Test Panasonic GX9

0
1000211
1000211
Wat heb je nodig om van een stedentrip terug te komen met geslaagde, supermooie opnames? Een 20 megapixel sensor zonder anti-aliasing filter in een compacte, lichte camerabody met razendsnelle AF, 4K video en supereffectieve beeldstabilisatie door gecombineerde stabilisatie in de lens en in de camera. Dat is wat de Panasonic GX9, de opvolger van zowel de GX8 als de GX80, te bieden heeft.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Panasonic GX9: Perfect voor onderweg

Vormgeving, Bouwkwaliteit en ergonomie

De meeste camera’s hebben de vormgeving van een spiegelreflexcamera, waarbij de zoeker boven in het midden van de camera is geplaatst. Dergelijke camera’s liggen goed in de hand, zeker bij het gebruik van grote telelenzen, maar je neus drukt al snel tegen het beeldscherm aan als je een foto wil maken. De Panasonic GX9 ziet er uit als een meetzoekercamera uit het analoge cameratijdperk en heeft de zoeker linksboven op de camera zitten. Ergonomisch werkt dit heel prettig met kleinere objecieven. De meetzekercamera is een populair cameratype bij stadsfotografen, die onopvallend met een kleine lens hun werk doen. Ook bij bruiloften, feestelijke gelegenheden of op vakanies is een camera met deze vormgeving prettig om mee te werken. Mensen voelen zich vaak minder geintimideerd door een camera met de vormgeving van een meetzoekercamera dan met de vormgeving van een spiegelreflexcamera.
Net zoals de high-end camera’s van Canon of Nikon,of de GH5 of de G9, heeft de Panasonic GX9 naast twee wieltjes voor het instellen van sluitertijd en/of diafragma die je met duim en wijsvinger kan bedienen, ook een belichtingscompensatiering boven op de camera, zodat je snel de gewenste belichtingsinstellingen kan kiezen zonder het menu of de programmakeuze aan te passen. De GX9 is door al deze instelwielen gemakkelijk te bedienen. En dan is er ook nog de mogelijkheid om menukeuzes te maken via het uitstekende touchscreen.


Een bijzonderheid van de GX-serie is dat je de elektronische zoeker naar boven kan kantelen. Er zijn maar heel weinig camera’s waarvan je de zoeker kan kantelen en er zijn diverse fotografen die veel vanaf statief werken of laag bij de grond fotograferen, die daar graag gebruik van maken. Het scherm is ook kantelbaar, naar boven en naar onder, maar het kan niet worden gedraaid of uitgeklapt. Het is dus niet geschikt voor selfies of opnames laag bij de grond in staand formaat.

Panasonic GX9 versus GX8 vs GX80

De Panasonic GX9 ziet er slank en elegant uit en is min of meer net zo groot en licht als de GX80. Hij is dus kleiner en lichter dan de GX8 en dat is prettig. Minder prettig is dat de GX9 net als de GX80 niet stof- en spatwaterdicht, terwijl de GX8 dat wel is. Voor een camera die ideaal is voor op reis is dat een nadeel. Verder heeft de GX9 ook de sequentiële zoeker van de GX80 gekregen. Die is minder groot en ook iets minder fijn dan de zoeker van de GX8. Wat de GX9 voor heeft op zowel de GX8 als de GX80 is de sensor. De GX80 heeft een sensor zonder antialias filter, maar hij heeft slechts 16 megapixel. De GX8 heeft 20 megapixel, maar weer een antialias filter. De GX9 heeft de hoge resolutie van de GX8, maar zonder het verzachtende antialias filter zodat je de maximale scherpte uit al die pixels haalt.

Beeldkwaliteit

De GX9 heeft 20 megapixel sensor zonder antialias filter. Dat is nieuw voor de GX-serie. De GX8 had ook 20 megapixel sensor, maar dan met een antialias filter. Door het weglaten van dit filter, dat altijd wat scherpte kost, is de GX9 net een fractie scherper dan de GX8. Hij levert ook net een beetje meer scherpte dan de GX80, die het nog met de oudere 16 megapixel sensor moest doen. De verschillen zijn niet heel groot, maar voor mensen die graag groot printen of vaak hun beelden croppen is het een kwestie van ‘alle beetjes helpen’. Voor normale printgroottes of het bekijken van de opnames op een monitor zal je geen verschil zien, tenzij je inzoomt tot op pixelniveau.

Maar dan zie je nog maar een heel klein stukje van de hele foto en dat is niet echt zinvol. Wat wel een verschil zal maken is dat de beeldkwaliteit bij het gebruik van de gewone sluiter bij de GX9 ook iets beter zal zijn dan bij de GX8 vanwege de nieuw ontworpen sluiter. Bij de GX9 heb je hierdoor geen last meer van shuttershock, iets waar de GX8 nog wel eens door geplaagd werd. De Panasonic GX9 heeft dezelfde beeldprocessor als de G9 en omdat die een belangrijke invloed heeft op de kleurweergave en de rusonderdrukking, zal de GX9 het op dit punt net iets beter doen dan zijn voorgangers. De Multi Process NR van de LUMIX GX9 stelt ruis nauwkeurig vast en behoudt alle details. daardoor komen opnames gemaakt met hoge ISO waarden bij extreem weinig licht beter tot hun recht.

Autofocus

Panasonic maakt voor de autofocus alleen gebruik van contrastdetectie, in tegenstelling tot vrijwel alle andere merken die ook fasedetectie toepassen. Fasedetectie is over het algemeen beter als je bewegende onderwerpen wilt volgen doordat een fasedetectie systeem beter is in het ‘voorspellen’ welke kant de scherpstelling op moet draaien en hoe ver. Panasonic past echter een aantal technieken toe waardoor de contrastdetectie ook voor bewegende onderwerpen sterk is verbeterd. Het werkt wel alleen met de eigen Panasonic lenzen, omdat Panasonic daar alle kenmerken van weet. Hierdoor weet een ook een Panasonic camera in welke richting er moet worden scherpgesteld. Wat ook helpt is dat de Panasonic camera’s en objectieven gewoon een hele snelle autofocus hebben. De Panasonic GX9 heeft – net als eerdere modellen – een autofocustijd van 0,07 seconden. Wat de AF snelheid betreft, heeft de GX9 ook wat eigenschappen geerfd van de high end G9. Omdat bij de GX9 de camera en de lens 240 keer per seconde met elkaar communiceren, verloopt de AF, zowel single-shot als coninu AF, van de GX9 sneller dan van de GX8 en de GX80. at zal je met name bij coninu AF merken, omdat beide voorlopers van de GX9 ongeveer 60 keer per seconde met elkaar communiceerdern over de AF bijstelling. Voor statische onderwerpen is de scherpstelling hierdoor razendsnel en heel nauwkeurig. Bewegende onderwerpen kan je met de GX9 ook redelijk goed fotograferen, al moet de autofocus soms nog wel een beetje zoeken. Hierdoor zullen zelden alle opnames van een reeks scherp zijn. Maar meestal zullen er wel een flink aantal goede bij zitten. De camera kan fotograferen in volle resolutie in 9 en 6 beelden per seconde. In de hoogste snelheid kan is er geen live beeld in de zoeker, wat het tracken van onderwerpen lastig maakt. Bij 6 beelden per seconde krijg je wel continue te zien wat je fotografeert.

AF in het donker

Image GX9 KKIT frontbackS

Met Low Light AF kan met de Panasonic GX9 – zonder de AF-hulplamp te gebruiken – precies worden scherpgesteld op het onderwerp bij zeer weinig omgevingslicht (tot -4EV). De praktijk leert dat scherpstellen dan wel langer duurt dan bij daglicht, maar er zijn heel veel camera’s die bij -4EV helemaal niet meer of veel minder nauwkeurig scherpstellen. Verder kunnen gebruikers met Starlight AF ‘s nachts met autofocus opnames maken van een ster aan de hemel. De LUMIX GX9 biedt deze mogelijkheid doordat de contrastwaarde in een kleiner AF-gebied nauwkeurig wordt berekend. Dit is een unieke eigenschap van Panasonic camera’s, die we eerder ook zagen in de Panasonic GH5s.

Panasonic GX9 video

In dit Youtube filmpje van Panasonic wordt de GX9 voorgesteld:

Nieuwe 4K Photo Mogelijkheden

4k Photo is een ideaal middel voor fotografen om van snelle acties een serie opnames te maken, om later de beste opname te kiezen uit die serie. Hier zijn twee handige functies aan toegevoegd. Ten eerste is er een auto-selectie functie, die een suggestie doet voor de opname van het juiste moment. Stel je maakt een 4K Photo serie van iemend de de bal kopt: de camera zal dan het beeld markeren waard de bal het hoofd raakt. Een tweede nieuwe mogelijkheid is om een beeld samen te stellen uit meerdere opnames van een 4K Photo serie, zoals iedereen wel kent van bijvoorbeeld een tennisser die de bal raakt.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de GX9 is helemaal bij de tijd. De GX8 beschikte ook over Dual IS, maar de beeldstabilisatie op de sensor werkte maar op twee assen. Bij filmen met objectieven zonder beeldstabilisatie, bijvoorbeeld met de 7-14mm f/4 van Panasonic, dan had je helemaal geen optische stabilisatie. Al deze beperkingen zijn weg in de GX9. De GX9 heeft vijfassige beeldstabilisatie die ook werkt tijdens het filmen. Gebruik je objectieven die zelf niet zijn gestabiliseerd, dan werkt alleen de sensorstabilisatie. Gebruik je een Panasonic objectief met stabilisatie, dan gebruikt de camera beide systemen. Voor fotografie zit er niet veel verschil tussen beide opties, maar wanneer je filmt merk je echt de voordelen van de laatste generatie Dual IS. De stabilisatie is dan erg goed. Je hebt bijna het gevoel dat de camera op een gimbal is gemonteerd, zo vloeiend wordt het beeld dan. Het is een van de aspecten waar Micro Four Thirds systeem in uitblinkt. Naast de topcamera’s van Panasonic zoals de G9 en de GH5 beschikken ook de high end camera’s van Olympus over eenzelfde uitstekende stabilisatie.

Zoeker

Als camera in de GX-serie ontbreekt ook bij de GX9 de opklapbare zoeker niet. Voor fotografen die er nooit mee hebben gewerkt, zal het misschien een overbodige optie zijn. Maar in de praktijk blijkt het vaak best handig te zijn. Je kan er gemakkelijk vanuit lage standpunten mee fotograferen, ook met felle zon. Je kan het gebruiken om de camera voor bijvoorbeeld portretten net onder ooghoogte te houden, wat een mooi perspectief oplevert. Je kan de zoeker ook een klein beetje opklappen zodat je met je andere oog gemakkelijker over de camera kan kijken om de omgeving in de gaten te houden. Al met al is de opklapbare zoeker prettig om te hebben. Toch is er wel een verschil tussen de GX9 en de GX8. De GX8 heeft een grote Oled zoeker met een 4:3 verhouding. Dat is gelijk aan de verhouding van de sensor en je kan tijdens het fotograferen de hele zoeker gebruiken. De GX9 heeft een zoeker met een 16:9 verhouding. Dat is ideaal als je filmt, maar het zorgt ervoor dat je bij het fotograferen dikke zwarte balken aan de zijkant krijgt die een deel van het beeld afschermen. Je gebruikt bij het fotograferen dus een kleiner deel van de toch al kleinere zoeker. Verder is de zoeker sequentieel. Dat wil zeggen dat de verschillende kleuren waaruit het beeld wordt opgebouwd niet in een keer getoond worden, maar na elkaar. En soms zie je dat, met name als je de camera snel beweegt.

Video

De GX9 is een prima camera om mee te filmen. Dat kan in 4K tot 30 bps en in full HD tot 60 bps. De camera beschikt niet over de log profielen van de GH5, maar wel over Cinelike D. Dat is een mooi vlak profiel dat een hele filmische uitstraling heeft en dat beelden geeft die gemakkelijk te graden zijn. In full HD maak je gebruik van de hele sensor, in 4K film je met een kleine crop van ongeveer 1,25x. De GX9 heeft geen aansluitingen voor een externe microfoon of een koptelefoon. Je bent dus wel aangewezen op de ingebouwde microfoon voor geluid.

Conclusie Panasonic GX9 test

Voordelen

  • Licht en klein
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Goede autofocus
  • Laden via USB
  • Kantelbare zoeker
  • Goed touchscreen
  • Goede Dual IS stabilisatie
  • Goede connectiviteit en smartphone app

Nadelen

  • Niet weerbestendig
  • Sequentiële zoeker
  • Geen draai- en kantelbaar scherm

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Panasonic GX9 is een heel welkome upgrade voor gebruikers van de GX80. Hij biedt alles wat die camera had en een boel meer. En dat was dan onze eindconlusie geweest als Panasonic deze camera de GX90 had genoemd. Maar door de keuze voor ‘GX9’ ga je hem natuurlijk vergelijken met de camera die in nummering ervoor kwam. Voor gebruikers van de GX8 is de camera niet op alle fronten een verbetering. De zoeker is minder goed, het scherm kan niet draaien en de weerbestendigheid ontbreekt. Daar staat tegenover dat de GX9 een betere sensor heeft, kleiner is en geladen kan worden via USB. Voor reizende fotografen zijn dat wel drie fijne eigenschappen. Als de GX9 nu ook nog weerbestendig was geweest dan was dit een van de meest perfecte reiscamera’s geweest. Vergeet je al dat vergelijken met de GX8 en de GX80, dan is de GX9 gewoon een bijzonder fijne, compacte camera met veel mogelijkheden en een prima sensor waar je in combinatie met de uitstekende objectieven van Panasonic fantastische beelden mee kan schieten zonder dat je veel hoeft mee te sjouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in