Panasonic GX80: perfecte reisgezel

0

Vandaag werd de Panasonic GX80 aangekondigd (lees onze Panasonic GX80 review): een perfecte, compacte reiscamera met het uiterlijk van een meetzoekercamera. Je kan deze camera beschouwen als het kleinere, lichtere en goedkopere broertje van de Panasonic GX8 en als opvolger van de Panasonic GX7. Een misschien wel onderbelicht punt is dat Panasonic’s autofocus op dit moment tot de beste ter werled behoort. Niet alleen functioneert de AF van Panasonic’s systeem camera’s nog  in het donker waar de AF van de meeste spiegelreflex camera’s het al opgeeft. Ook de AF snelheid in de single AF modus is sneller en trefzekerder dan van een spiegelreflex, zo blijkt uit onze (en andere) testen. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor straatfotografie / reisfotografie camera. En Panasonic buit daarnaast de 4K mogelijkheden uit, zowel voor fotografie (fotograferen met 30 beelden per seconde voor het vangen van het juiste moment) , post focus (kies op je gemak na het maken van een opname op de camera waar je het scherpstelpunt wilt hebben) als voor video.

Panasonic camera’s: compacte, innovatieve en bovendien gebruiksvriendelijke camera’s 

Sommige fabrikanten schreeuwen het in grote advertentiecampagnes van de daken dat hun camera’s innovatief zijn. Panasonic stelt zich bescheidener op, maar is ondertussen wel een van de cameramerken die voorop loopt als het gaat om technologische innovaties. In 2002 bracht Panasonic en camera met ingebouwde beeldstabilisatie. In 2008 brachten ze de eerste spiegelloze systeem camera uit en in 2014 de eerste consumenten camera met 4K video. Daarnaast zorgt Panasonic er voor dat hun camera’s compact en prettig te bedienen zijn. Dat is een weinig voorkomende combinatie. Panasonic is ook een van de weinige merken die waar mogelijk innovaties ook doorvoeren in bestaande modellen. In een markt waar er van uitgegaan wordt dat je maar een nieuwe camera moet kopen als je ook de nieuwste toepassingen wilt hebben, is dat een verademing. Panasonic bracht afgelopen maand een gratis firmware update uit voor de Panasonic GH4 (van 2014), waardoor bezitters van deze camera moderne toepassingen zoals 4K Photo en Post-Focus kunnen gebruiken op hun camera.
Het is niet verwonderlijk dat de fabrikanten die naast camera’s ook video recorders en TV’s maken (Sony en Panasonic) voorop lopen bij de introductie van 4K in consumenten camera’s. Ook andere merken zoals Nikon erkennen het belang van 4K en heeft na de introductie van 4K op de Nikon J5 in de afgelopen maanden 5 camera’s aangekondigd. 
GX80 GX85 s top H FS12032 K

Panasonic GX80: perfect voor reis-, straat-, bruilofts en reportagefotografie en goedkoper dan de GX8 

 GX80 GX85 k slant H FS12032 K
Voor fotografen die tijdens hun hobby / werk niet willen opvallen, biedt een Panasonic GX8 of GX80 uitkomst. Misschien wekt het verbazing dat vlak na het uitbrengen van de Panasonic GX8 ook een Panasonic GX80 uitgebracht wordt. Ik verwacht dat niet alleen op basis van prijs beide camera’s een andere doelgroep met dezelfde hobby, reis-, reportage- of straatfotografie, zal aanspreken. De Panasonic GX8 zal meer in de smaak vallen bij fotografen die liever niet een al te compacte camera in handen willen hebben. In tegenstelling tot de GX80 is de GX8 net als de high-end professionele spiegelreflex camera’s extra afgedicht tegen stof en spatwater, wat onder andere het prijsverschil verklaart en de GX8 beter inzetbaar maakt onder de meest extreme omstandigheden. 

Geavanceerde Dual IS beeldstabilisatie: tegelijkertijd in-camera en in-lens

GX80 GX85 k Dual IS

4K video, 4K foto en Post Focus

Het is niet verwonderlijk dat de fabrikanten die naast camera’s ook video recorders en TV’s maken (Sony en Panasonic) voorop lopen bij de introductie van 4K in consumenten camera’s. Ook Nikon erkent het belang van 4K en heeft na de introductie van 4K op de Nikon J5 in de afgelopen maanden 5 camera’s aangekondigd 

Panasonic GX80: adviesprijs en specificaties

 • 16 megapixel sensor zonder anti-aliasing filter (met dezelfde resolutie als een 19 megapixel sensor met filter)
 • 4K video (3840×2160; 25p), Full HD video (1920×1080,50p)
 • 4K foto en post-focus tecnologie
 • Tot 11 beelden per seconde met single- AF, tot 6 beelden/sec met continu AF
 • Grote elektronische zoeker met een 0,7x vergroting 
 • Razendsnelle AF (50 miliseconde) bij daglicbt
 • AF werkt ook bij weinig licht (-4EV)
 • Kantelbaar 1,040k dots beeldscherm
 • WiFi en QR code verbinding (geen NFC)
 • Compact: 122 x 70.6 x 43.9 mm
 • Licht: 383 gram (body only) 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in