail processing, die ruis onderdrukt in vlakke gebieden en artefacten aan randen voorkomt) verbeterd.

image49

Deelvergroting van een beelduitsnede van een Panasonic GH4 opname bij hoge ISO: beweeg je muis over het beeld voor de GH5 beelduitsnede

Professionele bouwkwaliteit

Professionele camera’s onderscheiden zich van amateur camera’s met een aluminium body, extra afdichtingen tegen stof en spatwater, een grotere (0,7x) zoeker, een grotere buffer en een hoger aantal opnames per seconde bij het maken van serie opnames. De Panasonic GH5 heeft het allemaal. Bovendien is de camera, net als een serie nieuwe objectieven, freeze proof. Alleen Panasonic en Olympus garanderen dat van hun high-end camera’s en objectieven. Een ander unicum voor stof- en spatwaterdichte camera’s is het vrij draaibare en kantelbare beeldscherm, wat met name voor fotografen en videografen die onder extreme omstandigheden moeten werken, een groot pluspunt is. Dat vind je bij de camera’s die we getest hebben alleen bij de Pansonic GH4 (en de nieuwste Olympus, die we nu aan het testen zijn).

Groter Gebruiksgemak met de GH5

In navolging van Olympus garandeert ook Panasonic dat de GH5 en een aantal nieuwe objectieven (waarover morgen meer) ook blijven functioneren in de vrieskou. Een ander aspect dat veel fotografen aan zal spreken is de nog grotere zoeker. De zoekervergroting is met 0.76x 10% groter dan van de Panasonic GH4 (0.67x), of professionele camera’s zoals de Canon 1Dx mk2 (0.7x).
Niet onbelangrijk is de langere levensduur van de accu, door toepassing van Power Save op de GH5. Een sensor detecteert dat je niet meer door de zoeker kijkt en schakelt dan de zoeker uit, waardoor de levensduur van de batterij van 400 opnames (normal mode) toeneemt naar 1000 opnames (Powersave LVF mode).

STILSTE MECHANISCHE SLUITER Zonder shutter shock

{vimeo}167927885{/vimeo}

De Panasonic GH5 heeft dezelfde stille mechanische sluiter als de Panasonic GX80, die veel stiller is als de sluiters van andere cameramerken. Maar omdat de Panasonic GH5 body groter en zwaarder is dan de GX80, is de onderdrukking van shuttershock en sluitergeluid nog beter dan van de GX80. Voor wie volledig geruisloos wil fotograferen, is er ook nog de mogelijkheid om de elektronische sluiter te gebruiken.

PanasonIc GH5: 4K 60 bps (4:2:0 & 8 bit) video

Met de Panasonic GH4 kon je al $K opnames maken met 30 beelden per seconde. Voor vloeiende, snelle actie opnames zijn 30 beelden per seconde te weinig. De Panasonic GH5 maakt het nu mogelijk om 4K video opnames te maken van snelle acties, met 60 beelden per seconde, zonder dat je daar een externe recorder voor nodig hebt. Daarmee is de GH5 een unieke hybride camera, waar geen enkel ander merk nog een antwoord op heeft.
Ten opzichte van de GH4 zijn er diverse aanvullende professionele video features bijgekomen:

  • 5-Axis Dual I.S. 2 (waarover zo nog meer)
  • Wave Form Monitor / Vectorscope
  • Like709 Gamma & Knee Control
  • Built-in Microphone with NR Structure (onderdrukt storende geluiden op eenzelfde maniert als een noise cancelling koptelefoon)
  • Luminance Level 64-1023 / 64-940 / 0-1023 (10bit)
  • V-LogL* & LUT Display Function
  • High-resolution Anamorphic Video

4:2:2 10, BIT, 4K, 60 beelden per seconde?

Met de Panasonic GH4 was het mogelijk om met behulp van een externe recorder (Atomos Shogun) 10 bit 4K 30p opnames te maken. In de specificaties is het nog niet terug te vinden, maar de kans bestaat dat je met de Panasonic GH5 4:2:2 10 bit 4K 60p opnames kan maken. Je zal daar wel een Atomos Shogun Inferno voor moeten kopen, want de Atomos Shogun komt niet verder dan 4:2:2 10 bit 4K met 30 beelden per seconde. Met de Panasonic GH5 heb je voor 4:2:2 10 bit 4K @30P geen externe recorder nodig. In de tweede helft van 2017 verschijnt er een firmware update voor de GH5, die het mogelijk maakt om opnames   Atomos60p10b

GH5 verslaat GH4 (EN vele anderen) met 5-assige beeldstabilisatie

Een grote sensor kan scherpe, ruisarme low-light opnames leveren. Een full-frame sensor heeft in vergelijking met een micro-43 sensor, een voordeel van 2 stops door het grotere sensor oppervlak. Olympus heeft al laten zien dat je dat verschil van 2 stops kan overbruggen door een efficiëntere beeldstabilisatie. De combinatie van in-body beeldstabilisatie (meest winst bij korte brandpuntsafstanden) en in-lens beeldstabilisatie (grootste winst bij lange brandpuntsafstanden) is zo effectief, dat je op een Panasonic GH5 met gemak een 2 stops lagere ISO kan kiezen dan bij een full-frame camera.

Draadloze communicatie & GH5 accessoires

Auto smartphone connectie houdt in dat je alleen de eerste keer handmatig verbinding maakt met de smartphone, maar dat de smartphone en GH5 elkaar voortaan automatisch herkennen. Ideaal voor auto-geotagging met de GPS sensor van de smartphone en voor het bedienen van de camera via de smartphone. 
Naast van Wi-Fi maakt de Panasonic GH5 gebruik van Blue-tooth Low Energy (BLE), waarmee je bestanden kan overzenden, zonder de accu leeg te zuigen.  Als je meerdere GH5 camera’s hebt, kan je de draadloze verbinding gebruiken om de camera instellingen te synchroniseren.

Voor professionele videografen komt er een optionele XLR microfoon module (DMW-XLR1) met diverse switches en 2 XLR aansluitingen, die in de flitscontactschoen van de GH5 past. En een optionele spplash/dust/freezeproof battery-grip (DMW-BGGH5), die niet alleen een extra accu toevoegt, maar waarmee je ook een extra set knoppen hebt voor het maken van opnames in portret stand.

Niet alle mogelijkheden zullen meteen beschikbaar zijn bij de introductie van de camera. Sommige features worden in de vorm van firmware updates uitgebracht, gedurende 2017. Daarover meer tegen de tijd dat we een Panasonic GH5 review schrijven. In Nederland zal de Panasonic GH5 binnen een paar maanden te koop zijn als body only, of als kit met de nieuws Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.9 Asph. / Power OIS lens, waarover morgen meer.

{insertgrid=425}

{youtube}JPxKZ2MWgdI{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in