Panasonic GX80: zingende lijster

0

Spectaculaire ontwikkelingen zoals 4K, 4K Photo en 5-assige beeldstabilisatie zetten de fotografie wereld op zijn kop. Ook in alledaagse situaties leiden deze technologische ontwikkelingen tot mooiere opnames. Zowel voor beginnende als door de wol geverfde fotografen en videografen.
In het bos hoor ik een lijster zingen. Mooi. Met 4K Photo schiet ik met 30 beelden per seconde wat plaatjes, zodat ik zeker weet dat ik de lijster er zingend op heb. Dankzij de 5-assige beeldstabilisatie zijn de opnames scherp. Want zelfs als het zonnig is, heb je in een bos relatief weinig licht. Ik gebruik graag lage ISO waarden, waardoor ik toch een lange sluitertijd nodig heb. Dat verhoogt de kans op een bewogen opname, als ik een extreme telelens gebruik. Omdat de lijster donker afsteekt tegen de blauwe lucht, moet ik ook nog eens 1 stop overbelichten.
Er zijn weinig camera’s waar je uit de hand geslaagde video opnames maakt bij een beeldhoek, die overeenkomt met een 400mm lens op een camera met een volformaat sensor. Eigenlijk moet je dat soort opnames vanaf statief maken, maar met de Panasonic GX80 lukt het ook uit de hand. Wat beeldstabilisatie betreft lopen, Olympus, Sony en Panasonic (met de GX80) voorop: de samenwerking van in-lens en in-body beeldstabilisatie is zowel voor foto als video een verbluffend staaltje techniek waardoor je geslaagde low-light of telelens opnames maakt, die voorheen niet mogelijk waren. Voor deze korte video had ik wel aanvullende beeldstabilisatie in Premiere Pro nodig.

Ik ben er van overtuigd dat actiefotografie (14 beelden per seconde) over een paar jaar verdrongen  wordt door 4K (8 megapixels) en 8K (33 megapixels)  video  met 30 (of 60) beelden per seconde.  Ik heb weliswaar een 4K beeldscherm, maar ik gebruik de extra resolutie van 4K video veel vaker om alledaagse opnames zonder kwaliteitsverlies een beelduitsnede naar Full HD te maken, zoals je in deze video ziet.

{youtube}NzVlbcXGkq8{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in